Közélet

Belső vizsgálat a Hód-Mezőgazda Zrt. privatizációjával kapcsolatban

Belső vizsgálat a Hód-Mezőgazda Zrt. privatizációjával kapcsolatban

2010. október 6., szerda
Belső vizsgálat a Hód-Mezőgazda Zrt. privatizációjával kapcsolatban

Belső vizsgálatot rendel el Fellegi Tamás a Hód-Mezőgazda Zrt. privatizációjával kapcsolatban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője ezt annak kapcsán közölte, hogy Lázár János (Fidesz) hódmezővásárhelyi polgármester írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz a vállalkozás magánosítása ügyében.

Göbl Vilmos

, a hódmezővásárhelyi önkormányzat szóvivőjének tájékoztatása szerint - az ügyben feladat és hatáskör szerinti illetékes - miniszter válaszában kifejtette: a tárca szakemberei áttekintik a privatizációval kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalának jogszabályi feltételeit, azt követően intézkednek a szükséges lépésekről.

Lázár János

polgármester írásbeli kérdésében azt kérte a miniszterelnöktől, vizsgálják ki, miért kellett privatizálni a Hód-Mezőgazda Rt.-t, kerüljenek nyilvánosságra a magánosítás dokumentumai, s a privatizációs szerződés is. A Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus levelében kifejtette: 2003-2004-ben az akkori kormány egyik legfontosabb döntése az állami tulajdonban lévő agrárcégek privatizációja volt. A magánkézbe adott állami tulajdonú agrártársaságok egyike volt az akkori Hód-Mezőgazda Rt. A privatizáció érzékenyen érintette a város mezőgazdasági életét, hiszen több ezer vásárhelyi család megélhetését biztosítja a mezőgazdaság. Jelenleg lényegében négy természetes személy tudhatja magáénak Hódmezővásárhely egyik legjelentősebb és az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalatát. Lázár János annak kivizsgálását is javasolta, hogy fennáll-e értékaránytalanság a privatizált állami vagyon és a mezőgazdasági céget megszerzők által fizetett ellenérték között, s a vevők maradéktalanul teljesítették-e a privatizációs szerződésben tett vállalásaikat. A politikus kérte, hozzák nyilvánosságra, hogy a Hód-Mezőgazda Rt., a privatizáló társaságok, illetve az azok mögött álló természetes személyek a magánosítás óta milyen európai uniós, valamint állami támogatásokat kaptak, és milyen formában számoltak el azok felhasználásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.