A jövőben bukhatnának az egyetemisták

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az új felsőoktatási törvény korlátozná a hallgatók tantárgyfelvételi-, illetve vizsgalehetőségeit. Egy tárgyat mindössze kétszer vehetnének fel és 2-2 esetben vizsgázhatnak belőle. Amennyiben így sem sikerül teljesíteniük egyetemi oktatásuk befejeződött.

Október közepére készült el az új felsőoktatási törvény vitairata. Az összesen 41 oldalas anyag 22 oldalban fogalmazza meg a felsőoktatás átalakításának elveit, és 12 mellékletet tartalmaz. Az index.hu értesülései szerint a felsőoktatási koncepció kidolgozásában jelentős szerepe volt a Professzorok Batthyány Körének.
Mindezek felül korlátozva lenne a hallgatók beleszólása a tanulmányi- és vizsgaszabályzat, térítés és juttatás kérdéseiben.
A finanszírozást úgy alakítaná át a tervezet, hogy az állami támogatás legnagyobb részét, 70 százalékát feladatfinanszírozással teljesítménymutatók alapján, 15 százalékát az előző évben beiratkozott hallgatók létszáma alapján számított képzési normatíva és 15 százalékát a minősített oktatók számával arányos kutatói normatíva szerint kapnák meg az egyetemek, míg főiskolák esetén 70 százalék a bázis, és 30 százalék lenne a képzési normatíva.

(Forrás: index.hu)

Default thumbnail
Előző sztori

Talán mégsem omlik le a megrongálódott gátfal

Default thumbnail
Következő sztori

Novemberben várható az Orbán-Putyin találkozó

Legutóbbi hasonló cikkek