Bulvár

Újraélesztési rekordkísérlet Szegeden

Újraélesztési rekordkísérlet Szegeden

2010. szeptember 23., csütörtök
Újraélesztési rekordkísérlet Szegeden

Egészségügyi szakemberek több mint huszonnégy órán át végeznek újraélesztést Szegeden; a péntek reggel induló rekordkísérlet várhatóan szombaton este fejeződik be.

A szervezők nevében

Kovács Ágnes

az MTI-nek elmondta, az újraélesztés pénteken, a Széchenyi téren kezdődik, reggel fél nyolckor. A 2040 percig tartó folyamatos újraélesztési rekordkísérlet során egy személy végzi a mellkas kompressziót és a befúvást is. Egy ember két percig dolgozik az ennek gyakorlására szolgáló speciális segédeszközön. A "fantom" újraélesztése a Széchenyi téren kezdődik, de az egész belvárost beutazzák, hiszen négy óránként változik a helyszín. Délben mentőautóval a Dugonics térre költöznek - természetesen az újraélesztés ez idő alatt sem áll le -, aztán délután a Tanulmányi Információs Központ előtt lesz a rendezvény, majd este a Dóm térre viszik át a programot. Itt várják meg a kísérlet végét, ami szombaton este fél hat körül lesz. Érkeznek szakemberek a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületétől, az egyetem orvosi karáról, a Csongrád megyei Vöröskereszttől, az egészségügyi főiskoláról, s miután vasárnap lesz a magyar orvostanhallgatók országos küldöttgyűlése Szegeden, valószínűleg tőlük is lesznek résztvevők - mondta el Kovács Ágnes. Emellett lesz egy másik fantom is, melyen a laikusok is gyakorolhatnak, és ha már elég jól megy, részt vehetnek a rekordkísérletben. Ez azt jelenti, hogy a 40-50 szakember mellett legalább ennyi külsős résztvevőre is számítanak. A kísérlettel párhuzamosan, szombaton tartják a második Szegedi Sürgősségi Napot. A program egyik része a szakmának szól, ugyanis lesz egy továbbképzés, de a Dóm téren különböző mentőegységek mutatkoznak be a nagyközönségnek. Több mentőautó érkezik az Országos Mentőszolgálattól, a gyermekmentőktől, a koraszülött mentőktől, érkeznek a hódmezővásárhelyi katonai mentők, valamint ott lesznek a speciális- és a vízimentők is. A járműveiket kiállítják, és a szakemberek bármilyen kérdésre szívesen válaszolnak az autókkal és a munkájukkal kapcsolatban is. A bemutatók során láthat a közönség retro mentés, régi mentőautóval és rendőrautóval, lesz tömeges baleseti szimuláció, valamint azt is megtudhatják, hogy a harctéren miként dolgoznak a katonai mentők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.