Gazdaság

Új gázvezetékről tárgyal Orbán Azerbajdzsánban

Új gázvezetékről tárgyal Orbán Azerbajdzsánban

2010. szeptember 14., kedd
Új gázvezetékről tárgyal Orbán Azerbajdzsánban

A Nabucco és a Déli Áramlat mellett egy harmadik új gázvezeték is épülhet Románián át Magyarországig, amennyiben Orbán Viktor miniszterelnök keddi azerbajdzsáni látogatása sikeres lesz - írja a Népszabadság. Az AGRI-projekt a Fekete-tengeren és Románián keresztül hozná a cseppfolyós gázt Magyarországra.

Már 2012-ben működésbe léphet az AGRI-gázvezeték (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector), amely úgy szállítaná a kaukázusi gázt Európába, hogy viszonylag kevés országot érintene. Az új vezeték hasonlítana a Nabuccóra abban, hogy ez is alternatíváját jelentené az orosz gáznak, vagyis az egyoldalú függőséget csökkentené Európában. A Széchenyi-tervben is megemlített kormányzati szándék szerint pedig éppen a több lábon állás az egyik kulcskérdése a magyar energiapolitikának, ezért a kormány támogatja az AGRI-projektet. Mint a Külügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös válaszából kiderül: a kormány "minden olyan kezdeményezést támogat, ami az ország energiaellátásának biztonságát növeli, legyen az a Nabucco, a Déli Áramlat, a horvát és lengyel LNG- (cseppfolyósított földgáz) terminálokhoz vezető csővezetékek vagy éppen az AGRI-vezeték." (Forrás:

nol.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.