Október második vasárnapján nyit a Vásárhelyi Őszi Tárlat

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Izgalmas, érdekes, az előző éveket némiképpen túlszárnyaló kiállítás lesz az 57. Vásárhelyi Őszi Tárlat, amelynek megnyitóját október második vasárnapján tartják az Alföldi Galériában – közölte Nagy Imre művészettörténész.

Mint azt a Tornyai János Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, a zsűri csaknem hatszáz beadott műalkotás közül választotta ki azt a kétszázhetvenet, melyet a nagyközönség is láthat majd.
Az Őszi Tárlat a magyarországi kortárs művészetben megjelenő ábrázoló, figuratív, realista törekvéseknek kíván otthont adni. A több mint félévszázados múltra visszatekintő kiállítás maradt lényegében az egyetlen, amely a teljes hazai és határon túli mezőnyből fogad be műveket, ha azok megütik azt a szintet, melyet az adott évben a zsűri kijelöl – fogalmazott a szakember.
Nagy Imre szerint a tárlat renoméja újra emelkedőben van, ezt bizonyítja, hogy olyan, a szakmában már biztos helyet kivívott és nemzetközileg is jegyzett alkotók is fontosnak tartják a megjelenést, mint Fehér László, Kovács Péter vagy Szikora Tamás. A kiállítás növekvő szakmai súlyát jelzi az is, hogy az alkotásaival szereplő 167 művész több mint egyharmada negyvenévesnél fiatalabb. Némi csáberőt jelenthet a kortárs magyar tárlatok között szokatlanul magas összegű, nettó egymillió forintos pénzjutalom is, amely a fődíjjal, a Tornyai-plakettel együtt jár – vélekedett az igazgató.
Hozzátette: az Őszi Tárlat népszerűségét erősíti, hogy a kortárs törekvések között is előtérbe kerültek a figuratív, ábrázoló tendenciák – bár való igaz, hogy az alkotások másfajta eszmei mondanivalót hordoznak, mint a hetvenes, nyolcvanas években -, így az átlag látogató számára mégis könnyebben befogadható művekről van szó.
A hagyományos festői témák, a tájkép, a csendélet, a portré rangjának emelkedése is hozzájárul ahhoz, hogy friss, eleven anyagával a vásárhelyi tárlat egyedülálló a hazai kortárs kiállítások körében – hangsúlyozta a szakember.
A november végéig látogatható kiállításon 132 festményt, 52 grafikát, 84 szobrászati és plasztikai művet, valamint 2 műfajilag nehezen besorolható alkotást láthat a közönség.

Előző sztori

Programkavalkád a Somogyiban – bolgár módra

Következő sztori

A gyűlölet rossz tanácsadó