Vélemény: Lehet más a kétfarkú kutya?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újráz-e Edelényben a Fidesz kegyvesztett árvízi hajósa, Molnár Oszkár? Rúg-e szépítő gólt az MSZP Angyalföldön, netán a főváros pesti oldalának más kerületeiben? Tényleg két érvényes megyei listát adott-é le Kaposvárott a Jobbik? Lászlóink közül B. Nagy vagy Botka?

A közvélemény-kutatók, noha az egész országban, így Szegeden, Miskolcon és (nem utolsósorban) Budapesten is Fidesz-KDNP győzelmet prognosztizálnak az egy hónap múlva esedékes helyhatósági választásokon, azt a lehetőséget lebegtetik, hogy e városok önkormányzataiban akár érdekes, patthelyzethez hasonló helyzet is előállhat. Szegeden és Miskolcon például az, hogy egy nagy valószínűséggel kormánypárti többségű közgyűlést egy minimális előnnyel választást nyerő MSZP-s polgármester irányíthat – Botka László illetve Káli Sándor személyében –, Budapesten pedig pontosan ellenkezőleg: a kormánypárti Tarlós István elsőségét mindenki biztosra veszi, sokan viszont azzal számolnak, hogy a fővárosi közgyűlésben meglehet, nem lesz meg a kormánypárti többség.

MSZP-s polgármester mellett Fideszes közgyűlés, vagy fordítva: azt, hogy Miskolc és/vagy Szeged polgárai hogyan élnék meg e rossz esetben előrehozott választás nélküli kettős hatalmat 2014-ig, mindenkinek a fantáziájára bízom. A főváros irányításáért („Budavár visszafoglalásáért”) folytatott küzdelem ugyanakkor mindenképpen figyelemre méltó; a tét az ott még mindig erős MSZP-nek és a néhai SZDSZ néhai holdudvarának hatalmas, sőt, húsba „vágó” – bizonyára komoly utóvédharcot folytatnak tehát.

Szomorúságomra Fricz Tamás, a baloldali elhajlással aligha vádolható „civil politikus”, politológus, a Bajnai-éra előtt-alatt az előrehozott választást akarók egyik legfőbb szívtámasza és szószólója pár napja az Echo televízióban egyértelműsítette: ha a Fidesz-KDNP nem szerez a fővárosi közgyűlésben abszolút többséget, véleménye szerint az LMP-vel való szoros együttműködésre kényszerül. Megvallom, megrettentem ettől a gondolattól: ugyanakkor nem bántam, hogy Fricz Tamás nyíltan beszélt erről, hiszen egy ily’ helyzetet elképzelve végül is a Fidesz csak a Jobbik és az LMP közül választhat – „több ló nem indul” –, miért ne fogadná be a főváros irányításába e külföld számára kevéssé problémás szerveződést, gondolhatnánk naivan? Ha közvélemény-kutató lennék, bizony megkérdezném az embereket, majd, szűkítve a mintát, a biztos pártválasztókat is: koalíciós kényszer esetén Fidesz-Jobbik vagy Fidesz-LMP összeboronálódást látnának-é szívesebben a nagy-budapesti közgyűlésben? Látnak-é bárminő kontinuitást a Demszky által fémjelzett SZDSZ és az áprilisban a farvizeken észrevétlen a Parlamentbe behajózó új törpepárt, az LMP között?

Az ajánlószelvények összeszedése során is csak párszor ingott meg az unalom. Néhány tolvajlás a postaládákból, országos szinten tán két valamirevaló kocsmai verekedés, egy dunántúli postás cédulaügyi kirablása (biciklijével együtt; meglehet, inkább a kerékpár kellett), ennyi. Némi izgalmat az LMP szolgáltatott tegnap és tegnapelőtt; hallgassuk meg erről Mesterházy mestert, az MSZP vadonatúj, agilis elnökét: „Az MSZP furcsának találta, hogy az LMP-hez az utolsó pillanatban özönleni kezdtek a kopogtatócédulák”. Mit ne mondjak, annak találtam magam is. Megfogalmazódott e vád a tavaszi választáson is, ámbátor azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy Fideszes aktivisták mini-talicskával toltak volna át az LMP-hez kitöltetlen fejlécű ajánlószelvényeket, Szanyi kapitányról és csapatáról még ennél is kevésbé tudom elképzelni e tranzakciót – másnak meg egyáltalán nem volt ajánlószelvénye, úgy értem, fölösleges. Mi más következne ebből, mint az, hogy az LMP mégiscsak összeszedte… Cédulagyűjtés idején hol visszafogottabb, hol elementárisabb módon rendre fölmerül: a képviselővé, polgármesterré ajánlás e módszere melegágya a korrupciónak, nosza, szüntessük meg, töröljük el! Eleddig egyetlen alternatív javaslat érkezett, igaz, az több irányból is: a pénzletét, a „politikai óvadék”. No, hát az valóban maga volna a kirekesztés, az esélyegyenlőtlenség, sőt a melegágy… De kétségkívül klasszikus kapitalista módi.

Folytassuk az előreláthatólag stratégiai fontosságú választási csörték kérdéseit az országosan talán kevéssé fontosakkal, ám nem kevésbé érdekesekkel! Újráz-e Edelényben a Fidesz korábban kegyvesztett árvízi hajósa, Molnár Oszkár? Lesz-e Ózdon vagy Tiszavasváriban Jobbikos polgármester? Rúg-e szépítő gólt az MSZP Angyalföldön, netán a főváros pesti oldalának más kerületeiben? Hányan szavaznak a zsarolási ügyben első fokon elítélt volt dombóvári polgármesterre, az immár MSZP-től is független Szabó Lorándra? Valóban két érvényes megyei listát adott-é le Kaposvárott a Jobbik? S nem utolsó sorban: Lászlóink közül B. Nagy vagy Botka?

Meglehet, van abban valami sorsszerű, hogy éppen egy szegedi egyetemista, Kovács Gergely fejében fordult, majd fogant meg pár hónapja a gondolat: alakuljék és virágozzék egy új, avantgarde politikai párt, az MKP, akarom billentyűzni, az MKKP: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A tegnap esti híradások szerint e szerveződés bár nem gyűjtött, mégis mintegy hétezer ajánló cédulát kapott. Lehet más a „lehet más” is, eszerint.

Default thumbnail
Előző sztori

Latin est

Default thumbnail
Következő sztori

Nagy méretű zakó az FK-nak Zsombótól

Legutóbbi hasonló cikkek