/

Leállították a makói fürdőberuházást

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési koordinációs államtitkára, Molnár Ágnes látogatott el Makóra, sajnos azonban rossz hírről tájékoztatta az őt fogadó országgyűlési képviselőt, Mágori Józsefnét és a település polgármesterét, Buzás Pétert: a minisztérium felfüggeszti a makói fürdőberuházás uniós támogatásának közvetítését.

Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője, Makó polgármesterjelöltje vázolta az épülő fürdő körüli anomáliákat, amelyek veszélybe sodorták a 3,5 milliárdos beruházást és az EU-tól elnyert közel 1,5 milliárdos támogatást is, ugyanakkor a terv nem felel meg sem a hazai, sem a nemzetközi előírásoknak. Molnár Ágnes elmondta, hogy a kamatmentes kölcsön a kifogás, amelyet az önkormányzat biztosított a projektnek, ezt kell rendbe tenni, s akkor folytatódhat a beruházás. „Tény, hogy saját cégének az önkormányzat adott kamatmentes kölcsönt a beruházás lebonyolítására, de a legjobb szakértőkkel dolgoztak, akik szerint korábban és most is minden szabályosan történt, az uniós és magyar szabályoknak is megfelelően. A város nem kapott értesítést arról, hogy leállítanák a finanszírozást” – jelentette ki Buzás Péter.

Az egész támogatási rendszert felül kell vizsgálni

„A nemzeti együttműködés kormányának eltökéltségét, hogy rendbe tegye a 8 éve regnáló szocialisták tevékenysége által elrontott örökséget. A fejlesztéspolitika területén is súlyos hibákat észleltünk. Az új kormánynak első feladatai közé tartozott a fejlesztéspolitika alapjainak újbóli lerakása” – tette világossá az államtitkár, kiemelve, hogy az ÁSZ augusztusban közzétett jelentése és az EU-ból érkező audit vizsgálatok is alátámasztják, hogy a támogatás politikai rendszerét a lehető leggyorsabban felül kell vizsgálni, mert rengeteg hiányosságot tapasztaltak. Az uniós forrásokról a felmérés után kiderült, hogy szabad keret formájában a hét évre folyósítandó 7800 milliárdból 1800-1900 áll az ország rendelkezésére. Ez az 1800-1900 milliárd az elmúlt időszakban nem szolgálta az ország fejlesztési stratégiáját, sem a vállalkozásfejlesztést, sem a munkahelyteremtést, nem szolgálta a kis-és közepes vállalkozások támogatását sem. Azt a döntést hozták, hogy a jövőben forrás csakis az új Széchenyi-terv stratégiájának megfelelően gazdaságfejlesztésre, kis- és közepes vállalkozásokra mehet ki.

Átmeneti felfüggesztés a hibák korrigálásáig

Az államtitkár asszony a minisztérium további feladatait vázolta, a kiemelt és a nagy projektek felülvizsgálatáról szólt, amelyek 477 milliárdos finomhangolást és tartalmi felülvizsgálatot jelentenek a jövőre nézve.
Újságírói kérdésekre válaszolva erősítette meg Molnár Ágnes, hogy a makói fürdőberuházás ilyen formában nem folytatódhat, átmenetileg felfüggesztik addig, amíg az önkormányzat nem korrigálja mulasztását és nem nyújt be szabályos pályázatot. A kialakult helyzetért szerinte a mostani önkormányzat felelős. Amennyiben elhárulnak az akadályok, és szabályossá tudják tenni a projektet, a források természetesen ugyanúgy rendelkezésre állnak és folytatódhat a fürdőberuházás.
Arra a kérdésünkre, mégis miből zajlik az építkezés, ha leállították a minisztérium felfüggesztette az uniós forrás közvetítését, Molnár Ágnes azt mondta, hogy ez nem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelőssége.

no images were found

Előző sztori

Műsorújság: a Telin TV csütörtöki műsora

Következő sztori

Szerda este a Zacc Kávézóban