Közélet

Leállították a makói fürdőberuházást

Leállították a makói fürdőberuházást

2010. szeptember 29., szerda
Leállították a makói fürdőberuházást
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési koordinációs államtitkára, Molnár Ágnes látogatott el Makóra, sajnos azonban rossz hírről tájékoztatta az őt fogadó országgyűlési képviselőt, Mágori Józsefnét és a település polgármesterét, Buzás Pétert: a minisztérium felfüggeszti a makói fürdőberuházás uniós támogatásának közvetítését.Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője, Makó polgármesterjelöltje vázolta az épülő fürdő körüli anomáliákat, amelyek veszélybe sodorták a 3,5 milliárdos beruházást és az EU-tól elnyert közel 1,5 milliárdos támogatást is, ugyanakkor a terv nem felel meg sem a hazai, sem a nemzetközi előírásoknak. Molnár Ágnes elmondta, hogy a kamatmentes kölcsön a kifogás, amelyet az önkormányzat biztosított a projektnek, ezt kell rendbe tenni, s akkor folytatódhat a beruházás. „Tény, hogy saját cégének az önkormányzat adott kamatmentes kölcsönt a beruházás lebonyolítására, de a legjobb szakértőkkel dolgoztak, akik szerint korábban és most is minden szabályosan történt, az uniós és magyar szabályoknak is megfelelően. A város nem kapott értesítést arról, hogy leállítanák a finanszírozást” – jelentette ki Buzás Péter.

Az egész támogatási rendszert felül kell vizsgálni

„A nemzeti együttműködés kormányának eltökéltségét, hogy rendbe tegye a 8 éve regnáló szocialisták tevékenysége által elrontott örökséget. A fejlesztéspolitika területén is súlyos hibákat észleltünk. Az új kormánynak első feladatai közé tartozott a fejlesztéspolitika alapjainak újbóli lerakása” – tette világossá az államtitkár, kiemelve, hogy az ÁSZ augusztusban közzétett jelentése és az EU-ból érkező audit vizsgálatok is alátámasztják, hogy a támogatás politikai rendszerét a lehető leggyorsabban felül kell vizsgálni, mert rengeteg hiányosságot tapasztaltak. Az uniós forrásokról a felmérés után kiderült, hogy szabad keret formájában a hét évre folyósítandó 7800 milliárdból 1800-1900 áll az ország rendelkezésére. Ez az 1800-1900 milliárd az elmúlt időszakban nem szolgálta az ország fejlesztési stratégiáját, sem a vállalkozásfejlesztést, sem a munkahelyteremtést, nem szolgálta a kis-és közepes vállalkozások támogatását sem. Azt a döntést hozták, hogy a jövőben forrás csakis az új Széchenyi-terv stratégiájának megfelelően gazdaságfejlesztésre, kis- és közepes vállalkozásokra mehet ki.

Átmeneti felfüggesztés a hibák korrigálásáig

Az államtitkár asszony a minisztérium további feladatait vázolta, a kiemelt és a nagy projektek felülvizsgálatáról szólt, amelyek 477 milliárdos finomhangolást és tartalmi felülvizsgálatot jelentenek a jövőre nézve. Újságírói kérdésekre válaszolva erősítette meg Molnár Ágnes, hogy a makói fürdőberuházás ilyen formában nem folytatódhat, átmenetileg felfüggesztik addig, amíg az önkormányzat nem korrigálja mulasztását és nem nyújt be szabályos pályázatot. A kialakult helyzetért szerinte a mostani önkormányzat felelős. Amennyiben elhárulnak az akadályok, és szabályossá tudják tenni a projektet, a források természetesen ugyanúgy rendelkezésre állnak és folytatódhat a fürdőberuházás. Arra a kérdésünkre, mégis miből zajlik az építkezés, ha leállították a minisztérium felfüggesztette az uniós forrás közvetítését, Molnár Ágnes azt mondta, hogy ez nem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelőssége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.