Kosárlabda: új amerikaival győzött a Szedeák + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Újabb amerikai játékos csatlakozott a Dél-Kostrukt SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatához. Az NB I/A újoncát Janou Rubin érkezésével immár három légiós erősíti. A szegediek csütörtök este edzőmeccsen verték a vajdasági ligaválogatottat.

Csütörtökön megérkezett a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák csapatához Janou Rubin. A 28 éves, 2-es és 3-as poszton bevethető, 193 centis amerikai kosaras szerződése egyelőre október végéig szól, a folytatásról a 40 napos próbaidő után dönt a Szedeák szakmai stábja. Rubin már pályára is lépett a vajdasági ligaválogatott elleni edzőmeccsen az újszegedi sportcsarnokban, s öt pontot szerzett.

Végig vezetve verte egyébként erős, jó játékosokból álló ellenfelét a Fodor-alakulat. Az első negyed végén 25-13-at mutatott az eredményjelző úgy,hogy az utolsó hét pontot a hazaiak szerezték. A második tíz percben tíz pont fölé nőtt a különbség, már 41-24-re is vezettek a Tisza-partiak, Nyilas István négy triplát rámolt be a nagyszünetig. Kintről egyébként is roppant szépen és jó százalékkal kísérletezett a Szedeák, a büntetőket viszont feltűnően rosszul dobták Drahosék. A harmadik negyedet lassan, álmosan kezdték a vendéglátók, 48-39-nél újra tíz alatt jártak a vajdaságiak. Hullámzott a játék, Fodor Péter vezetőedző sokat próbálgatta a különböző ötösöket és szerkezetet, kereste az ideális felállást.

Kiss Zsolt harmadik trojkája jelentett megnyugvást, 62-44-nél ismét tetemes volt az előny. A vendégek azonban nem adták föl, a negyedik játékrész elejére 66-52-ig jutottak, majd egy 0-10-s periódust követően már sarkukban járt a vajdasági ligaválogatott (66-62). Mielőtt megérezhette volna a “vérszagot” a vendégalakulat, Molnár Miklós vágott egy rendkívül értékes hármast, mit követően 71-64-re módosult az állás. Ez a különbség a végéig már csak kicsit csökkent, a meccset úgy 77-71-re a Szeged, hogy győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Janou Rubin, az új amerikai játékos egyébként nagy döntést hozott, amikor kilenc éve a UCLA egyetem mellett döntött. A kispadon sorban ültek későbbi és jelenlegi NBA-játékosok, akik játéklehetőségre vártak. A teljesség igénye nélkül: Jordan Farmar (Lakers), Darren Collison (Hornets), Trevor Ariza (Rockets), Aron Afflalo (Nuggets), Jason Kapono (76ers), Matt Barnes (Magic) vagy Mbah-a-Moute (Bucks). Minden egyes pályán töltött másodpercért vért kellett izzadnia. Munkamorálját és küzdőszellemét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a limitált játékpercek ellenére sem váltott egyetemet, nem hátrált meg. A kemény munkának gyümölcseként értékelhető a PAC-10 konferencia hét játékosa cím, amit azzal érdemelt ki, hogy a padról beszállva két fontos győzelemhez segítette csapatát egyazon héten. Korábban a UCLA történetében soha nem volt rá példa, hogy egy epizódszereplőként számon tartott játékos elnyerje ezt a rangos címet.

Sokoldalú kosaras, aki a piszkos munkától sem riad vissza, de ha kell, elő tud lépni, és ahogy a fenti példa tanúsítja, NBA-tehetségek között is kiemelkedőt tud nyújtani. Robbanékony, gyors első lépéssel rendelkezik. Betörésekből, középtávolról és távolról egyaránt veszélyes, de nagyszerű szeme van a társak helyzetbehozásához is. Önzetlen, igazi csapatjátékos, aki érti és érzi a játékot (szabadidejében edzőként is tevékenykedett az elmúlt években!). Védőként szívós és kellemetlen ellenfél. Egy igazi hajtós, harcos sportoló, aki senkitől és semmitől sem riad vissza.

Felkészülési kosárlabda-mérkőzésen:

Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák – Vajdasági ligaválogatott 77-71 (25-13, 19-18, 22-21, 11-19). Újszegedi sportcsarnok, 200 néző.
Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák: Drahos 2, Molnár M. 3/3, Kiss Zs. 16/12, Dukics 11/3, McKenzie 12. Csere: Vida 8, Tanács 2, Rubin 5, Nyilas 12/12, Mészáros 6, Simándi. Vezetőedző: Fodor Péter.

Fodor Péter: “Hasznos mérkőzést vívtunk a kiváló erőkből álló vajdasági ligaválogatott ellen. Sok játékos kapott lehetőséget, s új elemeket is sikerült gyakorolni. Biztató játékkal mutatkozott be csapatunkban Janou Rubin, aki edzés nélkül lépett a pályára, s remek dolgokat produkált.”

no images were found

Előző sztori

Újraélesztési rekordkísérlet Szegeden

Következő sztori

Negatív kampányt kezdett Szegeden az MSZP