Gazdaság

Egy százalékból 833 millió forint

Egy százalékból 833 millió forint

2010. szeptember 28., kedd
Egy százalékból 833 millió forint

Hamarosan 833 millió forint összegű felajánlásról rendelkezik az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága. A régió területén lakóhellyel rendelkező magánszemélyek ugyanis ekkora összeget ajánlottak fel a személyi jövedelemadójukból, hogy azzal a civil szervezetek által folytatott közhasznú tevékenységeket támogassák.

A 2010-es rendelkező évben – a megelőző évhez viszonyítva 116-tal több potenciális kedvezményezett javára, 3,5 millió forinttal magasabb összegben – 833 millió forintot meghaladó összegű felajánlásáról rendelkeztek a Dél-alföldi magánszemélyek. A tapasztalat azt mutatja, hogy évről évre egyre több civil szervezet részesül a magánszemélyek személyi jövedelemadójának 1%-ából, hiszen míg a 2008-as rendelkező évben 3673, a 2009-es rendelkező évben pedig 3779, addig az idén már 3895 potenciális kedvezményezettről beszélhetünk a Dél-Alföldön. A régió területén a legmagasabb összegű felajánlás az idén is egy egészségmegőrző, betegségmegelőző, gyógyító tevékenységet végző, illetve támogató alapítvány javára érkezett, közel 117 millió forintos nagyságrendben, mely a régióban tett felajánlások közel 14%-át teszi ki. A felajánlások nagyságrendjében ezt követi az állatvédelmi, természetvédelmi tevékenység támogatását hivatott közel 26,5 millió forint, de továbbra is népszerű a nevelési, oktatási tevékenység ilyen formában történő megsegítése is. A régió három megyéjében a tíz-tíz legnagyobb felajánlásban részesülő szervezetek mindegyike a fent említett tevékenység valamelyikét folytatja. Ezen kedvezményezettek – melyek összetétele az elmúlt években szinte nem változott – összegszerűségben a felajánlott személyi jövedelemadó közel 40,5%-ára tarthatnak igényt. A fennmaradó összegen további 3865 kedvezményezett társadalmi szervezet, alapítvány, kiemelkedően közhasznú szervezet és alapítvány, közalapítvány valamint a törvényben nevesített felsőoktatási intézmény osztozik. Bács-Kiskun megyében 1331 potenciális kedvezményezett kapott felajánlást, melyek közül a tíz legnagyobb összegben részesített civil szervezet közel 151 millió forintban részesülhet. A felajánlók az egészségmegőrzés számára 117 millió forintot, az állat- és természetvédelemnek több mint 13 millió forintot, nevelés, oktatás céljára pedig közel 5 millió forintot adományoztak. Békés megyéből 1231 civil szervezet kapott felajánlást. Ezek közül a tíz legnagyobb összegben kedvezményezett több mint 21 millió forintban részesülhet. A megyében az idén is állat- és természetvédelem támogatását részesítették előnyben a magánszemélyek. Az ezen a területen tevékenykedő, két legnagyobb felajánlásban részesülő szervezet összesen több mint 8 millió forintra számíthat, de a nevelés, oktatás területét is 2 millió forintot meghaladó összeggel támogatták az adózók. Csongrád megyében 1333 potenciális kedvezményezett kapott felajánlást. A tíz legnagyobb összegben részesített civil szervezett 112 millió forintban részesülhet. A legmagasabb összegű felajánlásban itt is egy állat- és természetvédelemmel foglalkozó szervezet részesült. A felajánlás összege meghaladja a 26,5 millió forintot. Az állami adóhatóság 2010. szeptember 1-ig tájékoztatást küldött a potenciális kedvezményezettek részére a javukra felajánlott összeg várható nagyságrendjéről és az általuk – a kiutalás érdekében – szükséges intézkedések megtételéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.