Szerda: Újra SZIN Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Strandozós, bulizós nyárzárást ígér a legnagyobb hazai „ökorandi”, a Szegedi Ifjúsági Napok, szerdától vasárnapig a szegedi Tisza-parton, a Partfürdőben. Természetesen a Somogyi idén is SZIN-re lép, SZIN-könyvtári tagsággal, és “becsület-kölcsönzéssel”. Szerdán ünneplik a piaristák rendalapítójukat, Kalazanci Szent Józsefet, a Közéleti Kávéház közönsége látogatást tehet a Szegedi Csillagvizsgálóban, és a ’80-as évek romániai diktatúrájának egy tragikomikus epizódjával ismerkedhetnek meg a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének filmklubjában, Virgil Calotescu „Bukaresti személyi”című filmjének vetítésén.

Szegedi Ifjúsági Napok

Strandozós, bulizós nyárzárást ígér a legnagyobb hazai „ökorandi”, a Szegedi Ifjúsági Napok augusztus 25. és 29. között, vagyis szerdától vasárnapig a szegedi Tisza-parton, a Partfürdőben. Szerdán, a 0. napon a Nagyszínpadon 17 órától a Fabula Rasa és Presser Gábor, majd a Csík zenekar és Presser Gábor fellépésével indul a buli. A Pepsi Színpadon 18 órától a Deák Bill Blues Band. Az összes helyszínen folyamatosan koncertek lesznek kora délutántól hajnalig, rangos hazai és külföldi zenekarok fellépésével. És persze Nájtmúvi – (H)őskor90 éves a szegedi Belvárosi mozi. 0 órától Chaplin rövidfilmek – 1914-16. fekete-fehér, amerikai burleszk. 2 órakor West Side Story – 1961, színes, zenés, amerikai film, rendezte: Robert Wise, Jerome Robbins, zene: Leonard Bernstein. Jegyárak: A bérlet ára a rendezvény kezdetéig: 14.900 Ft, a helyszíni bérlet: pedig 17.900 Ft. Napijegy elővételben: 4900 Ft, napijegy a helyszínen: 6200 Ft. A SZIN programjairól részletesen a http://szin.org/content/program és a http://programok.del-alfold.istenhozta.hu/szin-2010/74 oldalon olvashatnak.

“SZIN-tiszta” retró – a Somogyi SZIN-re lép

A nyolcvanas évekbe röpítő, “élménymegosztó” találkozásra hívja a Szegedi Ifjúsági Napok résztvevőit a Somogyi-könyvtár. Tavalyi, első “SZIN-re lépése” után idén is sokféle interaktív szórakoztató időtöltést kínál a könyvtári sátor. Az óriás társasjáték, “újságpapír-szobrászat” mellett ismét indul irodalmi kocsmatúra, az esti koncertek fáradalmait pedig kényelmesen heverészve, ifjúsági lapok és zenei magazinok lapozgatása közben pihenhetik ki a fiatalok. A képregény-kedvelők találkozhatnak Kalyber Joe alkotójával is. A régi idők hangulatát fotókiállítás, hajdani reklámokat és tévésorozatokat idéző totójáték idézi föl. Lesz SZIN-könyvtári tagság “becsület-kölcsönzéssel”, s természetesen az idén is ingyen iratkozhatnak be a Somogyiba a könyvkedvelők.

Ünnep a piaristáknál

Szerdán ünneplik a piaristák rendalapítójukat, Kalazanci Szent Józsefet. Szeretettel várnak minden érdeklődőt a 9.30-kor kezdődő szentmisére és azt követő agapéra a Piarista vértanúk templomába, a Bálint Sándor u. 14. szám alá.

Közéleti Kávéház

Újszegeden (Kertész u. felől bejárat, 70-es busz – Hatházak megálló) szerdán 19 órakor Látogatás a Szegedi Csillagvizsgálóban. Projektoros előadás, távcsöves megfigyelés. Házigazda: Szatmáry Károly csillagász. A Közéleti Kávéház programjainak részleteit a www.netrend.szeged.hu oldalon olvashatják.

Bukaresti személyi az augusztusi Film Klubban

Szerdán 19 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete (Dugonics tér. 2.) meghívja a filmkedvelő közönséget Virgil Calotescu „Bukaresti személyi” című, 1982-ben készült filmjének vetítésére. A „Bukaresti személyi” a ’80-as évek egyik legismertebb, helyzetkomikumra épülő román vígjátéka, a korabeli film- és színjátszás legnagyobb alakjaival. A tartalomból: A Mezőgazdasági Egyetem elvégzése után Silvia (Catrinel Dumitrescu) minden követ megmozgat, hogy bukaresti személyigazolványhoz jusson, amely lehetővé tenné számára, hogy a fővárosban maradjon. Formális házasságot köt a bukaresti taxis Raduval (Mircea Diaconu), akinek sürgető pénzgondjai vannak, illetve megállapodnak a mihamarabbi válásban is. A sima ügymenet azonban váratlanul összegabalyodik a lány szüleinek megjelenésével (Draga Olteanu-Matei és Octavian Cotescu), akik semmit sem gyanítanak a házasság valódi mozgatórugóiról.

A Belvárosi mozi szerdai műsora

Zsigmond Vilmos terem:

14 órakor: Kutyák és macskák 2. 3D – A rusnya macska bosszúja – színes, szinkronizált amerikai családi vígjáték. Rendező: Brad Peyton.

16 és 20 órakor: Ragadozók – színes, szinkronizált amerikai sci-fi, thriller, rendező: Antal Nimród.

18 órakor: Az utolsó léghajlító 3D – színes, szinkronizált amerikai kalandfilm. Rendező: M. Night Shyamalan.

Balázs Béla terem:

16.15-kor: Bogyó és babóca – 13 mese – színes, magyar animációs film, rendező: M. Tóth Géza, Antonin Krizsanics.

17.45-kor és 20.15-kor: A tetovált lány – színes, feliratos svéd thriller, rendező: Niels Arden Oplev.

Csőke József terem:

17 órakor és 19.30-kor: Élek és szeretek – színes, feliratos, spanyol filmdráma, rendező: Álvaro Pastor, Antonio Naharro.

A filmekről bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Szerda esi buli

A Millenniumi Kávéházban szerda este 7 órakor Molnár Dixieland Band koncert.

Előző sztori

Rembrandt rézkarcaiból nyílik kiállítás Szegeden

Következő sztori

Kézilabda: kikapott a Pick a román Resitától + HANG, FOTÓK