Szerda: Szöged hírös város

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A részben máig élő hagyományokat mutatja be a Szöged hírös város című néprajzi állandó kiállítás, amely szerdán nyílik a Móra Ferenc Múzeumban. A Huszár Mátyás rakparton a VIII. Nemzetközi Grill Fesztiválra várják a látogatókat, és első ízben rendezik meg a négynapos nyári szabadegyetemet és diáktábort Ópusztaszeren. Az államalapítás ünnepe ezúttal már szerdán elkezdődik Hódmezővásárhelyen, irodalomkedvelőket várnak a Közéleti Kávéházba, és retro-véradásnak ad otthont a Megyeháza.

A szegediségről nyílik állandó kiállítás

Az ö-ző nyelvjárás, a paprikatermesztés, a papucsos mesterség, a parasztházak napsugárdíszes oromzata és a sokakat vonzó alsóvárosi búcsú a szegediség jelképeivé váltak. A Szöged hírös város című néprajzi állandó kiállítás a részben máig élő hagyományokat mutatja be. A tárlat szerdán 17 órakor nyílik a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállításról bővebben a www.mfm.u-szeged.hu oldalon olvashatnak.

VIII. Nemzetközi Grill Fesztivál

Páratlan élményben részesülnek mindazok, akik szerdától vasárnapig kilátogatnak a Huszár Mátyás rakpartra, a VIII. Nemzetközi Grill Fesztiválra. Nem csupán szórakoztató programok sokasága ez, sokkal inkább, egy a grillezést és annak fortélyait bemutató rangos nemzetközi eseményt ismerhetnek meg. A fesztivál részletes programját a www.stefaniacatering.hu oldalon olvashatják.

Szeri Szabadegyetem

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szerdától szombatig első ízben rendezik meg a négynapos nyári szabadegyetemet és diáktábort, amelyen a test és a lélek harmóniája lesz a fő téma. A Szeri Kempingben sátrat verve, érdekes előadásokat hallhatnak a történelem, szociológia, néprajz és a vallás területéről, s a lelki, szellemi egészség megőrzése mellett a fizikai épség, egészséges táplálkozás, környezetvédelem is középpontba kerül. A jókedvet és a derűt esténként koncertek fokozzák. Minden napnak más a mottója. Szerda: Hagyomány-nap. A részletes programot a www.opusztaszer.hu/index.php/page/szabadegyetem/hu.html oldalon találják meg.

Szent István Napok Vásárhelyen

Az államalapítás ünnepe ezúttal már szerdán elkezdődik Hódmezővásárhelyen, és szombatig változatos programokat kínál az érdeklődőknek. Szerdán, a Kossuth téren 14 órakor térzenével indul az ünnepségsorozat. Közreműködik: a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely zenekara. 14.45-kor ünnepélyes zászlófelvonás az Alföldi Galéria előtt. 15 órakor a VI. Hódmezővásárhelyi Borfesztivál megnyitója, borkóstolás. Lesz még szálloda-avató, este pedig jobbnál jobb koncertek várják a közönséget. Részletek a www.hodmezovasarhely.hu/cikkek/allamalapito-szent-istvan-kiralyunk-unnepe-4799 oldalon.

Közéleti Kávéház

A Milleniumi Kávéházban szerdán 18 órakor Egészség Bár Klub – A gongok és hangtálak gyógyító hatása. A gongok, hangtálak különleges rezgései támogatják önismeretünket, segítenek a megnyílásban, a felismerésben, az elengedésben, a személyes fejlődésben. Vendég: Békésiné Szél Zsuzsa test- és léleksegítő gongterapeuta szakember.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar II. sz. épületében (Rákóczi tér 1. fsz. tárgyaló) szerdán 18 órakor “A virágnak megtiltani nem lehet” címmel Hesz Ferenc főorvos önálló irodalmi estje lesz. Beszélgetőtársak: Bagdi Sándor főiskolai docens, és Nagy Pál emeritus professzor. Közreműködik Sándor Kata. A műsor szervezője, vezetője: Szekeres Kató.

A Közéleti Kávéház programjainak részleteit a www.netrend.szeged.hu oldalon olvashatják.

Retro-véradás a Megyeházán

Szerdán retro-véradásnak ad otthont a Megyeháza. Az Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központja és a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete együttműködésével valósul meg az akció 14-18 óráig a Csongrád Megyei Önkormányzat Hivatalának épületében. Az eseményre ellátogat Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke is. Napközben kedvcsinálóként a Megyeháza parkolójában a Rádió 88 szervez egész napos családi programot, amelynek részleteiről a  www.szegedma.hu/hir/szeged/2010/08/szerdan-retro-veradas-a-megyehazan.html oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi szerdai műsora

Zsigmond Vilmos terem:

14 és 18 órakor: Kutyák és macskák 2. 3D – A rusnya macska bosszúja – színes, szinkronizált amerikai családi vígjáték. Rendező: Brad Peyton.

16 órakor: Shrek a vége, fuss el véle 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs családi film. Rendező: Mike Mitchell.

20 órakor: Az utolsó léghajlító 3D – színes, szinkronizált amerikai kalandfilm. Rendező: M. Night Shyamalan.

Balázs Béla terem:

16.15-kor: Bogyó és babóca – 13 mese – színes, magyar animációs film, rendező: M. Tóth Géza, Antonin Krizsanics.

17.45-kor és 20.15-kor: A tetovált lány – színes, feliratos svéd thriller, rendező: Niels Arden Oplev.

Csőke József terem:

17 órakor: A közvetítő – színes, magyar dokumentumfilm, rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna.

19.30-kor: Tetro – színes, feliratos amerikai dráma, Rendező: Francis Ford Coppola.

A filmekről bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Szerda esti buli

A Millenniumi Kávéházban szerda este 7 órakor a Kurina Trió koncertje lesz.

A JATE Klubban szerdán 22 órakor JATE SPLASH. Házigazda: Dj. Gesbin. Fütyülős akció!

A Casablanca kávézóban szerda este 19 órakor Ritmo gitárest.

Előző sztori

Szerdán retro-véradás a Megyeházán

Következő sztori

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével