Szentistványi: elmaradott a városfejlesztési struktúra

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy arról portálunk is beszámolt kedden lerakták az Árkád bevásárlóközpont alapkövét. A városvezetés és a beruházó ECE cégcsoport a helyi gazdaság fellendüléséről beszélt, az ellenzék nem látja ilyen fényesen a helyzetet. Most a Védegylet szegedi vezetője, az LMP önkormányzati képviselőjelöltje, Szentistványi István kommentálja az Árkád-beruházást.

Az Árkád-beruházást sajnos rombolás előzte meg, épp úgy, ahogy Újszegeden, ahol szintén lebontották a kenderfonót, pedig ott még a közelben sincs az új bevásárló negyed építésének kezdete” – nyilatkozta portálunknak Szentistványi. „Bár Botka László azzal érvel, hogy a régi dolgok nem állhatnak az újaknak útjában és fejlődni kell, de amit ő modern gondolkodásnak vél, éppen az a régimódi, értékromboló ideológiákat idéző. Tőlünk nyugatabbra ugyanis nem divat lerombolni a száz éves ipartörténeti jelentőségű épületeket, gyárakat, hanem mindig törekednek azok funkcióváltására, újjáépítésére. De ott az elöljárók gondolkodnak így, és ezt adják át, sugározzák a befektetők felé is, akiknek egyébként a természete az, hogy mindig addig mennek el, ameddig az önkormányzatok teret adnak nekik. Nyilván olcsóbb a földdel egyelővé tenni a száz éves épületeket és egy dobozt felhúzni, mintsem a régi, patinás falakat beletervezni az új épületbe.”

A Védegylet szegedi vezetője szerint ez idejét múlt, felelőtlen városvezetői gondolkodás, és ez jellemezte a Ligetfürdő-beruházását is, ahol szintén értékrombolás folyt, megőrzés helyett. „De be kell látnunk, hogy az ellenzéket és a civileket is felelősség terheli, mert egy szélesebb mozgósítással, összefogással talán többet is tehettünk volna, minthogy sajtótájékoztatókat tartunk” – gyakorolt önkritikát Szentistványi, aki hozzátette, hogy a munkahelyteremtés említése és érvként való előrántása felszínes, hiszen sokkal komplexebb hatása van egy ekkora gigaberuházásnak, mint 1000 új munkahely. Vizsgálni kell a szűkebb, tágabb környezetre kifejtett hatását, például a társadalmi vetületeit, üzleti, gazdasági előnyeit, hátrányait a kis- és középvállalkozásokra (a munkahely-megszűnéseket is), a környezetkárosító szempontokat és így tovább. Szentistványi leszögezte, hogy önkormányzatba kerülve az LMP az a párt lesz, amely ezeket a kérdéseket nem hagyja figyelmen kívül, és ha lehetősége van rá, a már megvalósult beruházásokat is átvizsgálja.

Előző sztori

Kézilabda: kikapott a Pick a román Resitától + HANG, FOTÓK

Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV heti műsora (08.23-29.)