Közélet

Szegedi fejlesztések: veszélyben a 740 milliós kötbér? + HANG

Szegedi fejlesztések: veszélyben a 740 milliós kötbér? + HANG

2010. augusztus 10., kedd
Szegedi fejlesztések: veszélyben a 740 milliós kötbér? + HANG
A megítélt uniós támogatások tekintetében országos összehasonlításban is kiemelkedő Szeged – jelentette ki Nagy Sándor alpolgármester kedden. Több mint 220 milliárd forintot ítéltek meg az önkormányzatnak, az egyetemnek, civil szervezeteknek és gazdasági társaságoknak összesen. A jelenlegi ciklus utolsó városi közgyűlését tartják pénteken délelőtt a városházán, melyen beszámoló hangzik el az elmúlt négy esztendő fejlesztéseiről, továbbá Szeged vagyoni és pénzügyi helyzetéről is. Kedden Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) és Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármesterek ismertették a fontosabb adatokat. A megítélt uniós források tekintetében a főváros után Szeged következik, 220,2 milliárd forinttal, messze megelőzve a többi megyei jogú várost, így egy helyi lakosra 1,3 millió forintnyi uniós forrás jut az elmúlt négy esztendőt vizsgálva – közölte Nagy Sándor sajtótájékoztatóján. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy ezek az adatok a város egészét tartalmazzák, így szerepel benne például az egyetemnek, illetve gazdasági társaságoknak megítélt EU-s pénz is. A fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy összehangolt fejlesztési koncepció áll ezek mögött, melyeket a közgyűlés is elfogadott, vagyis a Hosszútávú Városfejlesztési Koncepció, a Biopolisz Program, illetve az Integrált Városfejlesztési Stratégia tartalmazza Szeged fejlesztési irányait. Az egyik legnagyobb – mintegy 30 milliárdos – a villamosprojekt, de ezen kívül is zajlott számos közlekedésfejlesztési- és turisztikai program, szintén több milliárd forint értékben. A városrehabilitációs programok gazdaságot élénkítő hatását is kiemelte Nagy Sándor, utalva a Mars téri beruházásra, mely az alpolgármester szerint a helyi termelők piacra jutását is segíti. Az uniós forrásokon túl hazaiakat is felhasználtak, abból újultak meg iskolák, a Reök-palota és az Ifjúsági Ház például.

Szentgyörgyi: stabil a város pénzügyi helyzete

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester közölte, hogy a 2003 és 2009 közötti zárszámadások adatainak összesítése alapján az önkormányzat ebben az időszakban 109 milliárd forintot fordított fejlesztésre. A jellemzően uniós támogatással megvalósult beruházásokhoz szükséges önerőt részben ingatlanértékesítésből teremtette elő az önkormányzat, ennek ellenére az ingatlanvagyon értéke nőtt – hangsúlyozta. Mint elmondta, a város fejlesztési hitelállománya az elmúlt négy évben 7,2 milliárd forinttal emelkedett, az igénybe vett állami és uniós támogatások összege azonban ennek többszöröse, 51 milliárd forint volt. Szentgyörgyi közlése szerint a jelenlegi városvezetés 2002-ben 35 milliárd forintos éves költségvetés és 62 milliárd forintos vagyon mellett 6,7 milliárd forintos hitelállományt és 5 milliárd forintos költségvetési hiányt vett át. A tartozásokhoz kapcsolódó adósságszolgálat pedig 2003-ban 2,3 milliárd forint volt. Ebben az évben az önkormányzat költségvetése 74,9 milliárd, vagyona 274 milliárd, hitelállománya 16,2 milliárd forint, a büdzsé egyensúlyban van, az adósságszolgálat pedig 1,5 milliárd forint lesz – tette hozzá a politikus.

Kérdéses a 740 milliós kötbér

A Szeviép Zrt. ellen a felszámolás keretében lehet a követeléseket érvényesíteni. Mint ismeretes, a város 740 millió forint kötbér akar behajtani a cégen a villamosprojekt késedelmes kivitelezése miatt. Szentgyörgyi Pál portálunknak elmondta, jelenleg azt vizsgálja az ügyvéd, hogy amennyiben a Szeviép kiesik a kivitelezést végző konzorciumból, akkor miként tudják érvényesíteni igényüket. „A felszámoló kezeli majd ezt a követelést, és próbálja a meglévő vagyon ismeretében kielégíteni, de ebben nem nagyon reménykedünk” – mondta el az alpolgármester. Mivel ez nem egy biztosított követelés, így várhatóan a Szeviépre eső részt nem kapja meg a város. A konzorciumok tagjai ugyanakkor egyetemleges felelősséget vállalnak egymásért, így azt is meg fogják vizsgálni, hogy ez miként érvényesíthető kötbérigény esetében. Ezek azonban hosszú eljárások, mint Szentgyörgyi Pál elmondta, volt már ilyen pere a városnak a Radnóti-gimnázium ügyében, akkor két és fél évig tartott a procedúra.
Hallgassa meg a Rádió 88 Nagy Sándor alpolgármesterrel készített hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.