Közélet

LMP: nagykorúként kezelni a szegedieket

LMP: nagykorúként kezelni a szegedieket

2010. augusztus 27., péntek
LMP: nagykorúként kezelni a szegedieket

A Dugonics téri standjánál mondta el az LMP helyi szervezete, hogy ha lehetősége nyílik rá, miként szeretné bevonni a lakosságot a várost érintő döntésekbe, és hogyan állítaná meg azt a folyamatot, hogy a képviselők szavazógépekké váljanak.

„Két síkon fedeztünk fel komoly problémákat várospolitikánkat meghatározó, beruházások, döntések előkészítésénél. Az egyik, hogy mikor Szeged jövőjét érintő komoly döntések születnek, akkor a törvény által előírt minimumon kívül senkit nem vonnak be a tervezési folyamatokba. A másik probléma a képviselőkkel, hogy legtöbbjük szavazógépként működik. Több bizottsági ülésre mentünk be az elmúlt években, ahol sok politikus a helyszínen találkozott először a megtárgyalandó felvetéssel, ott nyitotta ki először a mappáját” – vezette fel a problémát

Málovics György

az LMP polgármesterjelöltje. A párt kompenzációs listáját vezető

Szentistványi István

szerint az LMP ellenzékből is képes megszervezni, hogy a lehető legtöbb fórumon, minél szélesebb körben kiharcolja a különböző döntések előtti vitalehetőségeket. „Szeretnénk, hogy a képviselői szavazatoknak legyen utókövetése, lehessen kérdőre vonni a képviselői igeneket, nemeket, és válaszolják meg szavazataiknak okát a politikusok. Így bizonyos értelemben elszámoltathatóak lesznek a képviselőink” – fűzte hozzá Szentistványi. „Eddig az volt a gyakorlat, hogy kész terveket kellet lenyomni a városlakók torkán, erre szerveztek lakossági fórumokat, ahol bemutatták a projekteket, és nyílt bizottsági üléseken, közmeghallgatásokon lehetett azokat kritizálni, de lényegi változást szinte sosem értek el a civilek. Ehhez párosult egy erős PR-techinaka, pozitív kampány a sajtóban, és már el is adták a tervet. De lényegi vita szinte sosem volt az elmúlt években. Mi ezen szeretnénk változtatni. Nagykorúként kell kezelni a városlakókat, és figyelembe kell venni az alulról jövő elképzeléseket. Részvételi városvezetést szeretnénk, ahol egy-egy városrendezési civil elképzelés egészen a közgyűlésig eljuthat, kész tervvé emelkedhet. Erre vitafórumokat, ötletbörzéket szerveznénk, de nem látszatmeghallgatásokat, mint eddig” – így az LMP-s politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.