Írjon nekünk

Kultúra

Jóbarátok vs. Így jártam anyátokkal

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/acshelga.jpg

Megjelent:

A Jóbarátokat (Friends) annak idején azonnal a szívünkbe zártuk. Az 1994-ben induló sorozat hat, a húszas éveiben járó fiatal életét meséli el. A romantikus elemekkel megtűzdelt epizódok azonban elsősorban a helyzetkomikumokra építenek, fergeteges nevetési lázat okozva a nézőkben.

A Jóbarátok annak ellenére működik, hogy a szereplők meglehetősen eltérő karaktereket formálnak meg – Rachel (Jennifer Aniston) apuci kicsi, elkényeztetett lányaként kerül bele a többiek életébe, Monica (Courtney Cox), a tisztaság – és rendmániás séf, Ross (David Schwimmer), az elvált, stréber paleontológus, Chandler (Mathew Perry), a szerelemben szerencsétlen, folyton viccelődő irodakukac, Joey (Matt LeBlanc) a szex- és kajaközpontú szemléletű amatőr színész és Phoebe (Lisa Kudrow) a kicsit hibbant hippi, aki dalszövegírással és masszírozással keresi kenyerét – alkotják a Jóbarátok szereplőgárdáját.
Amellett, hogy folyton nevetünk rajtuk illetve velük, a sorozat a legkényesebb, s az élet legnagyobb témáit szolgáltatja: párkapcsolati útvesztők, karrierért folytatott küzdelem, kesze-kusza családi viszonyok, gyermekvállalás, s a címből (is) adódóan, a barátság. Az, hogy ezek a kategóriák általában vicces háttérrel keretezve kerülnek terítékre, csak segítségére válik a kissé megkeseredett, válaszokat nem találó, az élet feketébb felét megélő nézőnek. Természetesen, aki éppen harmóniában él környezetével és önmagával, annak legalább annyira érdekes és szórakoztató ez a sorozat: minden szereplő sajátos megoldási vonalakat követ élete problémáinak megoldásában: a közös pont a humorosan felfogott életszituációk.
Az alkotók nem bízták a véletlenre a karakter-teremtést: az, hogy ennyire különböző jellemek jelennek meg a képernyőn biztosítja azt, hogy mindenki tud egy vagy akár több azonosulási pontot is találni, s ezáltal még inkább rajongóvá válni.
A sorozat minőségi színvonaláról tanúskodnak azok a jelölések, melyeket a Jóbarátok indulása óta begyűjtött: 12-szer jelölték Emmy-díjra és Golden Globe jelöléseket is bezsebelt, s a sorozatban játszó színészek közül néhányuk mozis karrierjük beindulását is ennek az alkotásnak köszönhetik. (elég ha Jennifer Anistont, a Rachel karakterét megformáló színésznőt hozzuk példának, aki azóta berobbant Hollywoodba, s olyan filmekben játszhatott, mint a Jóravaló feleség, a Kisiklottak, a Nem kellesz eléggé vagy a Marley meg én)
A 10 évadot megért sorozat utolsó epizódját 2004. május 6-án vetítették az Egyesült Államokban. Noha egyre többször röppent már fel a kósza hír, hogy a sorozat gárdája újra összeáll egy epizód erejéig, mind ezidáig erre nem került sor.

Az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) 2005-ben debütált Amerikában. A Jóbarátok méltó utódjának lehet nevezni, noha egyelőre mintha az alkotók maguk is keresnék saját stílusukat.
Ez a sorozat is a húszas éveikben járó fiatalok mindennapjait követi nyomon, bár itt a helyszín nem a Central Perk kávéház, hanem egy bár, s a helyzetkomikumok inkább vannak „megírva”, mint teljes átéléssel előadva. Ennek ellenére az ebben az alkotásban megjelenő karaktereket azonnal a szívünkbe zárhatjuk.
A történet 2030-ban kezdődik, amikor is Ted leülteti gyermekeit, hogy elmesélje, hogyan is találkozott annak idején édesanyjukkal. Ehhez természetesen az előzményeket is tudniuk kell a gyerekeknek (nekünk).
Ted (Josh Radnor), a csupaszív, az igaz szerelmet kereső építész, Robin (Cobie Smulders), a karrierista és kötődésfóbiás hírolvasó, Lilly (Alyson Hannigen), a kissé bohókás óvónéni, Lilly egyetlen szerelme, Marshall (Jason Segel), aki mindig fél valamitől, és Barney (Neil Patrick Harris), a szex- és pénzközpontú szemlélettel megáldott öltönyös figura barátságát, s életüknek alakulását követhetjük nyomon. Ted feleségével nem találkozunk, (a poén csúcsa), de abban biztosak vagyunk, hogy 30 évvel később is megmarad a szereplők közötti barátság.
Minden rész visszaemlékezéssel kezdődik, s Ted gyakran narrálja a történéseket, ellentétben a Jóbarátokkal, ahol ennyire közvetlen kommentek nem jellemzőek.
Bár a sorozat jelenleg még csak az 5. évadnál tart, s a helyzetkomikumok néha-néha túlságosan is szájbarágósra sikeredtek, el kell ismerni, hogy egy színes folt a vígjáték-sorozat palettán, s hogy a kis csapat egyre inkább összeszokottá válik a nézők szeme előtt. A témák változatlanok: barátság, igaz szerelem, karrier. Érdemes nyomon követni az 5 fiatal kalandos történetét, hiszen megannyi kellemes percet okoznak nekünk estéről estére, s idővel méltán említhetjük majd a Jóbarátok utódjaként is.
A sorozatot Magyarországon jelenleg a Comedy Central sugározza hétfő esténként.

Kultúra

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/acshelga.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szervezők bíznak benne, hogy az Újszegedi Szabadtéri Színpadon megtarthatók a produkciók.

Tovább olvasom

Hírzóna

Létszámleépítés lehet a vásárhelyi kulturális szférában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/acshelga.jpg

Megjelent:

Szerző:

Összevonják a könyvtárat és a művelődési központot.

Tovább olvasom

Kultúra

A végéhez közelít a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású felújítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/acshelga.jpg

Megjelent:

A főépületét érintő külső munkálatok nagy része már befejeződött.

Tovább olvasom

Aktuál