Egyetem

Szigorúbb elbírálás alá kerülnek a felvételizők

Szigorúbb elbírálás alá kerülnek a felvételizők

2010. július 21., szerda
Szigorúbb elbírálás alá kerülnek a felvételizők
„Kettes érettségivel már nem lehet labdába rúgni a felvételin” – írja a Magyar Nemzet Online. Holnap este nyolc órakor hirdetnek eredményt a felvételizőknek, akik idén nehezebb helyzetből indulnak: várhatóan magasabb ponthatárokkal lehet csak bejutni egy-egy felsőoktatási intézménybe, ennek ellenére a tavalyinál is több, körülbelül 96 ezer új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől.

Az idén bevezetett jogszabálynak köszönhetően 180-ról 200 pontra emelkedett a felvételi küszöb, ez alatt tehát sem államilag finanszírozott, sem pedig költségtérítéses formában nem vehet részt a felsőoktatásban a gyengébb érettségit felmutató diák. A felvi.hu szerint ez a ponthatár sem végleges, 2012-re további 40 ponttal emelnék a felvételi határt. Ez már két, közel jeles osztályzatú középszintű - vagy legalább egy emelt szintű - érettségit feltételez. Várhatóan a tavalyi, 360-as átlag ponthatárok is megugranak idénre. A felvételin a hozott (tehát érettségin elért) pontok mellett úgynevezett többletpontokkal is gazdagodhatunk: a nyelvvizsgára, tanulmányi versenyeken elért eredményekre, szociális helyzetből adódó hátrányokra maximálisan 24 pontot kaphatunk, amik hozzáadódnak az érettségi eredményeinkhez. A felvételizőket holnap este körülbelül nyolc órakor értesítik az idei ponthatárokról, valamint a saját pontszámukról. Immár negyedik alkalommal egy buli keretén belül a fiatalok együtt izgulhatnak eredményeikért, az úgynevezett Pont Ott Parti (POP) koncertekkel és a felsőoktatásról szóló programokkal vár minden érdeklődőt. A helyszín ezúttal a Corvin sétány Budapest belvárosában lesz, nem messze a Corvin mozitól, ahol a felvételi azonosító számoddal aznap fél áron nézhetsz meg egy filmet. Az eseményről bővebben a

felvi.hu

oldalán tájékozódhatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.