Szigorúbb elbírálás alá kerülnek a felvételizők

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Kettes érettségivel már nem lehet labdába rúgni a felvételin” – írja a Magyar Nemzet Online. Holnap este nyolc órakor hirdetnek eredményt a felvételizőknek, akik idén nehezebb helyzetből indulnak: várhatóan magasabb ponthatárokkal lehet csak bejutni egy-egy felsőoktatási intézménybe, ennek ellenére a tavalyinál is több, körülbelül 96 ezer új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől.

Az idén bevezetett jogszabálynak köszönhetően 180-ról 200 pontra emelkedett a felvételi küszöb, ez alatt tehát sem államilag finanszírozott, sem pedig költségtérítéses formában nem vehet részt a felsőoktatásban a gyengébb érettségit felmutató diák. A felvi.hu szerint ez a ponthatár sem végleges, 2012-re további 40 ponttal emelnék a felvételi határt. Ez már két, közel jeles osztályzatú középszintű – vagy legalább egy emelt szintű – érettségit feltételez. Várhatóan a tavalyi, 360-as átlag ponthatárok is megugranak idénre.

A felvételin a hozott (tehát érettségin elért) pontok mellett úgynevezett többletpontokkal is gazdagodhatunk: a nyelvvizsgára, tanulmányi versenyeken elért eredményekre, szociális helyzetből adódó hátrányokra maximálisan 24 pontot kaphatunk, amik hozzáadódnak az érettségi eredményeinkhez. A felvételizőket holnap este körülbelül nyolc órakor értesítik az idei ponthatárokról, valamint a saját pontszámukról. Immár negyedik alkalommal egy buli keretén belül a fiatalok együtt izgulhatnak eredményeikért, az úgynevezett Pont Ott Parti (POP) koncertekkel és a felsőoktatásról szóló programokkal vár minden érdeklődőt. A helyszín ezúttal a Corvin sétány Budapest belvárosában lesz, nem messze a Corvin mozitól, ahol a felvételi azonosító számoddal aznap fél áron nézhetsz meg egy filmet. Az eseményről bővebben a felvi.hu oldalán tájékozódhatunk.

Előző sztori

BKV-ügy – Megszüntették Fuzik Zsolt házi őrizetét

Következő sztori

Csütörtök: A zenés színház varázsa