Egészség

Orvosválasztás: még mindig a szakértelem dönt

Orvosválasztás: még mindig a szakértelem dönt

2010. július 2., péntek
Orvosválasztás: még mindig a szakértelem dönt
Az egészségügyi szolgáltatók kiválasztásakor leginkább a szakértelmet tartjuk szem előtt, a környezet kulturáltsága és a megközelíthetőség a legkevésbé lényeges szempontok a döntés során – derül ki abból a felmérésből, amelyet az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet készített az egészségpénztárak szolgáltatási köre által nyújtott egészségügyi ellátások, így a magánrendelői szakorvosi ellátások, fogászati ellátások, gyógyászati segédeszköz árusítók, optikai üzletek, gyógyszertárak és fitnesztermek minőségének megítéléséről az AXA Egészségpénztár tagjainak körében. A kutatás fontos megállapítása, hogy az egészségpénztárakkal szerződött szolgáltatók tevékenységének megítélése igen kedvező: az egészségpénztári tagok nagyon elégedettek a környezet kulturáltságával, a szolgáltatások megközelíthetőségével, az udvariassággal és a rájuk fordított idővel, a szakértelemmel, a várakozási idő hosszával, valamint a választékkal egyaránt. Az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet által a közelmúltban készített kutatásban résztvevő válaszadók az egészségügyi ellátás és a fogászat megválasztásánál a szakértelmet háromszor fontosabbnak tartják, mint a környezet kulturáltságát és a megközelíthetőséget. A szakértelem tekintetében – a kutatás szerint - a legelégedettebbek az optikai és a fogászati, szájsebészeti ellátásokkal vagyunk, míg a sportszer-árusítók,valamint a fitnesz szolgáltatást nyújtók szakértelmét véljük a legkevésbé magas szintűnek.

„Fájdalmas várakozás”

A várakozási időt, ahogyan a kutatásból kiderül, az optikusnál és az orvostechnikai cikkeket értékesítő üzletben ítéljük meg a legrövidebbnek, míg a magánorvosnál és a patikában a leghosszabbnak. Rövid várakozási időt alapvetően annál a két szolgáltatásnál várunk el, ahol egészségünk megőrzése érdekében közvetlen beavatkozást kapunk - ilyen az egészségügyi ellátás, szolgáltatás, illetve a fogászat. A gyógyszertárak, gyógyászati segédeszköz boltok, optikai üzletek, illetve az egészségmegőrzéssel kapcsolatos szolgáltatók esetében a kutatás szerint türelmesebbek vagyunk, és kevésbé „fájdalmasnak” ítéljük meg a várakozásból eredő időveszteséget. Érdekes adalék, hogy a kutatás szerint a férfiak kissé türelmetlenebbek a nőknél, ezért fontosabbnak tartják a pontosságot. Minél idősebb a megkérdezett, annál fontosabb számára a kiszolgálás pontos kezdése, ami azzal függhet össze, hogy esetükben többször, több helyen is meg kell jelenniük (kivizsgálás, vényfelírás, injekciózás stb.), és korukból adódóan általában nehezebben közelíti meg a szolgáltató-helyeket is.

Amivel elégedetlenek vagyunk

Az egészségpénztárak szolgáltatási köre által nyújtott egészségügyi ellátásokkal összességében elégedettek vagyunk, és nem volt olyan szolgáltatási terület, mely a kedvezőnek minősíthető 70 pontnál rosszabb átlagos besorolást kapott volna. Az ellátások minősége tekintetében a legelégedettebbek a fogászati, szájsebészeti és az optikai ellátással, míg legkevésbé elégedettek a fitnesz, a gyógytorna, gyógymasszázs, illetve fizikoterápia körébe tartozó ellátásokkal vagyunk. „A gazdaságilag aktív lakosság igen kedvezően ítéli meg az egészségpénztárakkal szerződött szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások minőségét. Az egészségpénztárak feladata kell, hogy legyen azonban a magasabb színvonalú egészségügyi ellátás biztosítása mellett az is, hogy a tagok szolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalatait összegezve, azt a többi taggal megosztva valódi minőségbiztosítási rendszert működtessen, további előnyöket nyújtva így az egészségpénztári tagság mellé” – mondja Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke. „Az AXA többek között az egészség-portál.hu–n keresztül segíti a pénztártagok közötti tapasztalatcserét, illetve információ áramlást: az egészség-portál látogatói amellett, hogy gyógyszer-információhoz juthatnak, megtalálhatják a lakóhelyükön elérhető egészségügyi magánszolgáltatókat, és az AXA Egészségpénztár tagjainak értékelésein alapuló saját minőségbiztosítási rendszer keretében tájékozódhatnak az ellátók szolgáltatási színvonaláról is” – magyarázz a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.