Sport

Vitorlázó-vb: gyűjtés és pénteki eredmények (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Vitorlázó-vb: gyűjtés és pénteki eredmények (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2010. július 30., péntek
Vitorlázó-vb: gyűjtés és pénteki eredmények (FRISSÍTVE) + FOTÓK
Csütörtökön, a kora esti órákban egy 15 méteres kategóriában versenyző ausztrál pilóta gépe és egy kamion összeütközött a Bajai úton. A kamionsofőr súlyos életveszélyes sérüléseket szenvedett, de a mai információnk szerint, hála a Traumatológiai Klinika munkatársainak, a közvetlen életveszélyen túl van, és az állapota stabil. A világbajnokság szervezőbizottsága a tegnap esti órákban, mivel még nem tudott a csapatvezetőkkel érdemben beszélni, nem adott ki sajtóközleményt. A ma esti sajtóközleményükben elmondták, hogy minden segítséget megadnak a balesetet kivizsgáló hatóságoknak, ami ebben az esetben természetes. A vb tudományos és technikai bizottságának (OSTIV) javaslatára gyűjtést rendeztek a balesetet szenvedett kamionsofőr megsegítésére. A bizottság a csapatvezetőkkel egyetértésben lemondta a ma estére tervezett VIP-fogadást, és annak költségeit is a bajbajutott megsegítésére fordítja. A baleset miatt szintén elmarad a mára tervezett Magyar est és az azon szereplő népi táncegyüttes fellépése, csupán a bográcsban főtt vacsora maradt a programban. A szervezők, ha lehet még szigorítottak a verseny szabályain, olyan biztonságtechnikai lépéseket követelnek meg, amelyet eddigi egyetlen versenyen sem.

A nap első magyar győzelme

A világbajnokság azonban folytatódott, hiszen a 147 pilóta erre a versenyre készült az elmúlt két évben. A pénteki napon a 15 méteres géposztály a Szatymaz – Kisszállás – Bugac – Kőröstarcsa – Szatymaz – Szeged útvonalon 300,3 km-es feladatot kapott. A 18 méteresek útvonala, Szerbián keresztül halad: Szeged – Sivac – Újkígyos – Szatymaz – Szeged érintésével 336, 3 kilométeren. Az Open kategória pedig Mórahalom – Mélykút – Matkópuszta – Vésztő – Szatymaz – Szeged útvonalon repül 355,7 kilométert. Az időjárási körülmények és a hosszabb versenytáv miatt a szokottnál is több pilóta kényszerült terepreszállást végrehajtani, az ő visszahozásukra sok szállító utánfutó indult el. Megszületett az első magyar győzelem is a Nyílt kategóriában: Hegedűs László Nimbus 4-es gépével érte el a legjobb eredményt. A három nap összesített pontállása alapján a 15 méteres géposztályban Gulyás (11.), Laurinyecz (15.) közvetlenül az élbolyban van, Tamás (25.) a második harmad elején áll. A 18 métereseknél Verebélyi (13.) a mezőny első felében, míg Szabó (40.) a hátsó traktusban található, az Open kategóriában pedig Hegedűs (30.) és Tülkös (34.) a kategória második harmadában áll. A 15 métereseknél igen kicsi a pontkülönbség, a magyarok két-háromszáz pontos hátránya egy jó repüléssel könnyen behozható. A 18 méteresek közt Verebélyi csak 400 ponttal van lemaradva az első helytől, ami szintén nem nagy hátrány. A Nyílt kategóriában Hegedűs első helye 1000 pontot hozott a konyhára, de az élbolyhoz való felzárkózáshoz két jól teljesített repülés szükséges.

A nap hivatalos végeredménye

15 m-es géposztály 1. Stefano Ghiorzo (olasz) 1. Leigh Wells (angol) 3. Louis Bouderlique (francia) ... 4. Gulyás György ... 10. Laurinyecz Sándor ... 35. Tamás Ferenc 18 m-es géposztály 1. Maros Divok (szlovák) 2. Pavel Louzecky (cseh) 3. Vladimir Foltin (szlovák) ... 19. Verebélyi Zoltán ... 29. Szabó Péter Open 1. Hegedűs László 2. Michael Sommer (német) 2. Tilj Schmelzer (belga) ... 24. Tülkös János

A világbajnokság állása

15 m-es géposztály 1. Leigh Wells (angol) 1978 pont 2. Stefano Ghiorzo (olasz) 1882 pont 3. Paul Crabb (ír) 1804 pont ... 11. Gulyás György 1758 pont ... 15. Laurinyecz Sándor 1730 pont ... 25. Tamás Ferenc 1453 pont 18 m-es géposztály 1. Karol Staryszak (lengyel) 1993 pont 2. Zbignew Nieradka (lengyel) 1889 pont 3. Maros Divok (szlovák) 1885 ppont ... 13. Verebélyi Zoltán 1545 pont ... 40. Szabó Péter 1092 pont Open 1. Pierre de Broqueville (belga) 2275 pont 2. Michael Sommer (német) 2218 pont 3. Jan Walther Andersen (dán) 2130 pont ... 30. Hegedűs László 1508 pont ... 34. Tülkös János 1342 pont

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.