Az LMP a “szégyentábláról” kérdezne, Lázár vállalja a vitát

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Scheiring Gábor, az LMP országgyűlési képviselője vitára hívó levelet írt Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesternek a “szégyentábla” ügyében. Lázár úgy reagált, Hódmezővásárhelyre várja Scheiring Gábort, a Fidesz frakcióvezetője szerint ugyanis Budapestről nézve lehetetlen megérteni a szegénység elleni küzdelem legnagyobb problémáit.

Mint ismeretes, nyilvánosságra hozta Hódmezővásárhely a szociális támogatásokkal, segélyekkel visszaélők névsorát azzal a céllal, hogy kiszűrjék a rendszerből azokat, akik igényelnek juttatást, de azt később nem veszik igénybe, és ezzel kiszorítják a ténylegesen rászorulókat. A város honlapjára felkerült listán a visszaélők neve mellett pontos születési dátumuk és a kizárás okának feltüntetése is szerepelt. A Lehet Más a Politika (LMP) felszólította Lázár Jánost, hogy “vonja vissza a szégyenlistát, és hagyjon fel a szegényellenes hangulatkeltéssel”. Az adatvédelmi biztos felszólításának, hogy távolítsák el a listát az önkormányzat honlapjáról, nem tettek eleget, Lázár János ugyanis úgy érvelt, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, amelynek alapján az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított, kimondja azt is, hogy a törvény közérdekből – az adatok körének kifejezett megjelölésével – elrendelheti a személyes adat nyilvánosságra hozatalát.

Szegénység és a szegények elleni küzdelem

Scheiring Gábor – aki egyike volt a hódmezővásárhelyi “szégyentábla” bírálóinak – levelében úgy fogalmaz, a polgármester válaszaiból úgy tűnik, hogy nem igazán értette meg a képviselő mondandóját. “Ez az ügy messze túlmutat önmagán, ezért érdemes lenne alaposabban megvitatnunk. Kiderülhetne a vitából, hogy mit gondolunk a szegénységről, az emberi jogokról, a társadalmi felemelkedés lehetőségeiről. Kiderülhetne, hogy mi a különbség a szegénység és a szegények elleni küzdelem között. Ezért vitára hívom Önt a szegénység elleni küzdelem ügyében!” – szól a képviselő levele.
Scheiring Gábor nemcsak Hódmezővásárhely polgármesterétől kaphat választ a kérdéseire, hanem találkozhat azokkal a tisztességes, a várost becsületes munkájukkal fenntartó polgárokkal is, akik Lázár Jánoshoz hasonlóan elvárják a rendszeresen segélyekért folyamodóktól, hogy a közpénzből nyújtott segítséggel ne éljenek vissza – szólt Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnökének válasza.

(OS-MTI-SZEGEDma.hu)

Default thumbnail
Előző sztori

Férfi sakk ob - Berkes és Gyimesi játssza a döntőt

Default thumbnail
Következő sztori

Szakszemmel 31. nap: a fociban Spanyolország a király

Legutóbbi hasonló cikkek