A megye legjobb fotósainak seregszemléje a megyeházán

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény által 9. alkalommal meghirdetett Csongrád megye fotóművészete 2010 fotópályázatra megyénkben élő, dolgozó és innen elszármazott fotós 372 képpel jelentkezett, amelyből a 3 tagú zsűri (Győri László elnök, fotószakíró, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus fotóművészeti referense, Szabó Márta, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja és Viczay Lajos AFIAP fotóművész) 32 alkotó 115 alkotását javasolta kiállításra.

Győri Lajos, a zsűri elnöke szerint a fényképezés sajátossága abban mutatkozik meg, hogy szinte azonnal alkalmazható, amikor megfogalmazódik bennünk egy képi üzenet vagy vizuálisan ábrázolható látvány, amelyet fontosnak vélünk másokkal is megosztani. Éppen ez a viszonylagos gyorsaság még nagyobb felelősséget ró a fotográfusokra – figyelmeztet a fotószakíró. Ha túl akarunk lépni az átlagos dolgok átlagos ábrázolásán, akkor választ kell találnunk még a fényképezés előtt egy fontos kérdésre: mitől lesz majd a felvétel más, mint a többi? Nos, a hozzáadott értéktől, attól, amit a fotós saját tudásából, saját képi fantáziájából hozzá tud tenni mindahhoz, ami exponálásra késztette.
Bárhonnan indulunk el, mindig jó irányban haladunk, ha koncentráltan a nagy titokra keressük a választ. Vagyis, hogyan szólíthatom meg a nézőket a kiállító teremben anélkül, hogy én ott lennék, hogyan hívja fel magára a figyelmet az a kép, amelyet én készítettem, miként mesél majd az érzéseimről, a gondolataimról a 2 dimenziós látvány? Emlékezni fognak az alkotásra, miután kikerült a nézők látómezejéből?
Mára úgy felgyorsult az élet, hogy szinte minden esztendőre jut valami, ami még jobban szolgálja a képi önkifejezést. Nem kell félnünk az új technológiától, figyelmeztet Győri, a korszerű eszközöktől, mert az emberi kreativitást nem helyettesítik, továbbra is csak eszköz marad a kezünkben, s önmagában képtelen arra a kommunikációra, amire mi kívánjuk felhasználni. Ezért haszontalan az a felvetés, ami gyakran elhangzik: ma már mindenki tud fényképezni a digitális masinákkal. Mindenkinek jó szolgálatot tett a vizuális élmények feljegyzésére, de fényképezni ma is kevesen tudnak, csak az elhivatottak, csak a folyamatos önképzők, csak a művészet iránti alázatot vállalók, csak a mondanivalóval bírók jutnak el érdekes, a figyelmet felkeltő közlés, az örömszerzés szintjére. Ma itt éppen őket ünnepeljük – fejezte be Győri.
A zsűri egymástól függetlenül értékelte a beérkezett pályamunkákat, a legmagasabb pontszámot elért alkotók közül négy fotóst díjaztak: Törköly József és Tóth-Piusz István 3. díjat, Filep László 2. díjat érdemelt ki, a fődíjat pedig Molnár Bence vitte el. A megyeháza aulájában kiállított fotókat augusztus 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők hétköznap 8-18, szombaton 8-12 óráig.

Default thumbnail
Előző sztori

Csütörtök: II. Szegedi Kortárszenei Verseny

Következő sztori

Kispályás focitorna a kamionos találkozón

Legutóbbi hasonló cikkek