34 százalékkal rövidítik meg a független színházakat

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy korábban megírtuk, miniszteri aláírásra vártak az Előadó-művészeti Törvény VI-os kategóriájába sorolt, független színházak. Az Index információi szerint egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy fűnyíróelven vonnak el 34 százaléknyi támogatást az érintett társulatokról. Összesen viszont tizenegymilliárddal kap kevesebbet a kultúra, hogy mely területek húzzák még a rövidebbet, egyelőre nem tudni.

Tizenegymilliárd forintot kell zárolnia a Nemzetierőforrás-minisztériumnak, tudta meg a hírportál Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkártól. Az is kiderült, hogy a minisztérium alá rendelt területeket – az egészségügyet, oktatást, kultúrát – nagyságuk arányában érintik a zárolások. Nem részletezték ugyanakkor, hogy miben mérik az adott terület nagyságát.
A minisztérium csak azokat a kifizetéseket zárolja, ahol a döntési folyamatok még nyitva vannak. A már teljesített szerződéseknél fizet a tárca.
A független színházak esetében a minisztérium hosszas hallgatás után eleinte csak annyit árult el, hogy jelenleg a kormányhatározatban rögzített százhúszmilliárd forint rájuk eső részének zárolása zajlik. Kedden jelentették be, hogy a független színházak megkapják a nekik járó támogatás 66 százalékát.
A helyettes államtitkár az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a társulatoktól egységesen, fűnyíróelv alapján vonnak el 34 százaléknyi támogatást, mivel nem akarnak feszültséget szítani.

Szegedet tekintve a döntés érinti a Szegedi Kortárs Balettet, a Szegedi Pinceszínházat, a Focus Műhelyt, a Metanoia Artopédiát és a MASZK Egyesület is.

További részletek az Indexen.

Előző sztori

B. Nagy: Az egykulcsos adóval mindenki jól jár

Következő sztori

Lótusznapokat rendeznek a Füvészkertben