Szegeden Magyarország első intelligens könyvtára

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében 2008-ban indult az a közel húszmilliárd forintos könyvtárfejlesztési program, amelynek során lehetőség nyílt a könyvtárak számára technikai eszközök, köztük RFID alapú azonosítási megoldások beszerzésére.

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára pályázatának része volt, hogy az országos könyvtárügyi stratégiával összhangban a dokumentumokhoz való, tértől és időtől független hozzáférés lehetőségét kiszélesítse, nagy figyelmet fordítva az új technológiák (példuál RFID) megalapozására és a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének további javítására is.

Az Egyetemi Könyvtárban első körben 10 000 kötet kapott RFID azonosító címkét, melyek a Corvina integrált könyvtári rendszer segítségével szorosan együttműködnek a hagyományos egyedi azonosító rendszerrel (vonalkód). Az ODIN Technologies Budapest Kft. által kiépített RFID rendszer biztosítja az állomány pontos, naprakész, automatikus nyilvántartását.

Az RFID kézi adatgyűjtő eszköz távolról, a könyvek levétele nélkül leolvassa a polcon lévő könyvek egyedi azonosítóját, ezzel gyorsítva a könyvtári személyzet munkáját. A technológia emellett lehetővé teszi a könyvtári dokumentumok önkiszolgáló kölcsönzését és visszavételét is. A kiválasztott könyvek azonosítóit automatikusan olvassák le az – ODIN által fejlesztett, a könyvtár stílusához illeszkedő – önkölcsönző állomásra helyezve a pultba épített RFID antenna segítségével, az adatok pedig azonnal továbbítódnak a könyvtár informatikai rendszerének kölcsönzési moduljába. Az önkölcsönzés végeztével a könyvtár- látogató elismervényt kap, mely igazolja a kölcsönzési folyamat véghez vitelét.

Az Egyetemi Könyvtár folyamatosan törekszik arra, hogy fejlesztéssel, új módszerek alkalmazásával a szolgáltatások biztosításához megfelelő szervezetet és a könyvtári és információs tevékenységet segítő környezetet, infrastruktúrát alakítson ki és tartson fenn.

Keveházi Katalin, az SZTE Egyetemi Könyvtár főigazgató helyettese, projektmenedzser kiemelte: “E pályázat során az önkiszolgáló kölcsönzés infrastrukturális feltételeit szerettünk volna megteremteni. Első lépésként egy – igény- és használati felméréseink alapján nagyon frekventált – olvasótermi, különgyűjteményi állományrésznek RFID rendszerrel történő automatikus kölcsönzésre való felkészítését, és integrált rendszerünknek ehhez való illesztését kívántuk megvalósítani.”

Előző sztori

Két év börtönre ítélték az egykori munkavédelmi felügyelőt

Következő sztori

Kulturális programok a belváros-rehabilitációs projektben