Bulvár

Két nap alatt tíz határsértő

Két nap alatt tíz határsértő

2010. június 9., szerda
Két nap alatt tíz határsértő

Naponta 2-4 fő határsértőt fognak a szegedi határrendészek - közölte Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Két nap alatt 10 illegális határátlépőre bukkantak a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei. Hétfőn két ismeretlenre egy polgárőr hívta fel a határrendészek figyelmét, miszerint látta őket felszállni egy menetrendszerinti járatra az Ásotthalom külterületén az egyik buszmegállóban. A személyek a feltűnő ruházatuk miatt tűntek fel a polgárőrnek. Elfogásukra Szeged belterületén került sor, akikről kiderült, hogy koszovói állampolgárok. Kedden 2 órakor 1 afgán, 2:30-kor 1 koszovói és 3 szerb, 18:50-kor pedig 4 afgán állampolgárt állítottak elő a járőrök tiltott határátlépés miatt. Mint kiderült a határsértők Röszke külterületén, a határátkelőhelyet megkerülve léptek segítség nélkül hazánk területére. Útjukat nem bízták a véletlenre, ugyanis az elfogottak közül a koszovói személy már korábban próbát tett hazánkba, majd Nyugat-Európába eljutni, de akkor sem járt sikerrel. Vele szemben beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben. Az afgán állampolgárok, pedig hamis okmányokkal „felfegyverkezve” indultak el hazájukból, azzal a céllal, ha bejutnak Magyarországra az utánzott okmányokat felhasználva próbálják legalizálni tartózkodásukat és munkát keresni maguknak. A két afgán férfinél, és két nőnél összesen 7 hamis okmányt, így 2 hamis iraki, és 1 hamis iráni útlevelet, 2 belga hamis személyi igazolványt, 2 román hamis személyi igazolványt találtak a rendőrök. Velük szemben közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A többi elfogott személy ügyét idegenrendészeti eljárás keretében vizsgálja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hamis okmányok

A 10 határsértő elfogások mellett további hamis okmányokat fedtek fel a szegedi határrendészek Röszke közúti autópálya határátkelőhelyen. Egy kilépésre, valamint egy belépésre jelentkező szerb állampolgároknál találtak hamis, hamisított okmányokat. A Szerbiába igyekvő szerb férfi régi jugoszláv útlevélben saját adataival elhelyezett hamis adathordozó oldallal bukott le, míg a másik ugyancsak szerb férfi hamis német vezetői engedéllyel rendelkezett. Mindkét személlyel szemben büntetőeljárás indult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.