/

Két nap alatt tíz határsértő

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Naponta 2-4 fő határsértőt fognak a szegedi határrendészek – közölte Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Két nap alatt 10 illegális határátlépőre bukkantak a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei.
Hétfőn két ismeretlenre egy polgárőr hívta fel a határrendészek figyelmét, miszerint látta őket felszállni egy menetrendszerinti járatra az Ásotthalom külterületén az egyik buszmegállóban. A személyek a feltűnő ruházatuk miatt tűntek fel a polgárőrnek. Elfogásukra Szeged belterületén került sor, akikről kiderült, hogy koszovói állampolgárok.
Kedden 2 órakor 1 afgán, 2:30-kor 1 koszovói és 3 szerb, 18:50-kor pedig 4 afgán állampolgárt állítottak elő a járőrök tiltott határátlépés miatt. Mint kiderült a határsértők Röszke külterületén, a határátkelőhelyet megkerülve léptek segítség nélkül hazánk területére. Útjukat nem bízták a véletlenre, ugyanis az elfogottak közül a koszovói személy már korábban próbát tett hazánkba, majd Nyugat-Európába eljutni, de akkor sem járt sikerrel. Vele szemben beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben.
Az afgán állampolgárok, pedig hamis okmányokkal „felfegyverkezve” indultak el hazájukból, azzal a céllal, ha bejutnak Magyarországra az utánzott okmányokat felhasználva próbálják legalizálni tartózkodásukat és munkát keresni maguknak. A két afgán férfinél, és két nőnél összesen 7 hamis okmányt, így 2 hamis iraki, és 1 hamis iráni útlevelet, 2 belga hamis személyi igazolványt, 2 román hamis személyi igazolványt találtak a rendőrök. Velük szemben közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.
A többi elfogott személy ügyét idegenrendészeti eljárás keretében vizsgálja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hamis okmányok

A 10 határsértő elfogások mellett további hamis okmányokat fedtek fel a szegedi határrendészek Röszke közúti autópálya határátkelőhelyen.
Egy kilépésre, valamint egy belépésre jelentkező szerb állampolgároknál találtak hamis, hamisított okmányokat. A Szerbiába igyekvő szerb férfi régi jugoszláv útlevélben saját adataival elhelyezett hamis adathordozó oldallal bukott le, míg a másik ugyancsak szerb férfi hamis német vezetői engedéllyel rendelkezett.
Mindkét személlyel szemben büntetőeljárás indult.

Előző sztori

Csütörtök: XVIII. Sörfesztivál

Következő sztori

Első kalapban a Veszprém, harmadikban a Pick