Kultúra

Két kitüntetettel a megye a magyar örökségben + FOTÓK

Két kitüntetettel a megye a magyar örökségben + FOTÓK

2010. június 19., szombat
Két kitüntetettel a megye a magyar örökségben + FOTÓK
Két Csongrád megyei kitüntetettet is köszöntöttek szombaton a Magyar Örökség Díj átadóján a Magyar Tudományos Akadémián. A magyar örökség városává vált Hódmezővásárhely, valamint Kligl Sándor, Szegeden élő szobrászművész is átvehette a rangos díjat. Újabb hét kitüntetettnek ítélték oda a Magyar Örökség Díjat. Az elismerésben részesült Erkel Ferenc életműve és az általa alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara; a németországi Burg Kastl Magyar Gimnázium fél évszázados nevelő tevékenysége; Hódmezővásárhely kultúraőrző- és teremtő tevékenysége; a Kárpát-medencei magyar középiskolák nemzetmegtartó szellemisége; Kligl Sándor szobrászművész plasztikai világa; a Hangya Szövetkezeteknek a vidék magyarsága gazdasági gyarapodását szolgáló tevékenysége és Hegyi-Füstös István hitben megélt közírói munkássága. Évente négy alkalommal adják át a Magyar Örökség Díjat, amellyel korunk, valamint a 20. század első fele legjelentősebb magyar teljesítményeit jutalmazzák. Az elismerések odaítéléséről a Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért bírálóbizottság dönt. A kitüntetést életre hívó Magyarországért Alapítványtól a díj gondozását 2003 márciusában vette át a Magyar Örökség és Európa Egyesület. A Magyar Örökség Díj feladata, hogy felmutassa azokat az értékeket, amelyek a múltban és a jelenben is hozzájárultak, hozzájárulnak a nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához. A díj azért vált valódi értékké, mert független a mindenkori kormányzattól, a pártoktól, csak és kizárólag valódi értéket ismer el.

A magyar örökség városa

A Magyar Örökség Díj történetében eddig szinte példa nélküli, hogy egy város érdemelje ki a magas rangú elismerést és váljon a Magyar Örökség részévé. A díjat bejelentő Jókai Anna író, a bírálóbizottság tagja elmondta: Hódmezővásárhely úgy őrzi meg a múltját, hogy abból a jelennek is ad. A laudációt tartó Szenti Tibor író, néprajzkutató, a "legvásárhelyibb vásárhelyi" beszélt a város múltjáról, a kultúrájáról, megemlítve sok más mellett a napjainkig jelentős vásárhelyi kerámiát, a népi fazekasságot, a vásárhelyi hímzést, a művészteleppel támogatott vásárhelyi iskolát, a kortárs hazai alkotókat felvonultató Vásárhelyi Őszi Tárlatot, illetve az Emlékpontot. A tavalyi évben az év városa, valamint az év honlapja címet is elnyerő települést méltatva Szenti Tibor úgy fogalmazott: egy kis "Hódmező-Magyarországot" teremthetünk, hagyományőrzőn modern várost egy értékközpontú jövő számára. A díjat Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester és Kószó Péter alpolgármester vették át. A SZEGEDma.hu Lázár Jánossal készített interjúját hamarosan olvashatják oldalunkon.

Nemzeti értékek - szobrokban

Közel 100 köztéri alkotás, melynek több mint fele térplasztika, de számos rajz, festmény és ékszer - ez jellemzi a 65 éves szobrászművész, Kligl Sándor pályáját. Karakteres, hazafias állásfoglalást tükröző munkái többek között Baján, Békéscsabán, Makón, Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Gyöngyösön, Kaposváron, Szolnokon, Lakiteleken stb., illetve Brassóban, Temesváron, Szabadkán, Nürnbergben és Göttingenben is láthatók. Alkotásainak témája a történelmi nagyok, Szent Istvántól Kossuthig, Szent Ferenctől József Attiláig. "Figurális szobrász, figuráin keresztül fejezi ki véleményét; dinamikus, szuggesztív, vitázó alkat" - mondta a laudációban Feledy Balázs művészeti író. Hozzátette: a nemzeti értékek maradéktalan tiszteletét tükrözik Kligl munkái. "Meg vagyok hatódva, és elnézve a Magyar Örökség Díjban eddig részesülteket Adytól az Aranycsapatig, nem tudom, hogy én ezt megérdemlem-e" - nyilatkozott a művész a helyszínen a SZEGEDma.hu-nak. A művésszel készített interjút jövő héten olvashatják a SZEGEDma.hu-n. Az ünnepségen jelen volt Magyar Anna, a Csongrád Megyei közgyűlés elnöke is, aki a SZEGEDma.hu-nak elmondta, mivel két Csongrád megyei kitüntetett is van a díjazottak között, fontosnak tartotta, hogy személyesen is részt vegyen az eseményen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.