/

Csongrád megyében 40 ezer hektárt borít belvíz + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Huszonöt település jelentett vis maior eseményt eddig Csongrád megyében, összesen több mint 126 millió forint értékben. A Csongrád Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülése után Bakson, a Dongér-főcsatorna zsilipjénél tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy megyénkben közel negyvenezer hektárt borít belvíz.

„Csongrád megyében is nagy problémák vannak, eddig a belvízzel küszködtünk, az árvíz most fog jönni. Szegednél a Tisza tetőzése június 16-17. környékén várható” – jelentette ki Magyar Anna közgyűlési elnök. A fideszes országgyűlési képviselő a védelmi bizottság rendkívüli ülését követően elmondta, hogy májusban a szokásos csapadékmennyiség két-háromszorosa esett megyénkben. Az elnök hozzátette, hogy a belvizes területek nagyságához az is hozzájárult, hogy a vízelvezető csatornarendszer állapota nem megfelelő. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2000 és 2004 között a költségvetésben 4 milliárd forint volt elkülönítve a vízgazdálkodási társulások kezelésében lévő csatornák karbantartására éves szinten, azóta azonban csak esetlegesen jut pályázati forrás erre a célra.
Mint mondta, nem akkor kell kapkodni, amikor már itt a baj, azt meg kell próbálni megelőzni. „Ezt is írjuk fel az elmúlt 8 év felelőtlen szocialista kormányzása számlájára!”
A megyei védelmi bizottság elnöke azért éppen Baksra látogatott, mert oda víztározót terveznek, ami a jövőben Szeged árvízvédelme szempontjából meghatározó szerepet kap.
Magyar Anna hangsúlyozta, hogy parlamenti képviselőként mindent megtesz annak érdekében, hogy az ár- és belvízi védekezésre és a kárelhárításra is jusson elég pénz Csongrád megyében.

A belvíz a mezőgazdaságban jelentős károkat okoz, a szántóföldi növények esetében a felázott talaj miatt nem lehet a földekre menni, a szükséges növényvédelmi munkálatokat csak a levegőből lehetne rendkívül költségesen elvégezni. Több területen pedig a gyümölcsösök pusztulása várható, a hirtelen jött meleg miatt a vízben álló fák szinte „megfőnek” – mondta el Magyar Anna.
A belvíz ellen karácsony óta védekeznek megyénkben, január óta szivattyúznak. A vízügyi igazgatóság Csongrád megyében eddig 767 millió forintot költött, míg a vízgazdálkodási társulások 140-150 millió forintnál tartanak. A belvízzel elöntött területek nagysága nehezen megbecsülhető, a szakemberek szerint mintegy 40.000 hektár van víz alatt.

no images were found

Andó Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) főmérnöke elmondta, hogy Dongér-főcsatorna baksi zsilipénél tíz mobil szivattyút telepítettek, melyek másodpercenként öt köbméter vizet tudnak átemelni.
A Kecskemét és Kiskunhalas térségét összegyűjtő főcsatorna mentén azért volt szükség a szivattyúk beüzemelésére, mert a Tisza magas vízállása akár hét kilométer hosszan is visszaduzzaszthatja a csatorna vizét. „Ezzel tudjuk biztosítani az érkező vizek átemelését, másrészt pedig meggyorsítjuk a területen a belvizek levonulását is” – hangsúlyozta Andó Mihály.
A Tisza áradása miatt jelentősebb védelmi beavatkozásra Csongrád megyében eddig még nem volt szükség. Mintegy 300 emberrel védekeznek jelenleg, a munkák költsége pedig már most eléri a 100 millió forintot.
Csongrád megyében a jövő hét elején várható a Tisza tetőzése, Szegednél pedig június 16-17-én.
Elhúzódó magas vízállás és több hetes védekezés várható az Alsó-Tiszán, a vízállást ebben az időszakban a Maroson és a Körösökön esetlegesen levonuló újabb árhullámok jelentősen befolyásolhatják.

Hallgassa meg a Rádió88 Magyar Anna közgyűlési elnökkel készített hanganyagát!

no images were found

Előző sztori

Harmadfokú szint közelébe várják a Tisza tetőzését Szegednél

Következő sztori

Feljelentették, mert teret nevezett el Botkáról