Ákos: Ha egy dal jó, minden hangszerelésben jó

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A dalok áthangszerelése után csak a próbák egy hónapig tartottak Ákos Szinbád Turnéja előtt, ami jelzi, hogy milyen lelkiismeretesen készült a banda arra, hogy a közönséget elkápráztassa. Szombaton Budapesten folytatódik a turné, melynek fergeteges nyitánya Szegeden a Dóm téren volt.

Soha nem hallott formában csendülnek fel Ákos dalai a Szinbád Turnén, melynek nagysikerű nyitányával együtt eddig közel 18 ezren voltak szem- és fültanúi a megújult repertoárnak.

A fővárosban a StarGarden Fesztivál szervezői és fellépői az árvízkárosultakat is segítik, a belépőkből ezer forintot fordítanak erre a célra, Ákos pedig talán leghíresebb gitárját, egy fekete, elektroakusztikus Kramer Ferringtont ajánlott fel jótékonysági árverésre, mely végül 600 ezer forintért talált gazdára. Az árvízhelyzet miatt a miskolci koncertet június 21-ére halasztották el a katasztrófavédelem vezetésének döntése alapján.

A turnét több hónapos munka előzte meg, mellyel kapcsolatban Kovács Ákos portálunknak elmondta, hogy bár a dalokat természetesen ismerik, de soha ilyen formában nem játszották korábban, így a három hónapig tartó hangszerelési munka és dalválogatás után egy hónapig csak próbáltak.

no images were found

„Játszottunk már korábban is rockosabb zenét, egyszerűen én nem akarok egyfajta stílusnál lecövekelni” – felelte Ákos arra a kérdésünkre, hogy megmarad-e a rockosabb vonal zenéjükben később. Mint elmondta, azt tapasztalja a magyarországi „működési receptek” kapcsán, hogy sokan, ha találnak egy közönségsikeres formát, akkor ahhoz foggal-körömmel ragaszkodnak. Így akár harminc éven át ugyanabba a „bőrgatyás terpeszbe merevedve” zenélnek. Ezt Ákos nem nézi le, de mint mondta, ő teljesen másként működik. „Nekem szükségem van arra, hogy szétszórt figyelmemet a saját munkám fölkeltse, hogy úgy játszunk el egy dalt, ahogy még sohasem” – hangsúlyozta. Azt nem tudja, hogy meddig lehet újra- és újragondolni egy-egy dalt, de számára a munkának ez a része nagy örömet okoz. „Az elmúlt két évadban egy akusztikus, csokornyakkendős, önparodisztikus színházi műsorral jártuk az országot. Egy zongoraközpontú, majdnem dzsessz-érzékenységű produkciót hallhatott a közönség például Szegeden is, most pedig rockerkedünk. De azt, hogy jövőre mi lesz, még nem tudom” – mondta el Ákos, aki vallja, hogy ha egy dal jó, akkor mindenféle hangszerelésben megél, és sikert arathat.

A Szinbád Turné további részleteiről Ákos honlapján tájékozódhat.

no images were found

Előző sztori

Balog Zoltán: Egy magyar állampolgárság van

Következő sztori

Folytatódik a védekezés Csongrád megyében