Szegedi közgyűlés: Kié a slusszkulcs? (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A nyári szünet előtti utolsó közgyűlés a szokottnál kevesebb vitát hozott, s már délután 3 órára véget is ért. A Ligetfürdő Kft. vezetői szerkezetének átalakítása körül azért elszabadultak az indulatok. Botka László biztosra ment, elhagyta a termet. A Fidesz-KDNP az utóbbi húsz év legnagyobb városi vagyonvesztéséről beszélt.

A nap kezdetén a szőregi rózsakülönítmény gyermekei rózsaszirmokkal borították el a termet, meghívtak mindenkit a délután kezdődő XII. Szőregi Rózsaünnepre.

Napirend előtt a független Balogh László javasolta, Szeged városa mondja le az augusztus 20-i tűzijátékot, s költségeiből támogassák az árvíz károsultjait. Botka László (MSZP) polgármester szerint ezen még gondolkodni kell, hiszen a rendezvény – melyet a Szegedi Városkép Kft. szervez – önfenntartó. Ugyanúgy mintegy 3 millió forintba kerül, mint amennyit az önkormányzati cég a rakparton árusító kereskedőktől beszed. Ha viszont nincs tűzijáték, a kereskedők nem települnének ki, hiszen akkor nem várható annyi látogató.

Válság és szúnyoginvázió

B. Nagy Lászlót, a Fidesz polgármesterjelöltjét támadta Tóth Károly (MSZP), aki szerint a fideszes honatya a Déli Szó magazinban megjelent interjújában felelőtlenül emlegetett válságot Szegeddel kapcsolatban. Tóth úgy látja, éppen ilyen módon idézhető elő válság, ha ezek a szavak eljutnak Szeged partnereihez. Haág Zalán (KDNP) szocialista demagógiának minősítette képviselőtársa szavait. Kérte az MSZP-t, személy szerint Botka Lászlót is, tartsa tiszteletben a választói akaratot. Áprilisban a szegediek többsége is a Fidesz-KDNP jelöltjeire szavazott, így – érvelt Haág – alaptalanok az olyan nyilatkozatok, melyek szerint a megyeszékhely a Botka-féle folytatást kívánná…

Indokolatlanul elhúzódik és szervezetlen a közlekedési beruházás, a város továbbra is közlekedhetetlen. A szegediek mindennapjait emellett a szúnyogok is keserítik, délutántól lehetetlen a közterületeken tartózkodni. Későn indult és nem elég intenzív az irtás – vázolta Gyimesi László, a Fidesz helyi elnöke. A polgármester szerint viszont a 80 millió forint két-háromszorosát is elkölthetné erre a város, de a gyérítés csak akkor eredményes, ha a környező településeken is megtörténik. Ezért – akárcsak 2006-ban – a Belügyminisztérium segítségét kéri a város a regionális védekezéshez.

Mégis léteznek a bölcsődei várólisták

no images were found

Az első napirendi pontban a város költségvetéséről kezdődött vita. Balogh László arról érdeklődött, hogy állnak a város követelései a különböző beruházások csúszásaiért felelős kivitelezőkkel szemben. Solymos László (MSZP) alpolgármester arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a város keresetet nyújtott be az 1-es villamosvonal ügyében, az első tárgyalás két hét múlva várható. A konzorciummal szemben 740 millió forint a város kötbérigénye. Póda Jenő (Fidesz) arról beszélt: a 2010-es költségvetést februárban 12,2 milliárd hiánnyal fogadták el, ez már 14 milliárdra nőtt. Pozícióvesztés történik tehát, közben a város feléli eszközeit. Rendkívül súlyos lesz az októberben hivatalba lépő új városvezetés helyzete a jelenlegi rossz gazdálkodás miatt – fejtette ki.

40 szendrői gyerek és 4 kísérőjük táboroztatását támogassa Szeged városa – kérte módosító indítványában Juhász Gyula (KDNP). Solymos László úgy reagált: a Szegedi Ifjúsági Napok idejére van hasonló tervük, szeretnének vendégül látni az árvíz sújtotta területekről érkező fiatalokat. A bölcsődei férőhelyek emelését is tartalmazó előterjesztésről Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz) azt mondta: az az általa tavaly megfogalmazott aggályokat bizonyítja. A képviselő asszony tavaly jelezte, a szegedi bölcsődék 120 százalékos kihasználtsággal működnek, egy-másfél éves várólisták vannak. Akkor ezt Botka Lászlóék tagadták. Mára viszont már elismerik, ezért bővítették 24 férőhellyel a Vitéz utcai és Siha közi bölcsőde kapacitását. Farkasné szerint így is kétséges, mennyiben javítja majd a helyzetet a megkésett, ám kétségkívül pozitív cselekvés.

Külön napirendi pontban került a képviselők elé a helyi építészeti örökség védelméről szóló rendelet módosítása. Nagy Sándor alpolgármester arról tájékoztatott, a helyi egyedi védettséget élvező épületek nyílászáróinak cseréjét is támogatni kívánják mostantól pályázati úton. A teljes felújítást kellene segíteni jóval több mint 20 millió forintos forráskeretből – szólt hozzá Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke.

Elhibázott döntések? Üresen a Bartók és az I-es kórház

A Botka-féle városvezetés katasztrofális döntései kapcsán intézményeket zártak be, épületek állnak ma üresen, állapotuk romlik – ostorozta a polgármestert Póda Jenő és Szabó László. A Fidesz-frakció két tagja a Bartók Béla Művelődési Házat és az I-es kórházat hozta fel példaként. A Bartókba még mindig nem költözött be semmiféle ügyészség, s a 200 éves, egy gazdag polgár által egykoron gyógyítás céljából a városnak adományozott kórház bezárása is szükségtelen volt szerintük. Az értékeket nem konzerválni kell, hanem megújítani – így reagált az MSZP-s városvezető, hozzátéve: a Bartókkal kapcsolatos ingatlancsere folyamatban van a katonai ügyészséggel, az I-es kórházba az egyetem természettudományi karának egységei kapnak helyet hamarosan.

A Szegedi Szabadtéri Játékok középtávú finanszírozásáról is tárgyaltak a képviselők. Botka László előterjesztésében 250 millió forintnyi működési támogatást irányzott elő 2011-re, 2012-re, illetve 2013-ra. Ez az összeg a politikus szerint ahhoz elegendő, hogy egyáltalán létezzen az évről évre sikeres rendezvény. Haág Zalán (KDNP) viszont komoly kritikát fogalmazott meg: az eladott jegyek számát kozmetikázzák, alig van külföldi látogató, csökken a jegybevétel aránya a játékok költségvetésében. Mindezek alapján nem támogatja az előterjesztést.

Hová tűnt Botka László?

no images were found

Komoly vita bontakozott ki a Ligetfürdő Kft. ügyében, Botka László ekkor elhagyta az üléstermet. Solymos László helyettesíti a pulpituson. Póda Jenő szerint az utóbbi húsz év legnagyobb városi vagyonvesztéséről beszélünk. Azzal, hogy a Napfényfürdőben 80 százalékos tulajdonos önkormányzat a 20 százalékos tulajdonos Hunguest Hotels Zrt.-vel egyetértésben nevezheti ki – a mostantól kezdve egy – ügyvezetőt, a fideszes politikus szerint a működés privatizációja, kiszervezése történik meg. A kisebbségi tulajdonos zsarolási potenciálja miatt – állítja – az önkormányzat elveszti érdemi beleszólási lehetőségét. A Fidesz feleslegesen riogat – válaszolt Pintér Ferenc (MSZP), a jogi bizottság elnöke.

A szocialista hozzászólók úgy érveltek, az építkezés befejeződött, ezért nincs már szükség két ügyvezetőre. Juhász Gyula és Szabó László is felhívta azonban a figyelmet: még közel 400 millió forint uniós forrást nem hívtak le, a fürdő területén munkagépek dolgoznak, s sorban állnak a kifizetetlen alvállalkozók. Így több mint bajos befejezettnek nyilvánítani a projektet!

“A szegedieké az autó, de nem az övék a slusszkulcs” – érzékeltette a helyzet furcsaságát Gyimesi László. Hozzátette: szűkülnek a szegediek jogai , miközben a vagyonból közel 6 milliárd őket illeti. Ha nem vonják vissza az előterjesztést, Balogh László név szerinti szavazást kezdeményez. Mint mondta, azért, mert “később a képviselők személyes felelősségének megállapítására is sor kerülhet, akár a bíróság előtt”.

Ebédszünetet rendelt el Solymos László.

Előkerült a polgármester

Az ebédszünetet követően Botka László ismét felült a pulpitusra. A testület Nagy Sándor alpolgármester kezdeményezését tárgyalja, mely korlátozni kívánja Szegeden a tízezer négyzetmétert meghaladó kereskedelmi központok számát. Az alpolgármester elfogadta Gyimesi László módosító javaslatát, hogy azokon a területeken, melyeken 2012. június 1-jéig nem szerez érvényes építési engedélyt a beruházó, a főjegyző felülvizsgálatot indíthat, s megkezdődhet a visszasorolás. Juhász Gyula ugyanakkor úgy minősítette az előterjesztést, hogy az nem megálljt akar parancsolni a nagy bevásárlóközpontoknak, hanem éppen legitimálni szeretné a már megindult vagy még el sem kezdett beruházásokat. Mindeközben egy 2007-es tanulmány szerint Szegeden már akkor is megfelelő volt a nagy üzletközpontokkal való ellátottság. A nagy bevásárlóközpontoknak hátrányuk is van, hiszen kiszorítják a hazai termelőknek lehetőséget nyújtó kisebb üzleteket – hívta föl a figyelmet.

A multik munkahelyeket teremtenek, aligha kellene elüldözni őket – reagált a polgármester. Balogi Dániel (Fidesz) értelmezésében viszont ez nem igaz, mert “szinte bérrabszolgaként éhbérért dolgoztatnak főként diákokat, szó sincs több száz munkahely teremtéséről”.

Haág Zalán külön felszólalásban méltatta a múlt héten Magyar Örökség Díjat kapott Kligl Sándor szobrászművészt, akinek ivókút-rekonstrukciója a Roosevelt téren a Szegedi Vízmű Zrt. finanszírozásában valósul majd meg.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a Kisdobos utca nevét Mertz Tibor utcára változtatják az egykori kiváló belgyógyász emléke előtt adózva. Póda Jenő ehhez kapcsolódva javasolta, hogy vizsgálják felül a közterületek elnevezését: tűrhetetlennek nevezte, hogy az 1956-os forradalmat vérbefojtó Zsukov marsall nevét tér őrzi Szeged-Tápén.

Balogh: Elkótyavetyélték a városi vagyont

A közgyűlés elfogadta a városvezetés által támogatott valamennyi előterjesztést, így egyebek mellett a költségvetés módosítását és a bevásárlóközpontokkal kapcsolatos korlátozást is. A Ligetfürdő Kft. ügyében név szerint voksoltak. Az MSZP és a Szabad Város Frakció tagjai (valamint Apró-Juhász János) igent, a Fidesz, a KDNP és a Lokálpatrióta Frakció tagjai nemet mondtak, Csapó Balázs tartózkodott. “Innentől kezdve egyértelműen megállapítható, mely képviselők felelősek a városi vagyon elkótyavetyéléséért, a KDNP nevében mondom, megfontoljuk, hogy jogi síkra tereljük az ügyet” – fejtette ki portálunknak az ülés végén Balogh László.

Két önkormányzati cég élére új vezetőt is kineveztek: a Szeged Pólus Kft.-t július 1-jétől öt évig Tapasztó Sándor, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-t Bánáti Antal nyugdíjazása után szeptember 1-jétől öt évig Horváth András irányítja majd.

A SZEGEDma.hu a helyszínről folyamatosan beszámolt az ülésen történtekről.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Felsőzsolcára érkezett Szegedről a harmadik civil segélyszállítmány

Default thumbnail
Következő sztori

A szegedi Jobbik támogatná a tűzijáték helyetti adományt

Legutóbbi hasonló cikkek