Közélet

Szegedi közgyűlés: Kié a slusszkulcs? (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Szegedi közgyűlés: Kié a slusszkulcs? (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2010. június 25., péntek
Szegedi közgyűlés: Kié a slusszkulcs? (FRISSÍTVE) + FOTÓK
A nyári szünet előtti utolsó közgyűlés a szokottnál kevesebb vitát hozott, s már délután 3 órára véget is ért. A Ligetfürdő Kft. vezetői szerkezetének átalakítása körül azért elszabadultak az indulatok. Botka László biztosra ment, elhagyta a termet. A Fidesz-KDNP az utóbbi húsz év legnagyobb városi vagyonvesztéséről beszélt. A nap kezdetén a szőregi rózsakülönítmény gyermekei rózsaszirmokkal borították el a termet, meghívtak mindenkit a délután kezdődő XII. Szőregi Rózsaünnepre. Napirend előtt a független Balogh László javasolta, Szeged városa mondja le az augusztus 20-i tűzijátékot, s költségeiből támogassák az árvíz károsultjait. Botka László (MSZP) polgármester szerint ezen még gondolkodni kell, hiszen a rendezvény - melyet a Szegedi Városkép Kft. szervez - önfenntartó. Ugyanúgy mintegy 3 millió forintba kerül, mint amennyit az önkormányzati cég a rakparton árusító kereskedőktől beszed. Ha viszont nincs tűzijáték, a kereskedők nem települnének ki, hiszen akkor nem várható annyi látogató.

Válság és szúnyoginvázió

B. Nagy Lászlót, a Fidesz polgármesterjelöltjét támadta Tóth Károly (MSZP), aki szerint a fideszes honatya a Déli Szó magazinban megjelent interjújában felelőtlenül emlegetett válságot Szegeddel kapcsolatban. Tóth úgy látja, éppen ilyen módon idézhető elő válság, ha ezek a szavak eljutnak Szeged partnereihez. Haág Zalán (KDNP) szocialista demagógiának minősítette képviselőtársa szavait. Kérte az MSZP-t, személy szerint Botka Lászlót is, tartsa tiszteletben a választói akaratot. Áprilisban a szegediek többsége is a Fidesz-KDNP jelöltjeire szavazott, így - érvelt Haág - alaptalanok az olyan nyilatkozatok, melyek szerint a megyeszékhely a Botka-féle folytatást kívánná... Indokolatlanul elhúzódik és szervezetlen a közlekedési beruházás, a város továbbra is közlekedhetetlen. A szegediek mindennapjait emellett a szúnyogok is keserítik, délutántól lehetetlen a közterületeken tartózkodni. Későn indult és nem elég intenzív az irtás - vázolta Gyimesi László, a Fidesz helyi elnöke. A polgármester szerint viszont a 80 millió forint két-háromszorosát is elkölthetné erre a város, de a gyérítés csak akkor eredményes, ha a környező településeken is megtörténik. Ezért - akárcsak 2006-ban - a Belügyminisztérium segítségét kéri a város a regionális védekezéshez.

Mégis léteznek a bölcsődei várólisták

Az első napirendi pontban a város költségvetéséről kezdődött vita. Balogh László arról érdeklődött, hogy állnak a város követelései a különböző beruházások csúszásaiért felelős kivitelezőkkel szemben. Solymos László (MSZP) alpolgármester arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a város keresetet nyújtott be az 1-es villamosvonal ügyében, az első tárgyalás két hét múlva várható. A konzorciummal szemben 740 millió forint a város kötbérigénye. Póda Jenő (Fidesz) arról beszélt: a 2010-es költségvetést februárban 12,2 milliárd hiánnyal fogadták el, ez már 14 milliárdra nőtt. Pozícióvesztés történik tehát, közben a város feléli eszközeit. Rendkívül súlyos lesz az októberben hivatalba lépő új városvezetés helyzete a jelenlegi rossz gazdálkodás miatt - fejtette ki. 40 szendrői gyerek és 4 kísérőjük táboroztatását támogassa Szeged városa - kérte módosító indítványában Juhász Gyula (KDNP). Solymos László úgy reagált: a Szegedi Ifjúsági Napok idejére van hasonló tervük, szeretnének vendégül látni az árvíz sújtotta területekről érkező fiatalokat. A bölcsődei férőhelyek emelését is tartalmazó előterjesztésről Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz) azt mondta: az az általa tavaly megfogalmazott aggályokat bizonyítja. A képviselő asszony tavaly jelezte, a szegedi bölcsődék 120 százalékos kihasználtsággal működnek, egy-másfél éves várólisták vannak. Akkor ezt Botka Lászlóék tagadták. Mára viszont már elismerik, ezért bővítették 24 férőhellyel a Vitéz utcai és Siha közi bölcsőde kapacitását. Farkasné szerint így is kétséges, mennyiben javítja majd a helyzetet a megkésett, ám kétségkívül pozitív cselekvés. Külön napirendi pontban került a képviselők elé a helyi építészeti örökség védelméről szóló rendelet módosítása. Nagy Sándor alpolgármester arról tájékoztatott, a helyi egyedi védettséget élvező épületek nyílászáróinak cseréjét is támogatni kívánják mostantól pályázati úton. A teljes felújítást kellene segíteni jóval több mint 20 millió forintos forráskeretből - szólt hozzá Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke.

Elhibázott döntések? Üresen a Bartók és az I-es kórház

A Botka-féle városvezetés katasztrofális döntései kapcsán intézményeket zártak be, épületek állnak ma üresen, állapotuk romlik - ostorozta a polgármestert Póda Jenő és Szabó László. A Fidesz-frakció két tagja a Bartók Béla Művelődési Házat és az I-es kórházat hozta fel példaként. A Bartókba még mindig nem költözött be semmiféle ügyészség, s a 200 éves, egy gazdag polgár által egykoron gyógyítás céljából a városnak adományozott kórház bezárása is szükségtelen volt szerintük. Az értékeket nem konzerválni kell, hanem megújítani - így reagált az MSZP-s városvezető, hozzátéve: a Bartókkal kapcsolatos ingatlancsere folyamatban van a katonai ügyészséggel, az I-es kórházba az egyetem természettudományi karának egységei kapnak helyet hamarosan. A Szegedi Szabadtéri Játékok középtávú finanszírozásáról is tárgyaltak a képviselők. Botka László előterjesztésében 250 millió forintnyi működési támogatást irányzott elő 2011-re, 2012-re, illetve 2013-ra. Ez az összeg a politikus szerint ahhoz elegendő, hogy egyáltalán létezzen az évről évre sikeres rendezvény. Haág Zalán (KDNP) viszont komoly kritikát fogalmazott meg: az eladott jegyek számát kozmetikázzák, alig van külföldi látogató, csökken a jegybevétel aránya a játékok költségvetésében. Mindezek alapján nem támogatja az előterjesztést.

Hová tűnt Botka László?

Komoly vita bontakozott ki a Ligetfürdő Kft. ügyében, Botka László ekkor elhagyta az üléstermet. Solymos László helyettesíti a pulpituson. Póda Jenő szerint az utóbbi húsz év legnagyobb városi vagyonvesztéséről beszélünk. Azzal, hogy a Napfényfürdőben 80 százalékos tulajdonos önkormányzat a 20 százalékos tulajdonos Hunguest Hotels Zrt.-vel egyetértésben nevezheti ki - a mostantól kezdve egy - ügyvezetőt, a fideszes politikus szerint a működés privatizációja, kiszervezése történik meg. A kisebbségi tulajdonos zsarolási potenciálja miatt - állítja - az önkormányzat elveszti érdemi beleszólási lehetőségét. A Fidesz feleslegesen riogat - válaszolt Pintér Ferenc (MSZP), a jogi bizottság elnöke. A szocialista hozzászólók úgy érveltek, az építkezés befejeződött, ezért nincs már szükség két ügyvezetőre. Juhász Gyula és Szabó László is felhívta azonban a figyelmet: még közel 400 millió forint uniós forrást nem hívtak le, a fürdő területén munkagépek dolgoznak, s sorban állnak a kifizetetlen alvállalkozók. Így több mint bajos befejezettnek nyilvánítani a projektet! "A szegedieké az autó, de nem az övék a slusszkulcs" - érzékeltette a helyzet furcsaságát Gyimesi László. Hozzátette: szűkülnek a szegediek jogai , miközben a vagyonból közel 6 milliárd őket illeti. Ha nem vonják vissza az előterjesztést, Balogh László név szerinti szavazást kezdeményez. Mint mondta, azért, mert "később a képviselők személyes felelősségének megállapítására is sor kerülhet, akár a bíróság előtt". Ebédszünetet rendelt el Solymos László.

Előkerült a polgármester

Az ebédszünetet követően Botka László ismét felült a pulpitusra. A testület Nagy Sándor alpolgármester kezdeményezését tárgyalja, mely korlátozni kívánja Szegeden a tízezer négyzetmétert meghaladó kereskedelmi központok számát. Az alpolgármester elfogadta Gyimesi László módosító javaslatát, hogy azokon a területeken, melyeken 2012. június 1-jéig nem szerez érvényes építési engedélyt a beruházó, a főjegyző felülvizsgálatot indíthat, s megkezdődhet a visszasorolás. Juhász Gyula ugyanakkor úgy minősítette az előterjesztést, hogy az nem megálljt akar parancsolni a nagy bevásárlóközpontoknak, hanem éppen legitimálni szeretné a már megindult vagy még el sem kezdett beruházásokat. Mindeközben egy 2007-es tanulmány szerint Szegeden már akkor is megfelelő volt a nagy üzletközpontokkal való ellátottság. A nagy bevásárlóközpontoknak hátrányuk is van, hiszen kiszorítják a hazai termelőknek lehetőséget nyújtó kisebb üzleteket - hívta föl a figyelmet. A multik munkahelyeket teremtenek, aligha kellene elüldözni őket - reagált a polgármester. Balogi Dániel (Fidesz) értelmezésében viszont ez nem igaz, mert "szinte bérrabszolgaként éhbérért dolgoztatnak főként diákokat, szó sincs több száz munkahely teremtéséről". Haág Zalán külön felszólalásban méltatta a múlt héten Magyar Örökség Díjat kapott Kligl Sándor szobrászművészt, akinek ivókút-rekonstrukciója a Roosevelt téren a Szegedi Vízmű Zrt. finanszírozásában valósul majd meg. A képviselők arról is döntöttek, hogy a Kisdobos utca nevét Mertz Tibor utcára változtatják az egykori kiváló belgyógyász emléke előtt adózva. Póda Jenő ehhez kapcsolódva javasolta, hogy vizsgálják felül a közterületek elnevezését: tűrhetetlennek nevezte, hogy az 1956-os forradalmat vérbefojtó Zsukov marsall nevét tér őrzi Szeged-Tápén.

Balogh: Elkótyavetyélték a városi vagyont

A közgyűlés elfogadta a városvezetés által támogatott valamennyi előterjesztést, így egyebek mellett a költségvetés módosítását és a bevásárlóközpontokkal kapcsolatos korlátozást is. A Ligetfürdő Kft. ügyében név szerint voksoltak. Az MSZP és a Szabad Város Frakció tagjai (valamint Apró-Juhász János) igent, a Fidesz, a KDNP és a Lokálpatrióta Frakció tagjai nemet mondtak, Csapó Balázs tartózkodott. "Innentől kezdve egyértelműen megállapítható, mely képviselők felelősek a városi vagyon elkótyavetyéléséért, a KDNP nevében mondom, megfontoljuk, hogy jogi síkra tereljük az ügyet" - fejtette ki portálunknak az ülés végén Balogh László. Két önkormányzati cég élére új vezetőt is kineveztek: a Szeged Pólus Kft.-t július 1-jétől öt évig Tapasztó Sándor, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-t Bánáti Antal nyugdíjazása után szeptember 1-jétől öt évig Horváth András irányítja majd. A SZEGEDma.hu a helyszínről folyamatosan beszámolt az ülésen történtekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.