Bulvár

Újabb árvízvédelmi beruházás indul Csongrádon

Újabb árvízvédelmi beruházás indul Csongrádon

2010. május 20., csütörtök
Újabb árvízvédelmi beruházás indul Csongrádon

Az árvízvédelmi rendszer rekonstrukciója 2012 elejére Csongrád város teljes belterületi szakaszán befejeződik; a várhatóan augusztusban, uniós támogatással induló fejlesztés 1,5 milliárd forintból valósul meg – közölte Frank Szabolcs projektmenedzser, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa csütörtökön az alföldi városban.

A Tisza töltése 2000 és 2008 között már két kilométer hosszban új betonburkolatot kapott Csongrád belterületén, s más árvízvédelmi fejlesztések is elkészültek. A most induló fejlesztés e munkák folytatását jelenti – mondta a szakember a beruházásról tartott sajtótájékoztatón. A következő másfél évben 680 méter hosszon megtörténik a több mint 110 éves, téglából épült töltésburkolat felújítása, s itt részben városképi okokból egy 83 centiméter magas úgynevezett parapetfal is épül. Két kilométeres szakaszon a folyómedret kőszórással stabilizálják, ez megakadályozza a helyenként 12 méteres mélységű és így a töltés állékonyságát jelentősen veszélyeztető kimélyülés folytatódását – közölte a mérnök.

Frank Szabolcs

kitért arra, hogy a 2006-os árvíz idején két helyen is megcsúszott a rézsű, ezeken a helyeken szintén kőszórással stabilizálják a védvonalakat. A város szélén pedig egy új szivárgóakna és átemelő épül, amely nagyvízi időszakban segít eltávolítani a mentett oldalon összegyűlő vizet. Hozzátette: az árvízi védekezés során döntő jelentőségű előrejelzések pontosságát és megbízhatóságát javítja a monitoring rendszer fejlesztése, amely ultrahangos módszerrel lehetővé teszi majd a vízhozam mérését, illetve több vízminőségi paramétert is automatikusan rögzít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.