//

Szúnyogirtás Szegeden földről, levegőből + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

80-100 millió a vérszívók ellen

Szeged közigazgatási területén, pontosan 6319 hektáron történik az idén kémiai védekezés a szúnyogok, illetve 900 hektáron biológiai a csípőszúnyog-lárvák ellen – derült ki a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által szervezett pénteki sajtótájékoztatón.

A lárvafejlődést hátráltatta a hűvös időjárás, a fagyos időszakokban bővelkedő tél, valamint az előző évi jól sikerült szúnyogirtás, mely nem engedett jelentős szúnyogpopulációt áttelelni. Ugyanakkor az április második felében megkezdődött felmelegedéssel a lárvafejlődés is megindult, ezért a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a SZEMP-AIR Kft. szakembereivel – akik a vegyszeres, biológiai és kémiai földi és légi szúnyogirtás kivitelezői – közösen április 15-én megkezdte az idei első szelektív biológiai lárvairtást – mintegy 900 hektáron. A szúnyogszámláló monitoring hálózat –, mert Szegeden ilyen is működik – a város 18 pontján figyeli a csípőszúnyogok elterjedését és a lárvastádiumuk fejlettségi fokát – tudtuk meg.

Szabó Péter, a SZEMP-AIR Kft. ügyvezető igazgatója úgy tájékoztatott, hogy a társaság 7 (általunk is kipróbált és rendkívül izgalmasnak talált) AN-2 repülőgéppel és megfelelő technikai eszközökkel – ha az időjárás megengedi, akár ma – hozzálát a légi és földi kémiai, illetve biológiai szúnyogirtáshoz, a kezeléshez szükséges irtószer a rendelkezésre áll. A gyérítés a napnyugtát megelőző, szélcsendes, csapadékmentes időben történik. A szer melegvérűekre igazoltan ártalmatlan, csak a kifejlett imágókra van hatással.

A földi kémiai kezelésben idén változás áll be, mivel a korábban alkalmazott Reslin Prémium melegködös szúnyogirtó szer engedélye 2008-ban visszavonásra került, de a nem lejárt szavatosságú készletet még az idén fel lehet használni. Ez azt jelenti, hogy a szezon során bevezetik az új Aqua K-Othrin nevű készítményt, amelyet vízzel kell kijuttatni. A szer ugyancsak ártalmatlan a melegvérűek számára.

Az említett módszer hatékony, de csak abban az esetben, ha elegendő pénz áll rendelkezésre a szükséges beavatkozások mindenkor időben történő elvégzéséhez. Ez az összeg Szeged esetében évi 80-100 millió forintot jelent. Az eredményes védekezés legfontosabb feltétele, hogy a város költségvetése eddig minden évben biztosította és a jövőben is biztosítani kívánja ezt az összeget.

Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta portálunkat: az idei évben az első csípésszám-mérésre április közepén került sor. A legutóbbi adatok egyértelműen jelezték, hogy a meleg idő hatására megkezdődött a szúnyogok nagyobb ütemben történő kirepülése. Ezért legkésőbb május 15-ig mindenképpen szeretnék megkezdeni a város egész területére kiterjedő légi (és földi) kémiai védekezést. Már május 5-én készen álltak a gépek, de sajnos a nagy szél miatt nem tudták megadni a felszállási engedélyt, így a beavatkozás elmaradt. Csak a megfelelő időjáráson múlik, hogy erre a következő néhány napban mikor kerülhet sor, idén először.

Default thumbnail
Előző sztori

I. Szegedi Nagy Sportágválasztó a Kisstadionban

Default thumbnail
Következő sztori

Montenegróban „edződtek” a szegedi titánok

Legutóbbi hasonló cikkek