Péntek: Felavatják IV. Béla lovasszobrát

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Széchenyi téren pénteken délután felavatják IV. Béla lovasszobrát, a Városházán Ünnepi díszközgyűlés keretében  átadják a díszpolgári, a Pro Urbe, a Szegedért Emlékérem, a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért kitüntetéseket. A színházrajongók számára bőven akad választék ezen az estén, és két templomi hangversenyt is ajánlunk. A Jogtudományi Karon a magyar forint inflációjának 60 évéről hallhatnak előadást, az Alexandra Könyvesboltban Bárdos András dedikál, és folytatódnak a Cseh Napok a Belvárosi moziban.

Színielőadások

A Nagyszínházban pénteken 15 órakor Barnák László – Deme László: A rejtőzők – virtureális játék – a Mobil Front Műhely bemutatója a Szegedi Nemzeti Színház támogatásával. Este 19 órakor Orfeusz az alvilágban – operett (bérletszünet).

A Kisszínházban pénteken 19 órakor Tirami su – identitásjáték 17 jelenetben (bérletszünet).

A Pinceszínházban pénteken 20 órakor Tied vagyok pont hu – netmusical.

A Móricz Zsigmond Művelődési Házban pénteken 19 órakor Délikert Színház előadása: Rejtő Jenő, Nádassy László: A jutalomjáték.

Hangversenyek

A Honvéd téri Református Templomban pénteken 17 órakor Finn-magyar hangverseny. Fellépők: a Turkui Konzervatórium Rézfúvós Együttese, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola Rézfúvós Kvintettje. A belépés ingyenes.

A Felsővárosi Minorita Templomban pénteken 19 órakor a Bartók Női Kar Kórushangversenye. Műsoron: Horváth Barnabás: 37. és 47. zsoltár; a Szeged város felkérésére írt művek ősbemutatója. Vezényel: Ordasi Péter. Az Egyházzenei Hónap rendezvénye.

Szeged napja programok

A Városházán pénteken 16.15-kor Ünnepi díszközgyűlést tartanak. Ünnepi beszédet mond: Botka László polgármester. Díszpolgári, a Pro Urbe, a Szegedért Emlékérem, a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért kitüntetések átadása is ekkor lesz.

A Széchenyi téren (OTP felőli parktükör) pénteken 17.30-kor felavatják IV. Béla lovasszobrát.

A Belvárosi mozinál pénteken 15 órakor a 90 éves Belvárosi mozi alapítói emlékére táblát avatnak a Vaszy Viktor téren. Beszédet mond: Fári Irén történész, muzeológus.

A XVI. Szegedi Borfesztiválon a Széchenyi téren az 1-es színpadon 17 órától Fúvós Quartet, Malek Andrea Quintet, Muzslai Citerazenekar, Nosztalgia cigányzenekar. A 2-es színpadon 17 órától Sövény Olivér – Zenei találkozások, United unplugged, Pumpinks, Cuháré táncház.

A budapesti RKI Szegedi Fiókintézete felkérésére pénteken 19 órakor Románia egyik legelismertebb blues énekese, Vali „SirBlues” Răcila lép fel a XVI-ik szegedi Borfesztiválon, a Széchenyi téri Grand Café színpadon (a szökőkút mellett).

A Nemzetiségi Napok keretében a Nemzetiségek Házában pénteken 15 órakor a Varsovia Creativa című fotókiállítás megnyitója. A kiállítást figyelmükbe ajánlja: Karol Biernacki, a Szegedi Lengyel Önkormányzat elnöke, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál (Párizsi krt. 12.) pénteken 10 órakor a Cseh Köztársaság – az Ön üzleti partnere című konferencia és szakmai tájékoztató.

A Szeged napja más programjairól a www.hidivasar.hu/category/szeged-napja-programok oldalon olvashatnak.

Közéleti Kávéház

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karon (Eötvös u. 6.) pénteken 18 órakor Egy kiállítás képei avagy a múzsák találkozása. Szemelvények a költészet, a képzőművészet és a zeneművészet kincsestárából. Szerkesztő házigazda: Varga Ferenc ny. középiskolai tanár.

A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg termében (Dóm tér 6.) pénteken 19 órakor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) előadás-sorozata: Gilly Gyula és Szilvácsku Zsolt: Hazánk újjáépítése emberközpontú politikával.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar – III. emeleti társalgójában (Tisza Lajos krt. 54.)  pénteken 16 órakor A magyar forint inflációja számokban (1946-2009.). Előadó: Marton Ádám kandidátus.

Bárdos András dedikál

Az Alexandra Könyvesboltban (Kárász u. 5.) pénteken 17 órakor Ítélet – Politikai krimi című kötetét dedikálja Bárdos András.

Pénteki moziműsorok

A Grand Caféban pénteken:

18.30-kor: A fehér szalag (Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte) – feliratos, német-osztrák-francia-olasz film, rendező: Michael Haneke.

21 órakor: Mindenki megvan (Everybody’s Fine) – feliratos, amerikai-olasz film, rendező: Kirk Jones.

A Belvárosi mozi pénteki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

15.30-kor: A bombák földjén – színes, feliratos amerikai háborús dráma. Szereplők: Ralph Fiennes, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Christian Camargo. Rendező: Kathryn Bigelow.

17.45-kor: A titánok harca 3D – színes, szinkronizált amerikai akció, fantasy. Rendező: Louis Leterrier.

20 órakor: Kecskebűvölők – színes, feliratos amerikai vígjáték. Szereplők: George Clooney, Ewan McGregor, Kevin Spacey, Jeff Bridges, Rebecca Mader, Stephen Lang. Rendező: Grant Heslov.

Balázs Béla terem:

16 órakor: Éhség – színes, feliratos angol-ír film, rendező: Steve McQueen.

18.15-kor: Csereüvegek – színes, feliratos cseh dráma, rendező: Jan Sverák.

20.30-kor: A bombák földjén – színes, feliratos amerikai háborús dráma. Szereplők: Ralph Fiennes, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Christian Camargo. Rendező: Kathryn Bigelow.

Csőke József terem

16.15-kor: Párterápia – színes, szinkronizált amerikai vígjáték, rendező: Shawn Levy.

18.30-kor: Az ifjú Viktória királynő – színes, feliratos amerikai-angol történelmi dráma. Rendező: Jean-Marc Vallee.

20.45-kor: Kínai lány – színes, feliratos, angol-francia-német filmdráma, rendező: Xiaolu Guo.

Péntek esti bulik

A Millenniumi Kávéházban pénteken 20 órakor Latin-est Szabados László szervezésében.

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkóláz – Lemezlovas: Novák.

A JATE Klubban pénteken 2 órakor pénTRACK. Házigazda: Dj. Varga B. Éjfélig a belépés ingyenes!

Az Afrika Cafe-ban péntek este Electric Mix Party.

A Fészek Klub péntek este 22 órakor Where Is The Afterparty.

A Garaboncziás Borozóban péntek este 21 órakor Dark Electro Party.

Előző sztori

Folytatják demonstrációjukat az M43-asnál az alvállalkozók

Következő sztori

Labdarúgás: a Battonyát fogadja szombaton a Volán