Közélet

Nincs megállapodás az M43-as ügyében (Frissítve)

Nincs megállapodás az M43-as ügyében (Frissítve)

2010. május 18., kedd
Nincs megállapodás az M43-as ügyében (Frissítve)
Kedden délelőttig nem nyilatkozott az M43-as autópálya második ütemét kivitelező konzorcium arról, hogy milyen módon vásárolja meg a Szeviép Zrt. alvállalkozóival szemben fennálló tartozásokat. Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) pénteken egyeztetett a Tisza M-43 Konzorcium két tagjával, és abban állapodtak meg, hogy kedden nyilatkoznak a követelések megvásárlásának módjáról és idejéről. Múlt hét csütörtökön a konzorcium arra vállalt kötelezettséget, hogy a kifizetetlen alvállalkozók által megfogalmazott feltételek mellett a Sedesa S. A. a lejárt, befogadott és nem vitatott számlaköveteléseket – amelyek a csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt.-vel szemben fennállnak – megvásárolják a saját érdekkörükbe eső arányban. „Folyamatos egyeztetést folytattam a konzorciumi tagokkal. A Sedesával folytatott megbeszélés után kaptam egy olyan tartalmú nyilatkozattervezetet, ami a NIF Zrt. által megfogalmazottakkal és az alvállalkozók követeléseivel homlokegyenest ellentétes” – mondta el portálunknak Temesvári Zoltán ügyvéd. A nyilatkozattal kapcsolatban elmondta, hogy nem átlátható a Sedesa szándéka, és azt sem tartalmazta, hogy pontosan milyen értéken vásárolják meg a követeléseket és hogy pontosan mikor fizetnek. „Ezt nem tudtuk elfogadni” – jelentette ki Temesvári. Mint megtudtuk egy közleményt juttatott el a konzorciumot vezető Sedesa és az egyik tag, a Hídépő Zrt. a NIF-hez, mely azt tartalmazta, hogy eddig mindig mindenben a szerződésben foglaltak szerint jártak el, és teljesítették az abban foglaltaknak. „A NIF Zrt. felhívására nem tettek eleget a konzorciumi tagok, gyakorlatilag semmilyen nyilatkozatot nem tettek arra vonatkozóan, hogy megvásárolnák-e az alvállalkozói követeléseket” – összegezte Temesvári. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az alvállalkozók május 13-án megbontották az épülő M43-as autópályát Szeged határában. A Temesvári Zoltán által képviselt 15-20 alvállalkozónak immár másfél milliárd forinttal tartoznak, az IGN Zrt.-nek pedig egymilliárddal.

A NIF az alvállalkozók visszajelzését várja

„Számunkra egyetlen egy megnyugtató eset van ebben a szituációban: ha az alvállalkozók, vagy a képviselőjük azt jelzi felénk, hogy ’rendben vannak’, számukra kielégítő megoldás született” – reagált portálunk megkeresésére a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. Fazakas Orsolyától megtudtuk, hogy amennyiben nem születik megfelelő megoldás a helyzet rendezésére, a NIF egyéb lépésekben, mint például a szerződés felbontásán is gondolkodik. A NIF Zrt. szerda reggelre ismételten megbeszélésre hívta a konzorcium tagjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.