Milliárdos viharkárok az agrárvilágban

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több milliárd forintos kárt okozott a hétvégi esőzés és vihar az ország mezőgazdaságában – tájékoztatta a Magyar Agrárkamara az MTI-t.

Az agrárkamara közleménye szerint az országban több mint 150 ezer hektárt – ennek fele szántó – boríthat belvíz, amelynek egy része biztosan pusztító lesz, ugyanis a környékbeli folyók, csatornák telítettek, így szinte lehetetlen a földekről levezetni a fölösleget.
A legnagyobb gondok Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Nógrád, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében vannak, de hátráltatja a szántóföldi munkákat a rossz időjárás Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében is – derül ki a MA felméréséből.
Borsodban igen kritikus a helyzet, jókora területeket borít belvíz, ami késleltetheti az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kérelmek benyújtását és a területmérést is. Csongrádban áll a víz a táblák ötödén, ezért akadozik a hibridkukorica vetése, az orkán erejű szél hatására a gabonák fekszenek. Nógrádban jelentős terület fekszik belvíz és árvíz alatt. Komárom-Esztergomban “katasztrofálisan” kelt a napraforgó, amit újra vetettek, annak egy részét most belvíz borítja. A repcét és a gabonákat is földre döntötte a vihar. Győr-Moson-Sopronban a repcén és a gabonákon áll a víz. Óriási gond – és ez országszerte igaz, – hogy az éppen kikelt kukoricákat teljesen elverte a vihar, az őszi szárazság miatt alig kikelt repcét pedig beszántották a gazdák és most a vihar a második vetést is megtizedelte.
Hajdú-Biharban a tavaszi vetésű növények kétharmadát vetették el eddig, súlyos kár mutatkozik a megdőlt lucernában, amit nem tudnak betakarítani és hamarosan rothadásnak indulhat. A gabonatáblákat azonban itt még nem érte helyrehozhatatlan kár. Jász-Nagykun-Szolnokban az árpa felét, a búza harmadát döntötte le a vihar, a megyében eddig a tavaszi növényeknek csak a felét sikerült elvetni. Békésben igen nagy területeken nem tudják végezni a talaj- illetve, a növényvédelmi munkákat. A tavaszi növények nagyjából negyedét még el sem vetették a megyében.
Fejérben a mélyebb fekvésű legelők szinte mindenütt víz alatt állnak, Baranyában a földek harmadát borítja víz, Somogyban a dombság völgyeiben szintén áll a víz. Szabolcs-Szatmár-Beregben jelentős a vetetlen terület, a mélyebben fekvő területeket itt is víz borítja. Tolnában néhány helyen fekszik a gabona, de a helyzet itt sem tragikus. Vas megyében a repcét és a tritikálét megdöntötte az orkán erejű szél. Veszprém megyében az orkán károsította a szőlőket, a gyümölcsfákat, elfektette a legtöbb árpát, néhol a búzát is, megtépázta a repcét, s az első kaszálású széna is oda van.
A következő napokban, hetekben a hétvégi vihar és vízkár hatásai megtöbbszöröződhetnek attól függően, hogy a gazdálkodók rá tudnak-e hajtani időben a földekre gépeikkel, s elvégezhetik-e a szükséges növényvédelmi beavatkozásokat – hívja fel a figyelmet a kamara. Amennyiben nem sikerül időben védekezni, a gabonákban számottevő lehet a gombás megbetegedés, rozsdásodások, fuzárium-fertőzések indulhatnak el. A szőlőkben, gyümölcsösökben a gally- és vesszőtörésekkel kell foglalkozni, s permetezni. Mindez többletkiadás a gazdálkodóknak. Ráadásul sok tízezer hektáron az idén már másodszor semmisül meg a vetés.

Előző sztori

Pünkösdölőre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Következő sztori

Bóbita bölcsőde épül Zsombón