/

Megbontották az M43-as autópályát + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A kifizetetlen alvállalkozók egy része a mai nap folyamán is forgalomlassító demonstrációt tart a 47-es út mentén, illetve egy markológéppel elkezdték megbontani az épülő M43-as autópálya töltését. Az autópálya beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pedig megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését a II. szakasz kivitelezőjével a kifizetések elmaradása miatt.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, az alvállalkozók szerda délután 16 óráig vártak választ a kivitelezőtől. Temesvári Zoltán, az alvállalkozók jogi képviselője elmondta, az alvállalkozók „megkezdik a munkavégzést, mely során anyagmozgatás is történik”. A jogi képviselő azt is hozzátette, mindaddig demonstrálnak, amíg a Sedesa, a konzorcium vezetője valamifajta megoldási javaslatot nem kínál számukra.
A bontást az IGN Zrt. munkaterületén kezdték meg, a zrt. jogi képviselője, Mudra Zoltán elmondta, a munkaterületre való bevonuláshoz és a demonstrációhoz hozzájárultak, de a bontáshoz nem, mert a föld alatt olyan kábelek futnak, amelyek miatt veszélyes. Az IGN Zrt.-nek egyébként 1 milliárd forinttal tartoznak.
Az épülő autópálya töltését a 10-es kilométerszelvénynél bontották meg csütörtökön pár perccel dél után. „M43-as bontásból töltésanyag eladó!” – olvasható azon a teherautón, melybe a földet rakodták. Még a munka elkezdése előtt az alvállalkozók jogi képviselője nyilatkozott a sajtónak: „A NIF-nél május 6-án tartott egyeztetésen elhangzott javaslatom, miszerint a konzorciumvezető vásárolja meg a vállalkozói követeléseket, és ő érvényesítse egy esetleges felszámolási- vagy csődeljárásban, nem hallgattatott meg” – jelentette ki a helyszínen Temesvári. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. felszólítására ugyanis nem válaszolt a konzorcium vezetője szerda délután négy óráig.
„Az alvállalkozók megkezdik a munkaterületen a munkavégzést, melynek során anyagmozgatás és földkitermelés fog történni” – tette hozzá Temesvári Zoltán. Addig tart ez a típusú munkavégzés, amíg a konzorciumot vezető Sedesa valamifajta megoldási javaslatot nem kínál.

A NIF megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését

no images were found

„A szerződésnek nem az volt az eszmeisége, továbbá az Európai Uniónak sem volt a szándéka, hogy olyan beruházást támogasson, ahol a vállalkozókat nem fizetik ki, hanem a konzorcium berkein belül marad a pénz” – hangsúlyozta Temesvári utalva arra, hogy a konzorciumi partner alvállalkozói szerződést kötött saját partnerével, így a NIF felé tudták igazolni a kifizetéseket, de a vállalkozók nem kaptak egy fillért sem.
A helyszínen tartózkodott az IGN Zrt. jogi képviselője, Mudra Zoltán is, aki elmondta, hogy a zrt. Tisza M-43 Konzorcium legnagyobb vállalkozói hitelezője, nekik mintegy egymilliárd forinttal tartoznak. Portálunknak az ügyvéd elmondta, lehetséges, hogy jogi következményei lesznek annak, hogy az alvállalkozók az ő munkaterületükön megbontották a töltést. „Jogi kapcsolatunk nincs az itt bontást végző alvállalkozókkal, egyfajta érdekközösség áll fenn közöttünk, hiszen mindannyiunknak adósa a Tisza M-43 Konzorcium” – hangsúlyozta Mudra.
Azt egyelőre nem lehet tudni, meddig folytatják demonstrációjukat az alvállalkozók.

A NIF Zrt. közleményt adott ki, melyben leírják, hogy „a beruházó értékelése szerint a jelenleg kialakult helyzet, így a ki nem fizetett alvállalkozók munkaterületen folytatott akadályozó tevékenysége (lezárások és megépített létesítmények elbontása, stb.) veszélyezteti az M43 autópálya megvalósulását és későbbi üzemét, tehát a megrendelő kárenyhítési, kárelhárítási törekvései nem teljesülnek.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ezért a szerződés megszegése miatt megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését.
Társaságunk elnök-vezérigazgatója, Reményik Kálmán egyeztetett az alvállalkozók képviselőjével és ígéretet tett arra, hogy a pénteki nap folyamán személyesen tájékoztatja a fejleményekről.” Az alábbi linkre kattintva olvasható
Reményik Kálmán levele a Tisza M43 Konzorciumhoz.

Temesvári Zoltán ügyvéd arról tájékoztatta portálunkat, hogy a NIF, a károsult vállalkozók képviselői, illetve a konzorcium pénteken reggel újabb tárgyalásokba kezd.

Botka László magára hagyta a bajba jutott alvállalkozókat

Ezzel a címmel adott ki közleményt a Fidesz szegedi szervezete.
Botka László (MSZP) polgármester meg sem hallgatta a bajba jutott szegedi és Szeged környéki alvállalkozókat, és politikusként sem hajlandó segíteni nekik, pedig a szocialisták évekig favorizálták a most csődközeli helyzetbe került Szeviép Zrt.-t. A szocialista politikusokkal szívélyes viszonyt ápoló havercégbe az elmúlt nyolc évben tízmilliárdos nagyságrendben öntötte a pénzt a kormányzat, de a munkákat végző tisztességes vállalkozásoknak ebből, úgy tűnik, alig jutott. Botka László (MSZP) most is bebizonyította, hogy csak a városi protokolláris ünnepségeken és a szalagátvágásokon tud városvezetőként megjelenni, a bajban viszont képtelen felelős politikusként eljárni” – írja Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke és Hüvös László, a szegedi Fidesz frakcióvezetője.

Az önkormányzat reagál

„Az M43-as autópálya építésének sem Szeged városa, sem a város polgármester nem megrendelője és nem beruházója. Az autópálya a magyar kormány megrendelésre a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. beruházásában épül, tehát Szeged város önkormányzata nem felelős a kialakult helyzetért. Szeged város önkormányzati beruházásaiban a SZEVIÉP egyetlen tendert nem nyert meg az elmúlt években, semmiféle szerződéses kapcsolat nincs az önkormányzat és a SZEVIÉP között” – írja Szabó Sándor kabinetfőnök Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinetjének sajtóközleményében, melyben kitér arra is, hogy „a NIF Zrt. azon nyilatkozata, mely kilátásba helyezte a szerződés felbontását a konzorciummal szemben a legszigorúbb és leghatározottabb intézkedés, melyet Dr. Botka László polgármester is támogat.”

no images were found

Előző sztori

Martonyi a kettős állampolgárságról

Következő sztori

Száztízmillió forintból megújul a Vitéz utcai bölcsőde