/

M43: Határidőt szabtak az alvállalkozók + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Az M43-as autópálya második szakaszán dolgozó kifizetetlen alvállalkozók követeléseinek megvásárlásáról szerdán nyilatkozott a kivitelezést végző Tisza M-43 Konzorcium – állt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szerdai közleményében. Ahogy portálunk is beszámolt róla ezt hiányosnak tartja az alvállalkozók jogi képviselője, aki szerda délután tartott sajtótájékoztatóján ismertette álláspontjukat. Ha nem rendeződik a helyzet, újra demonstrálni fognak.

„Előrelépés történt az ügyben, hiszen a konzorcium képviselőit ma ismét tárgyalni hívta a NIF, mely után született egy nyilatkozat” – mondta el Temesvári Zoltán. Az alvállalkozók jogi képviselőjétől megtudtuk, hogy jelen formájában nem tudják elfogadni ezt, ugyanis több ponton hiányosnak ítélik. „A nyilatkozat nem tartalmaz semmiféle kötelezettségvállalást, ami kikényszeríthető. Nem tartalmazza, hogy milyen értéken vásárolnák meg a követelést a konzorcium részéről, és azt sem, hogy mikor fizetnék ki azokat. Továbbá semmilyen garanciális feltételt nem tartalmaz a nyilatkozat, amit a NIF előírt számukra” – sorolta Temesvári a nyilatkozat hiányosságait.

Aggályaikról az ügyvéd értesítette a NIF Zrt.-t, illetve a konzorciumot vezető Sedesa S. A.-t egyaránt. A NIF bizakodik az ügy megoldásában, míg a Sedesa jogi képviselője a délutáni sajtótájékoztatóig nem tudott semmilyen fejleményről beszámolni.

Temesvári Zotlán hangsúlyozta, hogy ők a jelenlegi szerződéses keretek között szeretnék rendezni az ügyet, de hozzátette, hogy amennyiben a NIF felbontja a szerződését a kivitelező konzorciummal, akkor a NIF 6 milliárd forintos úgynevezett teljesítési biztosítékából lehetne kártalanítani az alvállalkozókat. Ez azonban hosszadalmas eljárás, ezért is lenne jó, ha a konzorcium rendezné a csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. által befogadott, ám ki nem fizetett számlákat.

A kifizetetlen alvállalkozók csütörtökön 15 óráig adnak haladékot arra, hogy egy számukra is elfogadható nyilatkozatot kapjanak. A amennyiben ez nem történik meg, tovább folytatják a május 6-án megkezdett demonstrációjukat. Temesvári Zoltán portálunknak elmondta, hogy ez forgalomlassítást jelent a 47-es számú főút mentén Szeged határában, illetve akár „munkavégzést” is.

Mint ismeretes, május 13-án az alvállalkozók „munkavégzése” az épülő autópálya megbontását jelentette.

Hallgassa meg a Rádió88 Temesvári Zoltánnal készült hanganyagát!

Előző sztori

„A mi iskolánk, a mi óvodánk!” – Átadták a pályázati támogatásokat

Következő sztori

Elmarad a Colores del Tango a színházban