Kultúra

Levédetnék a kürtőskalácsot

Levédetnék a kürtőskalácsot

2010. május 13., csütörtök
Levédetnék a kürtőskalácsot

A hagyományos székely (pityókás) házikenyér és kürtőskalács székelyföldiként való levédése érdekében folytatnak tárgyalásokat Hargita és Kovászna megye péktermelői a Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Szövetségével - tájékoztat az Erdély Ma hírportál.

A hagyományos termékek regionális védettségét független termelők nem kezdeményezhetik, ezért az illető termelők egy székelyföldi egyesületbe kell hogy tömörüljenek, ha le szeretnék védeni termékeiket. Hargita megyében már működik a Hargita Megyei Pékek Egyesülete, amelynek kezdeményezője és tagja Hargita Megye Tanácsa. A megyei önkormányzat vidékfejlesztési osztálya május 12-ére egyeztetést szervezett az egyesület tagjai, valamint a Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Szövetsége között, amelyen a Hargita megyei pékek eldöntötték: tárgyalnak a Kovászna megyei termelőkkel egy közös egyesület létrehozásáról, amely kezdeményezheti a kürtőskalács és a pityókás kenyér székelyföldiként való levédését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.