Levédetnék a kürtőskalácsot

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hagyományos székely (pityókás) házikenyér és kürtőskalács székelyföldiként való levédése érdekében folytatnak tárgyalásokat Hargita és Kovászna megye péktermelői a Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Szövetségével – tájékoztat az Erdély Ma hírportál.

A hagyományos termékek regionális védettségét független termelők nem kezdeményezhetik, ezért az illető termelők egy székelyföldi egyesületbe kell hogy tömörüljenek, ha le szeretnék védeni termékeiket. Hargita megyében már működik a Hargita Megyei Pékek Egyesülete, amelynek kezdeményezője és tagja Hargita Megye Tanácsa. A megyei önkormányzat vidékfejlesztési osztálya május 12-ére egyeztetést szervezett az egyesület tagjai, valamint a Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Szövetsége között, amelyen a Hargita megyei pékek eldöntötték: tárgyalnak a Kovászna megyei termelőkkel egy közös egyesület létrehozásáról, amely kezdeményezheti a kürtőskalács és a pityókás kenyér székelyföldiként való levédését.

Előző sztori

Nehéz helyzetben vannak a magyar szállodák

Következő sztori

Megnyílt a pillangókiállítás a Móra-múzeumban