Csütörtök: Modern magyar művészet a múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Móra Ferenc Múzeumban csütörtök délután nyílik meg a Csontvárytól Szőnyiig – Modern magyar művészet című kiállítás, amely válogatás a miskolci Herman Ottó Múzeum anyagából. A Fricsay-teremben délután és este diplomahangversenyek lesznek, a Somogyi-könyvtárban a 200 éve született Robert Schumann német zeneszerzőre, a Bálint Sándor Művelődési Házban a 100 éve elhunyt Mikszáth Kálmánra emlékeznek, a Millenniumi Kávéházban a zentai Bolyai Alapítvány estjére várják a közönséget. A Szegedi Művészklub estjén bemutatják a Szépírás 2010. júniusi számát, műsorváltozás van a mozikban, és a Millenniumi Kávéház teraszán csütörtök este a Frankie Látó Quartet muzsikál.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban csütörtökön 19 órakor Unisono (A Tiszánál) – a Szegedi Kortárs Balett előadása (Kazinczy Ferenc bérlet).

A Kisszínházban csütörtökön 19 órakor Háztűznéző – az április 24-i előadás pótlása! (bérletszünet).

A Pinceszínházban csütörtökön 20 órakor Argentína – kedélyjáték-koncert. Az előadás Darvasi László drámája alapján készült Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar zenéjével.

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében csütörtökön délelőtt 10 órakor Csipkerózsika (Bambi bérlet), délután 14.30-kor A Kis Mukk (Hamupipőke bérlet).

Hangversenyek

Az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay termében (Tisza L. krt. 79-81.) csütörtökön 15 órától  Szászi Benedek (trombita), Asztalos Tamás (harsona) és Földes Mónika (oboa) diplomahangversenye. Műsor: Telemann: D-dúr trombitaverseny, J. Haydn: Esz-dúr trombitaverseny, Handel: f-moll harsonaverseny, Bach: d-moll kettősverseny oboára és hegedűre. Közreműködik: a SZTE ZMK Vonós Kamarazenekara és Behán László Dezső – hegedű. Művészeti vezető: Kosztándi István. Ugyanitt 19 órakor: Behán László Dezső (hegedű) diplomahangversenye. Műsor: Bach: a-moll hegedűverseny, A. Piazzolla: Tavasz Buenos Airesben, Mozart: Simfonia concertante hegedűre és mélyhegedűre. Közreműködik: Szegedi Kamarazenekar, hangversenymester és mélyhegedűn közreműködik: Kosztándi István.

A Somogyi-könyvtár programjai

A Somogyi-könyvtár 1. emelet folyóiratolvasó-termében csütörtökön “Schumann az álmodozó” címmel nyílik kiállítás a 200 éve született Robert Schumann német zeneszerző emlékére. A tárlat június 22-ig látható.

A Móra utcai fiókkönyvtárban csütörtökön 16 órakor “Utazás önvalónkba” címmel Kneusel H. Leila tart előadást.

A Rendezvényház és a Csongrád Megyei Önkormányzat Gyereknapi programjai

A Kelemen László Művelődési Házban (Csanádpalota, Szent István u.40.) csütörtökön 15 órakor a Nagyváradi Árkádia Színház Lilliput társulatának előadását láthatják Csillaglépő Csodaszarvas címmel.

Modern magyar művészet a múzeumban

A Móra Ferenc Múzeumban csütörtök délután 15 órakor nyílik meg a Csontvárytól Szőnyiig – Modern magyar művészet című kiállítás, amely válogatás a miskolci Herman Ottó Múzeum anyagából. A tárlat szeptember 12-ig látható. Részletek a www.mfm.u-szeged.hu/pdf/csontvarytol-szonyiig-meghivo-20100527.pdf oldalon.

A Millenniumi Kávéház és Klub rendezvényei

A Millenniumi Klubban csütörtökön 16 órakor Sakkverseny (2 x 15 perc). Jelentkezni a helyszínen lehet 15,45-ig!

A Millenniumi Kávéházban csütörtökön 18 órakor Bolyai Filmest és kiállítás – a zentai Bolyai Alapítvány estje – vetítés a Bolyai Filmműhely munkáiból. Vendég: Póth Imre operatőr és Horváth Mihály rendező. Közreműködik: Mészáros Krisztina – ének, Balogh Virág László – gitár. Moderátor: Kiss Anita. Kiállítók: Kokai Elena festőművész, Balla Ákos iparművész és formatervező, és Lázár Tibor festőművész.

100 éve hunyt el Mikszáth Kálmán

A Bálint Sándor Művelődési Házban (Temesvári krt. 42.) csütörtökön 16 órakor A boldog író – 100 éve hunyt el Mikszáth Kálmán – irodalmi összeállítás. Közreműködik: Czene Zoltán, Kiss Ernő, Tegzes Miklós.

Közéleti Kávéház

A Viktor Hugo u. 3. szám alatt csütörtökön 15 órakor Fotóklub – a Szegedi Amatőr Alkotók Körének fotóklubja várja régi és új tagjait. A Szegedi Amatőr Alkotók Köre fotóklub tagok képeiből rendezett kiállítás megtekinthető májusban, a Móra utcai fiókkönyvtárban.

A Zrínyi Ilona Általános Iskolában (Mérey u. 3.) csütörtökön 17 órakor a Szegedi Művészklub estje: HályogkovácsokPolner Zoltán néprajzi előadása. Vendég: Kolozsvári Lajos, a Szemészeti Klinika igazgatója. Házigazda: Majzik István, a Bába és Társa ügyvezető igazgatója – könyvkiadó. A Szépírás 2010. júniusi számának bemutatása.

Az Agni Vegetáriánus Étteremben (Tisza Lajos krt. 76.) csütörtökön 18 órakor “A spirituális India” – képes élménybeszámoló az indiai Haridwarban tett látogatásról. Előadók: a Jóga a mindennapi életben egyesület tagjai, akik idén februárban, Indiában részt vettek a Kumbha Melán. További információk a www.jogaszeged.hu oldalon.

A Hansági Ferenc Alapítványnál (Kenyérgyári út 8.) csütörtökön 18 órakor A magyarok szövetségének mindenki tagja – Mi változott 2006. október 17-e óta? Vendégek: Tatár József, Gonda László, Fáber Károly. Házigazda: Bene Gábor.

Csütörtöki moziműsorok

A Grand Caféban csütörtökön:

19 órakor: Oda az igazság! – magyar-osztrák-lengyel film, rendező: Jancsó Miklós.

21 órakor: Itt is, ott is (Here and There) – feliratos, szerb-amerikai-német film, rendező: Darko Lungulov.

A Belvárosi mozi csütörtöki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

15.30-kor, 18 órakor és 20.30-kor: Szex és New York 2. – színes, szinkronizált amerikai vígjáték. Rendező: Michael Patrick King.

Balázs Béla terem:

16 órakor: Exférj újratöltve – színes, szinkronizált amerikai romantikus vígjáték. Rendező: Andy Tennant.

18.15-kor: A zenekar látogatása – színes, feliratos, izraeli-francia-amerikai film, rendező: Eran Kolirin.

20.30-kor: Éhség – színes, feliratos angol-ír film, rendező: Steve McQueen.

Csőke József terem

18.30-kor: Revans – színes, feliratos osztrák dráma, rendező: Götz Spielmann.

16.15-kor és 20.45-kor: Budapest – színes, feliratos brazil-portugál-magyar dráma. Rendező: Walter Carvalho.

Csütörtök esti bulik

A Millenniumi Kávéház teraszán csütörtökön 19 órakor a Frankie Látó Quartet koncertje.

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor Hit Insanity Patkós doktorral.

Az Afrika Cafe-ban csütörtök este A korongoknál Zalka “Őrült” Attila.

A Casablanca kávézóban csütörtökön 19 órakor Chill out Péterrel.

A Fészek Klubban csütörtökön 17 órakor Vedres Tour 3. (amatőr zenekarok).

Előző sztori

Árvíz: megszűnt a rendkívüli készültség

Következő sztori

A Somogyiban ünnepelt a százéves Délmagyar + FOTÓK