Csütörtök: Hitchcock-nap a Grand Caféban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hitchcock-napot tartanak a Grand Caféban csütörtökön, vetélkedővel és más érdekes programokkal. A Klebelsberg teremben folytatódik a Bach műveiből álló hangverseny-sorozat, és kiállítás nyílik a Somogyiban a száz esztendős Délmagyarország dokumentumaiból. Élő tajvani lepkék is láthatók a Móra Ferenc Múzeumban nyíló tárlaton, a Közéleti Kávéházban megtudhatják, hogyan ihatunk oxigént, a Belvárosi moziban a sikeres szülő-gyermek kapcsolatról tart mesterkurzust Vekerdy Tamás, gyermek szakpszichológus.

Színielőadások

A Kisszínházban csütörtökön 19 órakor Bolha a fülbe – vígjáték (bérletszünet).

A Reök átriumában csütörtökön 19 órakor Variációk érzéketlenségre – Zenés életképek a Honeybeast-el. Egymástól ugyan független, de mégis szorosan kapcsolódó jelenetek nőkről, férfiakról, emberekről, kapcsolatokról. Mindezt unplugged élőzenei kísérettel teszi teljessé a Honeybeast zenekar. Ugyanitt csütörtökön 20 órakor Beluánia – nevetséges játék abszurd lényekre – a Szegedi Focus Műhely előadása.

Hangverseny

A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg Termében csütörtökön18 órakor Megumi Teshima (hegedű) és Kálmán Imre (gordonka) hangversenye Johann Sebastian Bach szólóhegedűre írt összes szonátája és partitája illetve csellószvitje négy estén. Műsor: J. S. Bach: C-dúr szólószvit gordonkára, BWV 1009, C-dúr szólószonáta hegedűre, BWV 1005, Esz-dúr szólószvit gordonkára, BWV 1010. Belépőjegy 850 Ft, diákigazolvánnyal 450 Ft.

A Somogyi-könyvtár ajánlja

Érettségire fölkészítő könyveket ajánlanak a diákok figyelmébe a könyvtár 2. emeletén. A kölcsönzőben miden év hasonló időszakában kiválogatják az érettségi tárgyakhoz kapcsolódó feladatgyűjteményeket. Az emelt és középszintű, írásbeli és szóbeli vizsgák segédanyagát a legfrissebb szakirodalmakból állították össze. A kötetek közt június 5-ig válogathatnak az érdeklődők.

Az idén száz esztendős Délmagyarország napilap történetéről szól a Somogyi-könyvtár csütörtökön megnyíló kiállítása. Az elmúlt évszázad legfontosabb eseményeit, a nagy múltú lap változásait, a szerkesztőség munkatársait a könyvtár folyóirat-, fotó- és kéziratgyűjteményének dokumentumai mutatják be. Az Időutazás a Délmagyarral – kiállítás 100 év dokumentumaiból című kiállítás június 26-ig tekinthető meg a könyvtár aulájában.

Az Odesszai fiókkönyvtárban csütörtökön 16.30-kor Csere-bere klub iskolásoknak.

Élő lepkék Tajvanról a múzeumban

A Móra Ferenc Múzeumban csütörtökön 16.30-kor A pillangók zöld szigete és egyéb hatlábú csodák – Élő lepkék Tajvanról kiállítás-megnyitó. A kiállítás megtekinthető július 4-ig, hétfő kivételével naponta 10-17 óráig. Részletek a www.mfm.u-szeged.hu/pdf/pillangok-zold-szigete-hatlabuak-csodalatos-elete-meghivo.pdf oldalon.

A Millenniumi Kávéház és Klub programjai

A Millenniumi Kávéházban csütörtökön 18 órakor Svájc, úgyis semmiség – Alkalmazott irodalomtudomány MA szak – kreatív írás kurzus – Szilasi László esszéíró szemináriuma hallgatóinak fellépése. Felolvasnak: Erdély Katalin, Huszár Tamara, Juhász Krisztina, Kinter Aliz, Lénárt Ádám, Patkós Réka, Szekeres Nikoletta, Tóth Eszter, Vígh Imre.

A Millenniumi Klubban csütörtökön 18 órakor EHÖK Sakk-klub.

Közéleti Kávéház

A HBH Étteremben (Deák Ferenc utca 4.) csütörtökön 16 órakor Innovációs mintarégió lehetünk – ötletbörze és vitaest egy frissen elkészült tanulmány kapcsán. Előadó: Kapás Ferenc, tb. egyetemi docens.

Az Állam- és Jogtudományi Kar II. sz. épületének tárgyalójában (Rákóczi tér 1. fsz.) csütörtökön 16.30-kor Emberi, növényi energiamező (aura) védelme, ápolása. Házigazda: Érsek Kálmán.

A Somogyi-könyvtárban csütörtökön 17 órakor “Lúgosítás oxigénnel” – igyunk oxigént. Deák Sándor könyvének bemutatója, az oxigénes víz kóstolási lehetőségével egybekötve. Előadó: Nagygyörgy Ida egészséges életmód tanácsadó.

A Dóm Hotelben (Bajza u. 3-6.) csütörtökön 17 órakor az Egészség Bár Klub programja:

Egészséget mindenkinek – Hogyan történik a testösszetétel mérés és a stressz állapotmérés? Vendégek: Elekes Attila belgyógyász, Demeter Éva életmód és táplálkozási konzultáns.

A Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület székházában (Fő fasor 9.) csütörtökön 17 órakor Nemzeti Klub -“Újszögedi Esték” – Ősi örökségünk a rovásírás. Előadó: Pecze László.

Az Egyetemi Tavasz programjai

A JUGYU Klubban csütörtökön 17.30-kor Egyiptom: misztikum és valóságKarancsi Zoltán előadása. Az előadó Észak-Afrika szerelmese. Számos alkalommal járt a Szahara országaiban. Előadásában saját készítésű diaképek segítségével a múlt és a jelen vetületét adja ebben az idegenforgalom szempontjából meghatározó országban.

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában (Somogyi u. 7.) csütörtökön 9.30-kor Az akarat – A 9. lábjegyzetek Platónhoz konferencia. 18 órakor Filozófiai lapok bemutatkozása: Magyar Filozófiai Szemle, Aspecto, Kellék, Többlet, Különbség. Részletes információ: Laczkó Sándor (laczkos@bibl.u-szeged.hu , telefon: 06-62/546-652).

Az SZTE TIK-ben (Nagyelőadó, Közösségi tér) csütörtökön 10 órakor Tájékoztató nap az európai mobilitásról. A program során az érdeklődők tájékozódhatnak a külföldi tanulási, munkavállalási lehetőségekről. Az előadásokat az első emeleti Nagyelőadóban, a kiállítást pedig a Nagyelőadó előtti foyer-ban tekinthetik meg. Részletek a www.npk.hu/public/kiadvanyaink/2010/plakat/majus.pdf oldalon.

Arany arányok

Az Új Akropolisz székházában (Juhász Gyula u. 36.) csütörtökön 19 órakor Arany arányok – előadás. Mitől szép a természet? Milyen emberi alkotást tartunk harmonikusnak? Milyen törvényszerűségek rejlenek a szépnek tartott formák mögött? A kérdésekre válaszokat találunk a tudomány és a művészet területén is.

Csütörtöki moziműsorok

A Grand Caféban csütörtökön Hitchcock-nap:

16 órakor: Bajok Harryvel (The Trouble with Harry) -(1955), amerikai film, rendező: Alfred Hitchcock.

18 órakor: Vetélkedő: Hitchcock-kvíz.

19 órakor: Könyvbemutató, előzetes pályázatok elbírálása.

20 óra: Vetélkedő díjazása.

21 óra: Téboly (Frenzy) – (1972) angol-amerikai film, rendező: Alfred Hitchcock.

Részletes program a www.grandcafe.szeged.hu oldalon.

A Belvárosi mozi csütörtöki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

15.30-kor: A titánok harca 3D – színes, szinkronizált amerikai akció, fantasy. Rendező: Louis Leterrier.

19 órakor: Mesterkurzus… az élet dolgai. Mit akarunk egymástól? Mit akarjunk egymástól? A sikeres szülő-gyermek kapcsolat. Előadó: Vekerdy Tamás, gyermek-szakpszichológus.

Balázs Béla terem:

16 órakor, 18.15-kor és 20.30-kor: Az út – színes, feliratos amerikai akció-dráma. Rendező: John Hillcoat.

Csőke József terem

16.15-kor és 20.45-kor: Szélcsend – színes, magyar dráma. Rendező: Sas Tamás.

18.30-kor: Budapest – színes, feliratos brazil-portugál-magyar dráma. Rendező: Walter Carvalho.

Csütörtök esti bulik

A Millenniumi Kávéházban csütörtökön 20 órakor az SZTE ZMK Jazzegyüttes koncertje.

Az IH Caféban csütörtökön 21 órakor Mantra Porno és Jurij koncert. Részletek a www.ihrendezvenykozpont.hu/event/279 oldalon.

A JATE Klubban csütörtökön 22 órakor V.I.NY.I.T.- Vizsgaidőszak Nyitó Iszonyatos Tivornya. Házigazda: Dzsi & Zoll, Dj. Varga B. Vilmos Ágyas hostess promóció! BTK-soknak és ZMK-soknak ingyenes!

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor SZ.E.SZ. – Szenvedések Előtti Szote Buli Patkós doktorral.

A Fészek Klubban csütörtökön 19.30-kor BrainZtorm Scool Rock buli élőben.

Előző sztori

Viharkár: buszok járnak vonatok helyett Cegléd és Nagykőrös között

Következő sztori

Kosárlabda: országos döntőben a Szedeák-kadett