Gasztro

A hét receptje: Májusi vasárnapok menüje

A hét receptje: Májusi vasárnapok menüje

2010. május 16., vasárnap
A hét receptje: Májusi vasárnapok menüje
Májusban még piacra járni is külön öröm, hiszen mindenütt friss zöldségekkel és gyümölcsökkel hívogatnak minket a kofás standok. Sokunkat annyira elvarázsolnak az eper-, spárga- és újhagyma-hegyek, hogy mindent gondolkodás nélkül a kosarunkba teszünk, otthon pedig hirtelen nem is tudjuk, mit kezdjünk a zsákmánnyal. Előfordulhat persze az is, hogy már meg vannak a jól bevált receptjeink, melyeket ezekből a hozzávalókból készíthetünk, de egy újfajta finomság a vasárnapi ebédasztalon mindenképp megér egy próbát. Ehhez kínálunk most a májusra emlékeztető ízvilágból receptötleteteket, válogassanak kedvükre és „kosarukra” valót!

Brokkolis sajtleves

Hozzávalók: - 40 dkg brokkoli - 2 evőkanál vaj - fél l szárnyashúsleves (vagy egy leveskocka) - 20 dkg reszelt edami sajt - 1 dl tejszín - 4 ek. pirított kenyérkocka Elkészítés:A vajon megpároljuk a brokkolit, felengedjük a szárnyashús-levessel, vagy vízzel és a leveskockával. A reszelt edami sajttal besűrítjük, és a tejszínnel kiforraljuk. Pirított kenyérkockákat kanalazunk bele és sajtreszelékkel a tetején kínáljuk.

Zöldborsós sertésragu

Hozzávalók: - 60 dkg sovány darálthús - 1 kg zsenge zöldborsó - 1 nagy fej vöröshagyma - 1 csokor petrezselyem - ízlés szerint: só, bors - étolaj Elkészítés:Az olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított zöldborsót, pici szódabikarbónával megszórjuk (hogy szép színű maradjon a zöldborsó) és készre pároljuk. Ha szükséges, utánasózzuk, ha szeretjük, egy kevés cukorral is megszórhatjuk. Zöldséges rizs körettel tálaljuk.

Spárgával töltött sonkatekercs húságyon

Hozzávalók: - 4 szelet sertéscomb - 4 szelet sonka/bacon - 1 kg spárga - 10 dkg sajt - 1 dl tejszín - 3 ek. liszt - 2-2 evőkanál olaj és vaj - ízlés szerint: só, kevés cukor, fehér bors - hollandi mártásalap: 2 tojássárgája, só, fehér bors, citromlé keverékéből Elkészítés:A meghámozott spárgacsíkokról levágjuk a fás, száraz végeket. A spárgát kevés sóval, cukorral édesített, forrásban lévő vízben, fedő alatt 10 percig főzzük. Ha megfőtt, a levéből kiveszünk egy keveset, és a tejszínnel együtt kis lábosba öntjük. Beletesszük a mártásalapot, és kevergetés közben felforraljuk. A vajat alacsony hőfokon a mártásba dolgozzuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, borsozzuk, és a lisztbe forgatjuk. Előhevített olajon mindkét felüket megsütjük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk. A megfőtt spárgákat kötegekre osztjuk, és beletekerjük 1-1 sonka-, vagy baconszeletbe. A sonkatekercseket a hússzeletekre tesszük, és meglocsoljuk a hollandi mártással. Tetejüket beborítjuk a sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig sütjük, hogy a sajt szépen ráolvadjon a tetejére. Petrezselymes újburgonyát kínálunk hozzá.

Hideg epres túrógombóc

Hozzávalók: - 40 dkg túró - 2 ek. tejföl - 1 citrom reszelt héja - 3 cs. vaníliás cukor - 5 dkg búzadara - kis méretű eperszemek a töltéshez - apróra vágott mogyoró, dió, vagy kókuszreszelék Elkészítés:A túrómassza alapanyagait jól összedolgozzuk, és legalább 3 órára, de ha lehet, egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezalatt a búzadara jól megduzzad, így könnyen formázható masszát kapunk. Formázáskor a masszát kezünkbe vesszük, belenyomunk egy szem megtisztított epret, golyót formálunk, és beleforgatjuk a kókuszba, vagy más nekünk tetsző forgácsba. Tölthetjük szezonnak megfelelően meggyel, sárgabarackkel, vagy egyéb gyümölccsel is.

Bodzaüdítő

Hozzávalók: - 6-7 tenyérnyi bodzavirág - kb. 80 dkg cukor - 2 citrom - 2 csomag citrompótló Elkészítése: Egy ötliteres uborkásüvegbe beletesszük a cukrot, a vastagabb levélbordáiról leszedett bodzavirágokat, (melyeket előzőleg hideg vízzel leöblítettünk) a héjastól vékony karikára vágott citromot és a citrompótlót. Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy az üveg tele legyen. Elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon, majd az üveg száját egy tányérkával letakarjuk, és az egészet egy-két napig állni hagyjuk. Azután leszűrjük, a levet üvegekbe töltjük, és szódavízzel hígítva vagy a nélkül is, azonnal fogyaszthatjuk. Ha az üvegeket hideg pincébe vagy a hűtőszekrénybe tesszük, a lé néhány nap múlva - ha melegebb helyen áll, akkor hamarabb - gyengén erjedni, pezsegni kezd. Ekkor legjobb az íze. (Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és tovább akarjuk eltartani, akkor a cukrot a vízzel főzzük fel, forrázzuk le a virágokat, azután tegyük bele a citromot és citrompótlót, letakarva hagyjuk egy-két napig állni, majd szűrjük le. Az üvegekbe töltött lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, majd az üvegeket dugaszoljuk le, és tegyük hideg helyre.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.