Július végétől vitorlázórepülő-vb Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Szegeden rendezik július végén és augusztus elején a férfiak vitorlázórepülő világbajnokságát. Soha annyian nem nevezetek vb-re, mint az ideire. A versenyen indul a világbajnoki címvédő, a világranglista-vezető Gulyás György is.

Az idén 11. alkalommal rendezik meg a férfiak vitorlázórepülő-világbajnokságát. Soha annyian nem neveztek a világversenyre, mint a július 24-én látványos megnyitóval kezdődő szegedi vb-re. Eddig a legtöbben 137-en indultak a különböző géposztályokban, most viszont a nemzetközi szövetségnek már határt kellett szabni, mert Japántól Új-Zélandig nagyon sokan jelentkeztek a magyarországi versenyre.
„Összesen 150-en vehetnek részt a szegedi vb-n. Az országokat a sportolóik világranglista pontjai alapján rangsorolták, és amennyiben egy kategóriában 50 főnél többen neveznek, úgy az országok második versenyzőit a ranglistapontjaik alapján szelektáljak ki. Ezt a szisztémát először Szegeden kell alkalmazni, ahová 32 országból a három legerősebb kategóriában (15/18/Open) összesen 155 versenyző regisztrált – tudtuk meg Daróczy Jánostól, a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség alelnökétől. Magyarország még soha nem rendezhetett férfi világbajnokságot, tavaly a nők vetélkedtek Szeged légterében, ami hatalmas sikert aratott.
„A világ különböző tájairól érkező vitorlázórepülők szeretnek az Alföld felett repülni. Jók a légköri viszonyok, kitűnőek az adottságok ehhez a sportághoz” – jelentette ki az alelnök.
A vitorlázórepülésben összekapcsolódik az emberi kreativitás, a természet megismeréséből származó tapasztalat és a repülés csodája a csúcstechnika legújabb vívmányaival. Éppen ezért a vitorlázórepülést a 21. század sportjaként szokták emlegetni. Az külön érdekessége a sportágnak, hogy a világ legjobbja magyar, még pedig Gulyás György, aki a 2008-as világbajnoki címét szeretné Szegeden megvédeni. „A repülőgépem világszínvonalú, minden esélyem megvan, hogy megvédjem a világbajnoki címem. Úgy érzem, ez nehezebb lesz, de azért edzek, hogy sikerüljön örömet okozni szurkolóimnak, barátaimnak, a szegedieknek” – nyilatkozta a világranglista vezető Gulyás György.
A rendezvény előtt, hagyományosan, a Vitorlázórepülés Nemzetközi Tudományos és Műszaki Szervezete Szegeden tartja kongresszusát, ezzel is deklarálva, hogy a mindenkori csúcstechnika egyik műhelye – hasonlóan a Forma 1-es versenyekhez – a vitorlázórepülő-világbajnokságok helyszíne.
„Már két éve megegyeztünk a szövetséggel, hogy házigazdái leszünk a női és a férfi világbajnokságnak is. A Széchenyi téren rendezzük a nyitó és a záróünnepséget ezzel is kifejezve, hogy Szeged számára nagy jelentőségű esemény a vb” – mondta Szentgyörgyi Pál alpolgármester.
Az érdeklődők repülőtéri kivetítőkön keresztül műholdas nyomkövetők és telefon-összeköttetés segítségével élő adásban követhetik figyelemmel az égi lovagok párbaját. Sőt a világ bármely pontján élő ember szurkolhat kedvencének az interneten keresztül.

vfly_it_02Hallgassa meg a Daróczy Jánossal, a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség alelnökével készített hanganyagunkat! vfly_it_03Hallgassa meg a Gulyás György világbajnokkal készített hanganyagunkat!

Előző sztori

Szimulációs ENSZ-konferencia Szegeden

Default thumbnail
Következő sztori

Csütörtök: Felvidéki kolostorok a Fekete házban

Legutóbbi hasonló cikkek