Novemberi Szerencsenapok Extra
/

Schmitt: A mi egységünk az alázatra épül

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

„Szeged lényegesen többet érdemel” – szögezte le Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke, aki szerdai szegedi látogatásán portálunknak elmondta, hogy a második forduló nem néhány, esetlegesen billegő körzetekről, hanem az egész országról szól. Ahogy fogalmazott: ennek a meccsnek akkor van vége, ha lefújják, és itt nincs ezüstérem.

– Csongrád megyében három billegő körzet van, köztük két szegedi is. Botka László jelenleg azzal kampányol, hogy a vasárnapi második forduló jóformán Szegedről szól.

– Szeged valóban fontos, és lényegesen többet is érdemel. Ha idézem Botka László szocialista képviselőjelöltet, hogy Szegednek mindig is kormánypárti képviselőjének kell lennie, akkor köszönöm a tanácsát: remélem, hogy a szegediek megfogadják! A kormányzati felhatalmazást már megkapta a Fidesz–KDNP-szövetség, és tényleg jót tenne a városnak, hogyha azon az oldalon lennének a képviselői, ahol könnyebben szót értenek az emberekkel. Úgy látom, hogy mind a három jelöltünk a környékről, Bodó Imre, Bohács Zsolt és Nógrádi Zoltán egyaránt nagyszerű jelöltek, idevalók. Ahogy szokták mondani: az emberek emberei. Kellő tapasztalattal a hátuk mögött, komoly végzettséggel készek a feladatra, arra, hogy ezt a gyönyörű várost, mely az oktatás, a kultúra, a turizmus és a fiatalság városa megfelelően képviseljék.

– Botka László azt mondta, hogy a második forduló Szegedről szól, a város fejlődéséhez az kell, hogy a szocialista jelölteket támogassák. Hogyan értékeli ezt a kijelentését?

– Nem értek egyet vele, mert ez a forduló az egész országról szól. Ha a teljes felhatalmazást megkapjuk, akkor mindenkivel tudunk törődni teljes mértékben. Tudatosan nem használjuk a kétharmados mértékegységet, mert az magában foglalja, hogy kettő érdekel engem és a harmadik harmaddal nem törődöm. De ez nem így van! Ha megkapjuk a teljes felhatalmazást, akkor az egész ország előtt teljes alázattal és teljes odaadással kell dolgoznunk! Rendkívül sok a feladat. Az elmúlt években az országot elhanyagolták, a nyolc év nemkormányzás olyan helyzetbe hozott szinte minden területet, hogy igencsak gyürkőzhetünk. Van Nemzeti Ügyek Politikája programunk, tehát bizalommal nyúlunk a feladathoz is, illetve jövő héten talán a szakembereket és a kormányzási struktúrát is ismertetjük a választópolgárokkal.

– Találgatások, akár az ön pozícióját illetően is voltak már az elmúlt napokban. Látható-e, hogy ki milyen pozícióban fog dolgozni a következő négy évben?

no images were found

– Teljesen természetes, hogy szóba kerülnek ebben az időszakban személyi kérdések, vagy épp szárnyra kapnak hírek. De Orbán Viktor tudatosan nem kívánt személyi ügyekkel foglalkozni, hogy ne terelje el a figyelmet a választás fontosságáról. Az emberek között meglévő szolidaritást nem akarta megbontani, hiszen ha most egy embert mondok, akkor tíz ember sértődik meg, vagy fordítva. Ezt ő jól tette, és mindannyian tudomásul vettük. Ebben a pillanatban ugyanis feladatra kell jelentkezni. A feladat pedig most az, hogy megteremtsük az egység szavazását, az egység választási eredményét, ezt követően beszélhetünk posztokról.

– Egységet emleget. Ez az, mit az elmúlt nyolc év kormányzása alatt hiányolt legjobban?

– Már magában a kormányoldalon sem volt egység, hiszen ők is, jól láthattuk, állandóan vitáztak, végül az egyik párt ki is lépett a koalícióból, aztán mára el is tűnt. De őket inkább a közös érdek tartotta egységben, és ma már tudjuk jól, hogy milyen érdek. Kirabolták Budapest nagyvállalatait, az állami cégeket, dúlt a korrupció az egész országban. Őket az anyagi érdek, a harácsolás hozta össze. A mi egységünk azonban a szolidaritásra és a szeretetre, ha úgy tetszik, az alázatra fog épülni. Magában a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alapító okiratában is utalunk arra, hogy a szövetséget nem mások ellen hoztuk létre, hanem magasztos célkitűzések megvalósítása érdekében.

– Milyennek ítéli a kampányt? A szakértők is unalmas, álmos kampányról beszélnek, sőt a két forduló közötti mozgósítást is hiányolják egyesek közülük.

– Az, hogy a kormányzati felhatalmazás megtörtént, lehet, hogy egy-két embert elkedvetlenített. Úgy látom én is, hogy a Jobbik és az LMP mintha egyáltalán nem kampányolna, a szocialisták pedig a részükre még billenni látszó 6-7 helyen aktivizálták magukat, és teljesen magára hagyták az ország másik 50 még kérdéses körzetét. Az a kampányszlogen, hogy „mentsük meg az országot a Fidesz kétharmadától” – ez egyáltalán nem szimpatikus, mert legalább most már az már tudjuk, hogy megmenekült az ország a szocialista kormányzás folytatásától. Politikai vetélytársaink módszerei között telefonálások, szóróanyagok vannak például, melyek azt sulykolják, hogy a választás eldőlt, a fideszes jelöltek bejutottak, és csak arra kell figyelni, hogy Szegedet képviselje Botka László. Ez nem fair, sőt hozzá kell, hogy tegyem, hogy ő már bejutott listáról. Ő most azért kampányol, hogy Szeged érdekképviselete gyengüljön. Kevesebb szegedi jut be a parlamentbe, ha egyénileg bejut, hiszen őt nem helyi ember követi a pártlistán.
A Fidesz-KDNP eredménye egy óriási előrelépés, az Európai Unió minden egyes országa megemelte a kalapját történelmi léptékű győzelmünk fölött. Ha aktivitást akar látni, akkor nézze meg a kampányunkat, minden fideszes aktív, keményen dolgozik. Én nem nyugodtam bele, hogy Orbán Viktor itt járt Szegeden a múlt héten, eljöttem, hogy támogatásomról biztosítsam a szegedieket és kiálljak Bohács Zsolt világbajnok társam, valamint Bodó Imre mellett. Mi egy pillanatig nem lankadhatunk, ennek a meccsnek akkor van vége, ha lefújják. Itt pedig nincs ezüst, csak az aranyérem számít.

Default thumbnail
Előző sztori

Elszámoltatás

Default thumbnail
Következő sztori

Dagad az SZKT-botrány: tízmilliók jogi tanácsadásra

Legutóbbi hasonló cikkek