Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Népszavazást kezdeményeznek a rezidenstörvény visszavonásáért

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Várhatóan a jövő héten nyújtják be a „rezidenstörvény” visszavonásáért indított népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottsághoz az orvostanhallgatók. Mint portálunk is beszámolt róla, a törvény azonnali visszavonása érdekében lép fel a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Hallgatói Önkormányzata, felkeresve a többi orvoskart is.

A szerdai sajtótájékoztatójukon fehér köpenyt viselő orvostanhallgatók mellett az egyetem több vezető oktatója is jelen volt, jelezve, egyetértenek a diákokkal. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (TIK) Mokán Péter, az SZTE Általános Orvostudományi Kara hallgatói önkormányzatának (SZTE ÁOK HÖK) elnöke elmondta, egy hete indított kezdeményezésük következő lépéseként arra kérik a mindenkori kormányt, hogy hallgassa meg a fiatal és leendő orvosok segélykiáltását. „Ügyünk rendezése nemcsak az érintettek számára fontos, hanem kívánatos minden magyar állampolgár számára” – hangsúlyozta Mokán.
„A fiatal orvosokat külföldre űző, jogaikat diszkriminatívan sértő 122/2009-es kormányrendelet, a rezidenstörvény mihamarabbi visszavonását követeljük” – jelentette ki. Emellett azonban szükséges a fiatal orvosok jogkörének és státuszának rendezésére is Mokán Péter szerint. A rendezetlen jogviszonyra példaként elmondta, hogy „képzésnek titulált gályamunkát végeznek” a rezidensek, melyért alacsony bért kapnak, mindemellett a jelenlegi rendszer nem biztosítja megfelelő szakmai fejlődésüket sem.
Egy lehetséges megoldási javaslatként SZTE ÁOK HÖK elnöke elmondta, hogy amennyiben a rezidenseket a törzsképzés ideje alatt hallgatónak tekintenék, akkor az intézmények járandóságukat adómentesen ösztöndíjként fizethetnék ki. Portálunknak elmondta, hogy nem akarnak elrugaszkodni a realitások talajáról, de ezzel a rendszerrel valamivel több maradna a rezidensek zsebében.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) választmánya hétfőn döntött arról, hogy folytatja az egyeztetést a négy orvoskarral, egy dologban azonban már most is egyetértenek: egyetlen képzésnél sem fogadják el a „röghöz kötést”, amit a rezidenstörvény is tartalmaz. „A leendő értelmiségnek életpályát kell kínálni. Ezek az emberek Magyarországon szeretnének dolgozni, itt szeretnének családot alapítani, bérből és nem pedig segélyből megélni” – hangsúlyozta Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke. Ezek az emberek végzik alapellátásunkat, és mint Miskolczi rámutatott, „e kétezer ember évente összesen negyven méter Margit-híd felújításba kerül”, és ennyit megér mindannyiunk egészsége.
Az orvosképzéssel kapcsolatban Wittmann Tibor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar I. Belgyógyászati Klinika igazgatója portálunknak elmondta, hogy főleg 2002 után kezdték el kivonni a pénzt a rendszerből, így egyre kevesebb hallgató tudott valóban választott szakmájának megfelelően elhelyezkedni a rezidensi rendszerben. „A finanszírozási problémákkal küzdő kórházaknak kellene biztosítani a rezidensi állásokat, amit nem tudnak az intézmények felvállalni. Ez a rendszer így nem tartható fenn” – hangsúlyozta Wittmann.
A sajtótájékoztatón Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöke elmondta, hogy már kaptak írásos támogatást kezdeményezésükhöz orvoskaroktól. Az Országos Választási Bizottságnak (OVB) pedig harminc nap áll majd rendelkezésére, hogy döntsön a népszavazási kezdeményezésről.

Tovább olvasom

Egészség

Nincs új fertőzött Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ezúttal sem hunyt el senki szerencsére.

Tovább olvasom

Egészség

Ismét kiszűrtek egy fertőzöttet Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tegnap szerencsére nem hunyt el senki.

Tovább olvasom

Egészség

Hazánkban is fokozódik a járványhelyzet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szigoríthatnak a mostani szabályozáson.

Tovább olvasom

Aktuál