A szegedi LMP nyitott a civil kezdeményezésekre

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Szegedről a Lehet Más a Politika színeiben senki nem jutott be a Parlamentbe. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a további munkát nem kívánnák nagy erővel folytatni, akár országos, akár helyi szinten is. A jövőről és a Fidesz kétharmados sikeréről faggattuk Málovics Györgyöt, a párt szegedi képviselőjelöltjét.

– Hogyan értékelik saját szereplésüket az országgyűlési választásokon?

– Kialakult itt egy nagyon jó és erős kampánycsapat, hiszen a megyében és helyi szinten is viszonylag jól teljesítettünk. Ne gondolja senki, hogy Szegeden „ennyi lett” volna, mert fontos, hogy nem célnak, hanem eszköznek tekintjük az LMP-t. Szeretnénk a helyi problémák kapcsán és általában szakpolitikai kérdésekben is segítséget nyújtani az országos szintnek. Több olyan tagunk is van, aki saját területén igen komoly kompetenciákkal rendelkezik. Ráadásul a többéves civil múltunk miatt nagyon jó rálátásunk van a helyi problémákra, és határozott elképzeléseink is vannak, mit lehetne itt helyben tenni, amit természetesen igyekszünk majd közvetíteni a parlamenti frakció felé is.

– Milyen eszközökkel tudják segíteni a parlamenti frakciót?

– Nekünk nagyon fontos a társadalmi részvétel, és az, hogy a döntések ne az emberektől elszakadva szülessenek meg. Figyelnünk kell arra, hogy a társadalom milyen problémákkal küzd, mit szeretnének az emberek. Itt most nem az olcsó ígéretekre gondolok, hanem arra, hogy a realitások keretein belül ne úgy hozzuk meg a döntéseket, hogy a társadalmi rétegek véleménye mellőzve legyen. Az LMP összes helyi csoportjának nagyon nagy felelőssége van abban, hogy a továbbiakban információs alapként szolgáljon a frakciónak.

– A Parlamentbe kerüléssel változni fog az LMP? Más lesz a politika?

– Remélem, nem lesz változás, bár eddig alacsony infrastruktúrával, szinte pénz nélkül működtünk. Ezután nyilván lehetőségünk lesz bizonyos profizmusra, ami biztos hoz némi változást, de ez előre nem kiszámítható. Személy szerint nem érzem azt, hogy bármi is megváltozott volna körülöttem, hiszen ugyanúgy élek és dolgozom, ugyanúgy gondolkodom, mint eddig. És ugyanezt látom a többieken is. Továbbra is nyitottak vagyunk a civil kezdeményezésekre, pontosan azért, mert ezek számunkra kontrollfunkciót töltenek be. Sajnos egy politikai pártnál mindig benne van, hogy önmagába záródik, különböző érdekcsoportok telepszenek rá, és próbálják ellenőrizni, befolyásolni a párton belüli folyamatokat, döntéseket. Ezért is nagyon fontos az előbb említett civil kontroll.

– Helyi szinten milyen elképzeléseik vannak, milyen munkát fognak végezni?

– A parlamenti frakció segítésén kívül szeretnénk a helyi politizálásban is bekapcsolódni. Az önkormányzati választásokon nemcsak megmérettetni akarjuk magunkat, hanem tevékenyen részt is akarunk venni a döntéshozatalban. Az egyáltalán nem zavar bennünket, hogy nem vagyunk „profi” politikusok, sőt büszkék is vagyunk erre. Szeretnénk ezt az emberközeli vonalat továbbvinni, hiszen egyáltalán nem jó, ha egy képviselőhöz több szűrön keresztül jutnak el a problémák, és így teljesen elszakad az általa képviselt rétegtől. Ügyek mentén szeretnénk működni, így az sem lehet kizárni, hogy például a Jobbikkal, bármit is mondanak róluk, együttműködjünk, ha az adott ügy ezt kívánja. Bár erre kisebb az esély, mint más pártok esetében. Az MSZP lehet, hogy minden egyes esetben sajtótájékoztatót fog összehívni, ha például a Fidesz mellett szavazunk, de ez a politika. A profi politikusok nagyon jól megtanulták, hogyan tudnak mindent és ennek ellenkezőjét is a saját hasznukra fordítani. Nagyon szeretném, ha mi nem így működnénk, hanem mindig az ország és az ügyek érdekében tudnánk dolgozni.

– A választások második fordulójában a Fidesz-KDNP megszerezte a kétharmados többséget. Mi a véleményük erről az erős támogatottságról?

– Nagyon nagy felelőssége van a Fidesznek, hogy azt a hatalmat, amit kapott, ne saját céljaira és ne a társdalom csak bizonyos csoportjainak, bizonyos rétegeinek javára használja fel, hanem igyekezzen minél szélesebb rétegeknek az érdekeit is figyelembe venni. Legyen tudatában saját értékei, saját tudása korlátainak, és igyekezzen érzékeny maradni az alternatív véleményekre is. Igyekezzen ebben a helyzetben is önmérsékletet tanúsítani!

Default thumbnail
Előző sztori

Minősített iparművészeti remekek a Megyeházán

Következő sztori

Zagyva: nem kell a foltozgatott „sztálinista” alkotmány

Legutóbbi hasonló cikkek