Csütörtök: 135 éve született Huszka Jenő

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi származású zeneszerzőre, Huszka Jenőre, születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából emlékezünk csütörtökön. Kerámiákból nyílik kiállítás a Megyeházán, Történeti Alkotmányunk és a Szent Korona eszme kialakulását bemutató filmet vetítenek a Rendezvényházban, és a Paksi Atomerőmű bővítésének lehetőségeiről rendeznek nyilvános tanácskozást a TIK-ben. A Grand Caféba befut a Jazzmozdony, és elkezdődnek a 8. eMKás Diáknapok.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban csütörtökön 19 órakor Csongor és Tünde – tündéri színjáték (bérletszünet).

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében csütörtök délelőtt 10 órakor Csipkerózsika (Lódító bérlet), délután 14.30-kor A kis Mukk (Égig érő fa bérlet).

Zenei album és kiállítás Huszka Jenő emlékére

A szegedi származású zeneszerzőre, Huszka Jenőre, születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából emlékezünk. Csütörtökön 16 órakor a Huszka Jenő-emléktábla koszorúzása (Magyar Posta Területi Igazgatóság), köszöntőt mond Sándor János színházi rendező és szakíró. A Somogyi-könyvtár 1. emeleti folyóirat-olvasótermében 17 órakor – Zenei album. A műsorban a zeneszerző operettjeiből hangzanak fel a legnépszerűbb slágerek. Közreműködnek: Vajda Júlia – ének, Andrejcsik István – ének, Kovács Éva – ének, Rab Ferenc – ének, Koczka Ferenc – zongora. A rendezvény házigazdája Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese. A zeneszerző életét, személyes tárgyait bemutató kiállítás május 26-ig látható.

Butellák, szilkék, tányérok a Megyeházán

A Megyeházán a Koszta József Múzeum szervezésében csütörtökön 16.30-kor Butellák, szilkék, tányérok – a szentesi mázas kerámia címmel kiállítás nyílik. A tárlatot megnyitja: Kádár Barbara fazekas.

Törvény-tan a Rendezvényházban

Az Újszegedi Rendezvényházban csütörtökön 18 órakor A Törvény-tan – Aranybulla –Alkotmány Mudry Péter filmje. A film bemutatja a Történeti Alkotmányunk és a Szent Korona eszme kialakulását, fejlődését történelmünkön át, napjainkig. A filmben szereplő alkotmányjogászok, jogtörténészek segítségével, egy közös beszélgetésen megpróbálnak utat mutatni a jelenlegi alkotmányos válságunkból való kiúthoz, a Történeti Alkotmányunk, és a Szent Korona tan segítségével, az azokhoz való visszatérés lehetőségének felvázolásával. A vetítés után beszélgetés a rendezővel, Mudry Péterrel.

Közéleti Kávéház

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emeleti társalgójában (Tisza Lajos krt.54.) csütörtökön 15 órakor Aranybulla és Alkotmány I. rész – filmvetítés. Beszélgetés a film egyik szereplőjével. Házigazda: Bene Gábor.

A Zrínyi Ilona Általános Iskolában (Mérey u. 3.) csütörtökön 17 órakor a Szegedi Művészklub Estje. Vendég: Elekes Zoltán rendezvényszervező. Beszélgetőtárs: Polner Zoltán költő. Házigazda: Majzik István, a Bába és Társa ügyvezető igazgatója-könyvkiadó. A Szépírás 2010. májusi számának bemutatása.

Egyetemi Tavasz

A Millenniumi Klubban csütörtökön 16 órakor EHÖK Rapid Sakkverseny. A verseny ideje 2 x 15 perc. Jelentkezni a helyszínen lehet 15.45-ig.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Nagyelőadójában csütörtökön 16 órai kezdettel a BME Nukleáris Technikai Intézete, a Magyar Villamos Művek ZRt. és a Paksi Atomerőmű ZRt szervezésében: A Paksi Atomerőmű bővítésének lehetőségei. A találkozón a magyar energiaipar vezető szakemberei fejtik ki véleményüket a hazai erőműparkról, az atomerőművi technikákról, az atomerőművek építésének gazdasági és társadalmi kérdéseiről. A rendezvény nyilvános.

Az Informatika hatása a XX. század végén címmel tart előadást Krnács András a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója csütörtökön 18 órától a SZTE JGYPK Dísztermében (Boldogasszony sgt. 6.). A belépés díjtalan!

A Mojo Klubban (Alföldi utca 1.) csütörtökön 10 órakor XII. deKONferencia – Retro. Részletek a www.u-szeged.hu/kultura/egyetemi-tavasz-2010/xii-dekonferencia-retro oldalon.

Az SZTEage-ben csütörtökön 18 óráig Jim Jarmusch: Hervadó virágok (filmvetítés).

Az SZTE Mérnöki Kar Kollégiumában (Kollégiumi út 11.) csütörtökön 9- 16 óráig a 8. Tavaszi eMKás Diáknapok hivatalos megnyitója, 8. eMKás Diáknapok. További részletek a  www.u-szeged.hu/kultura/egyetemi-tavasz-2010/8-tavaszi-emkas oldalon.

Csütörtöki moziműsorok

A Grand Caféban csütörtökön:

19 órakor: Jazzmozdony, amely ezúttal romániai és magyarországi kocsikkal közlekedik. A zenei utazást Eddie Neumann (szaxofon), Tavi Scurtu (dobok), Gyárfás István (gitár) és Egri János (nagybőgő) biztosítja. A belépés díjtalan.

21 óra: Továbbállók – feliratos, amerikai-angol film, rendező: Sam Mendes.

A Belvárosi mozi csütörtöki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

15.30-kor és 17.45-kor: A titánok harca 3D – színes, szinkronizált amerikai akció, fantasy. Rendező: Louis Leterrier.

20 órakor: Mocskos zsaru – New Orleans utcáin – színes, feliratos amerikai krimi. Szereplők: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer. Rendező: Werner Herzog.

Balázs Béla terem:

16 órakor: Mocskos zsaru – New Orleans utcáin – színes, feliratos amerikai krimi. Rendező: Werner Herzog.

18.15-kor és 20.30-kor:: Coco Chanel és Igor Stravinsky – Egy titkos szerelem – színes, feliratos francia romantikus dráma, rendező: Jan Kounen.

Csütörtök esti bulik

A Millenniumi Kávéházban csütörtökön 21 órakor a ZAT zenekar koncertje.

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor Fogászbúcsú Patkós doktorral / Vilmos akció.

A JATE Klubban csütörtökön 22 órakor TTIK-s Sportnap – JATE Progression warm up. Kalinka Szamovár hostess promóció! TTIK-soknak ingyenes!

A JUGYU Klubban csütörtökön 18 órakor Társadalmi tanulmányok Szakest. Vetélkedő, koncert, buli. Vodka-narancs akció!

Az Afrika Cafe-ban csütörtök este Buli az Atissal.

Az Átrium Icon Café & Lounge-ban csütörtök este Magyar előadók előtérben.

A Fészek Klubban csütörtök este 19.30-kor Silent Hate, Lessness.

A Garaboncziás Borozóban csütörtök este 20 órakor Ground Zero.

Előző sztori

Tudományos konferenciát rendeznek keresztény fiataloknak Szegeden

Következő sztori

Interliga: Aradon folytatták a kis volánosok