Szórakozás

Betyártoborzó az Ópusztaszeri Emlékparkban

Betyártoborzó az Ópusztaszeri Emlékparkban

2010. április 28., szerda
Betyártoborzó az Ópusztaszeri Emlékparkban

Két izgalmas, érdekes, programokkal teli napra hívja vendégeit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ahol 2010. május 1-jén és 2-án újra életre kel az alföldi betyárok és pásztorok világa.

Ki ne hallott volna a híres alföldi betyárkirályról,

Rózsa Sándorról

?

Katona Józseftől

tudjuk, hogy a középkori szeri monostor még álló, zömök tornyát azért robbantották le, „mivel abba Zsiványok és útonállók fészkelték magokat,…” Maga a betyárkirály ugyan nem lehetett közöttük, azonban a közeli Szeged-Alsótanyán született, és járhatott is ezen a vidéken. 2010. május 1-jén és 2-án e letűnt idők térnek vissza Ópusztaszerre, ahol a Betyártoborzó keretén belül a látogatók is cselekvő részeseivé válhatnak a betyárok és pandúrok harcának, maguk is kiállhatják a betyárpróbákat. A pásztorszállásnál tudós pásztorok okítanak, igazi "betyáros" mesterségek kerülnek bemutatásra. Lesz ostorkészítő, cifrálkodó menyecskék míves szegedi papucsot, hetyke legények pörgekalapot csináltathatnak. Patkol a kovács, készül az ezüstpityke, s megtudhatják, hogyan készül a slambuc. Ínyencek gomolyát kóstolhatnak. Az izgalmakba belefáradt vendégeket szép csárdásné fogadja a "Becsali" csárdában, ahol alföldi dudamuzsika mellett falatozhatnak. A dédapáink világát megelevenítő ópusztaszeri skanzen puskaporos levegővel telik meg ezen a két napon, s a Puszták Népe Lovas Viadal ópusztaszeri futamára is sor kerül. Az ország legkiválóbb betyárjai küzdenek meg a fődíjért, Rózsa Sándor disznóláb-pisztolyának másolatáért. VIGYÁZAT! Május 1-jén és 2-án törvényen kívüli szegénylegények garázdálkodnak az Emlékpark területén! Panaszaikkal forduljanak a községi bíróhoz, vagy a tiszthelyettes úrhoz.

Programtervezet:

Május 1. (szombat):

10.00-tól „Élet, élet, betyárélet” – betyárok és pandúrok puskaporos harca a vendégek között 11.00 – 13.00 Betyárpróbák – népi ügyességi, erő- és bátorságpróbák kicsiknek és nagyoknak 12.00 Tabaren – vásári komédia az Impro Stúdió előadásában 13.00-tól „Egy kovács nem kovács…” – Patkolókovácsok bemutatója 14.00 Tréfás mesék a Csikótojás Társulat előadásában 15.30 Lovas vetélkedés, virtuskodás betyároknak Napnyugta után pásztortűz, muzsika, táncház.

Május 2. (vasárnap):

10.00-tól „Élet, élet, betyárélet” – betyárok és pandúrok puskaporos harca a vendégek között 10.00 Puszták Népe Lovas Viadal előfutamai 10.00-tól Betyárpróbák – népi ügyességi, erő- és bátorságpróbák kicsiknek és nagyoknak 12.00 Tabaren – vásári komédia az Impro Stúdió előadásában 13.00 Felvonulás az összes hagyományőrző lovas részvételével skanzen területe 13.30 Csatajelenet a szabadságharc emlékére – a Kiskun Huszár-és Honvéd Hagyományőr Egyesület és a Hunyadi Huszárok közreműködésével 14.00 Puszták Népe Lovas Viadal ópusztaszeri futama. Fődíj Rózsa Sándor kétcsövű pisztolyának másolata! 14.00-tól „Egy kovács nem kovács…” – Patkolókovácsok bemutatója

Mindkét napon:

• Kézműves vásár és mesterség bemutatók: ostorkészítő, tímár, papucsos, pitykés, kalapos. • Kiállítás Juhász Imre (Szabadegyháza) pásztoréletet bemutató magángyűjteményéből. • „Tudós pásztorok” – szállásépítés, pásztorétek-készítés. „Eredeti” pásztoremberek mesélnek, tanítanak, okítanak. • „Becsali Csárda”: egész nap étel, ital, dudamuzsika. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Naprakész információ az emlékpark honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.