/

Szobrot állítanak a kommunizmus áldozatainak Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy éven belül szobrot állítanak a kommunizmus áldozatainak emlékére Hódmezővásárhelyen; a közgyűlés egyhangúlag fogadta el a javaslatot – jelentette be Lázár János (Fidesz) polgármester saját előterjesztéséről csütörtökön, Hódmezővásárhelyen.

Az alkotást elsősorban nem állami vagy önkormányzati pénzből, hanem közadakozásból szeretnék megvalósítani. Még nem tudni mennyibe kerül majd az alkotás, de a költségek harmadát a város első embere fizeti – derült ki.
A közösségi gyűjtés a Polgári Hódmezővásárhelyért Mozgalom vezetésével indul a jövő héten.
Lázár János felidézte: 2011 márciusában lesz hatvan éve, hogy a hódmezővásárhelyi Kovács Istvánt és társait a Fehér Gárda Mozgalom szervezőiként kivégezték, bajtársaikat pedig mintegy háromszázhetven év börtönre ítélték. Ebből az alkalomból állítják fel a szobrot, de azzal nemcsak a Fehér Gárda Mozgalom azon tagjaira emlékeznek majd, akik börtönbe kerültek, vagy életüket adták, hanem azokra is, akik Vásárhelyen 1945 után a kommunizmus áldozatai voltak – mondta.
Nagyon fontosnak tartom, hogy az 1945 utáni diktatúrára, megtorlásra, önkényre, társadalmi diszkriminációra emlékezzünk, azért hogy a következő évtizedekben ez még egyszer ne fordulhasson elő.” Már megindult a szobor tervezése. Pályázat kiírással, meghívásos alapon keresnek művészt az alkotás elkészítésére – közölte a polgármester.

Default thumbnail
Előző sztori

Péntek: nagybányai festők a Rendezvényházban

Default thumbnail
Következő sztori

Átadták az újszegedi fürdőt +PANORÁMA, FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek