/

Százmilliós hitellel segít a rászorulókon Mórahalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Kezet nyújtott Mórahalom azoknak a családoknak, akik nem tudják fizetni a lakáshitel törlesztőrészleteit. A városban közel tíz családot lakoltatnának ki a bankok. Ezt az önkormányzat nem hagyja, hitelt vett fel és segít.

Sírva jelent meg Nógrádi Zoltán, mórahalmi polgármester sajtótájékoztatóján Szűcs Szilveszterné, akinek családja nehéz helyzetbe került. A kálvária akkor kezdődött, amikor három szegedi lakásukat a Dóm Ingatlanirodára bízták értékesítésre. Azóta az ingatlanosokat elítélték, de nagyon sok ügyfél fut a pénze után, többek között Szűcsék is.

Szűcsék még 2005-ben Mórahalmon vásároltak telket az új osztásban, hogy a lakások árán családi házat építsenek. Az épület háromnegyed részig elkészült, de elfogyott a pénz. Mivel az ingatlaniroda elsinkófálta lakásaikat, Szűcsék kénytelenek voltak hitelt felvenni. Mint köztudott az utóbbi években nagyon sok devizahiteles bebukott, mert a bankok nagymértékben megemelték a kamatokat. Szűcséknek havi 300 ezer forintot kellene törleszteni.

„Képtelenek vagyunk fizetni a törlesztőrészletet. Nyolcvanéves anyukámnak csak a gyógyszere havonta 40 ezer forint, én rokkantnyugdíjas lettem. A bank, tekintet nélkül, vinné a fejünk fölül a házat. Ezért úgy gondoltuk, az önkormányzathoz fordulunk segítségért” – mesélte Szűcs Szilveszterné.

Mórahalmon közel tíz családnak hasonló a helyzete – tudtuk meg Nógrádi Zoltán polgármestertől.

„Úgy gondoltuk, hogy kötelességünk segíteni. Kidolgoztunk egy stratégiát, ami hosszas tárgyalások után elérkezett a megvalósításhoz” – mondta a polgármester.

Az országgyűlés még tavaly törvényt módosított, éppen azért, hogy a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárokat valamennyire védje. A „Sikeres Magyarországért” bérlakás hitelprogram célja többek között a lakáshiteleiket fizetni nehezen tudó, de lakástulajdonnal rendelkező családok lakhatási helyzetének javítása. A hitelt a helyi önkormányzatok vehetik igénybe, többek között a települési önkormányzat elővásárlási joga alapján történő lakásvásárlás esetén, ha az önkormányzat vállalja, hogy a lakást a korábbi tulajdonosnak bérbe adja.

„Mórahalom képviselő testülete úgy döntött, hogy 100 millió forint hitelt vesz fel. Szükséges volt a határozat, mert a gazdasági környezetben bekövetkezett negatív tendenciák miatt városunkban is egyre több család kerül nehéz helyzetbe, a munkahelyek elvesztése, a tartós jövedelemcsökkenés és a lakáshitelek törlesztő részleteinek drasztikus növekedése miatt. Jelenleg 6-8 család már a végrehajtási eljárás folyamatában tart, mert nem tudta teljesíteni a lakáscélú hitel törlesztőrészleteinek megfizetését. A családokban gyermekek nevelkednek, akiknek létbiztonsága bizonytalanná válik a lakhatási feltételeik elvesztése esetén” – fejtette ki Nógrádi Zoltán.

Előző sztori

Gazdag leletanyag került elő a Rektori Hivatal régészeti feltárásakor

Következő sztori

Nézőpont: a Fidesz és a Jobbik is erősödött