Hölgyválasz: féltékenységet szülnek a közösségi oldalak?!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ki ne érzett volna a közösségi portálok világában nagy késztetést valaha is, hogy az egérhez nyúlhasson, és rákattintson annak a személynek az adatlapjára, akiére kíváncsi. Büntetlenül bűnözni, úgy, hogy nem tud róla a másik. Izgalmas. Néha kiábrándító.

A kanadai Guelph Egyetem kutatói szerelmes fiatalok részvételével készítettek felmérést. A tanulmány szerint a Facebook-függő főiskolások féltékenyebbek kedvesükre. Felfedezték, hogy azok a fiatalok, akik közösségi portálokon ütik el az idejüket, olyan információ birtokába jutnak szerelmükről, amely féltékenységet szül. De ezáltal egy ördögi kör részesévé válnak: még több időt töltenek el a közösségi portálok látogatásával.

Még többet lépnek be az oldalra, így több adathoz jutnak hozzá. A tanulmány kifejti a közösségi oldal használata és a féltékenység kapcsolatát, összefonódását, mely negatív hatással van a viselkedésre és kapcsolatokra. A résztvevők egy része már függőségnek nevezte azt, hogy gyakorta kattint a közösségi oldalakra.

A szerzők törekvése a továbbiakban az idősebb korosztály vizsgálata: vajon ott is kimutatható a kapcsolat a közösségi oldalak látogatása-és a féltékenység között.

„Az egyetemista korú alanyokkal végzett kutatás kiváló kiindulópont ahhoz, hogy újabb kérdéseket tegyünk fel azzal kapcsolatban, hogy miként befolyásolják ezek az új fórumok a felnőttek kapcsolatait és más társas folyamatokat” – mondta Brenda K. Wiederhold, a CyberPsychology and Behaviour főszerkesztője.

Várjuk a további kutatásokat és eredményeiket…

Forrás: http://eletmod.hu/tart/index/j/eletmod

Előző sztori

Látássérülteket segít a szegedi Kreatív Formák Alapítvány + HANG

Következő sztori

Szili: a baloldalnak hiteles politikát kell felmutatnia