Gazdaság

Élőzene és tűzzsonglőrök a Föld Óráján

Élőzene és tűzzsonglőrök a Föld Óráján

2010. március 28., vasárnap
Élőzene és tűzzsonglőrök a Föld Óráján

A TIK-nél is beállt a nagy „off”

A Föld egy órát jól érzi magát – érezd magad jól te is velünk! A Föld Órájának egyik mottója jól tükrözte a TIK előtti hangulatot. Március 27-én fél kilenctől fél tízig ugyanis sötétségbe borult a József Attila Tanulmányi és Információs Központ. A tűzzsonglőrök és a gyertyák adta fényben a TIK főbejárata előtt gyülekeztek érdeklődők, akik a klímaváltozás ellen indított nemzetközi kezdeményezésen, a Föld Óráján együtt szerették volna megélni azt, ami az esemény oldalán is olvasható: a Föld egy órát jól érzi magát – érezd magad jól te is velünk! A Föld Órája 2007-ben indult az ausztráliai Sydneyből, majd 2008-ban vált nemzetközivé. Tavaly Magyarországon 67 település és több mint egymillió ember vett részt az eseményen, rajtuk kívül pedig rengeteg iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás. A TIK valójában a tavalyi évben csatlakozott először a Föld Órájához, akkor azonban még nem kísérte semmilyen különleges rendezvény, csak a dolgozók zárt körűen kapcsolták le a világításokat – tudtuk meg Fazekas Anett szervezőtől, a Kongresszusi Központ Igazgatóságának rendezvényasszisztensétől.

Kis odafigyeléssel

„Az idei évben úgy gondoltuk, hogy a társadalmi és természeti környezet elkötelezett híveként elsőként szeretnénk csatlakozni a Föld Órájához” – mesélte a szervező. Ezúttal egy kis programot is kapcsoltak a nevezetes órához, hogy a hallgatók körében is tudatosítsák azt, hogy mit is jelet a Föld Órája, hogy egy kis odafigyeléssel már mennyit tehetünk a Föld megóvása érdekében. Nyolc órától várták a vendégeket, a nagy off 20.30-kor következett be – mint mindenhol a világon. Lekapcsolták a kültéri kapcsolókat, a mélygarázs világítását és a mozgásérzékelős kapcsolókat. „Nyomtunk egy nagy off-gombot, lekapcsoltuk az egész gépészeti rendszert, beleértve a hűtő-fűtő berendezéseket is” – sorolta Fazekas Anett. Az egész épület olyan mértékben gépiesített, hogy a levegőtől a hőmérsékletig minden számítógépes vezérléssel működik – ezért a TIK főbejárata előtt várták az érdeklődőket fáklyával, gyertyával megvilágítva, kis unplugged zenével, amit az SZTE-LEN biztosított; valamint elismerésre méltó szenzációs műsorral érkező szentesi tűzzsonglőrökkel, akik között szintén vannak szegedi egyetemisták. Bárki csatlakozhatott a kellemes hangulatú összejövetelhez. Az eseményen részt vett a Kongresszusi Központ egész igazgatósága is, előkerült a tea, a társasjáték, és kis baráti összejövetel, „TIK-házibuli” kerekedett a gyertyafényben. A villanyoltás előtt a szervező WWF-től és a Védegylettől kapott rövidebb-hosszabb filmeket vetítettek, témájukban a környezetszennyezéstől a Föld megóvásáig.

Élet villanyoltás után

„Úgy gondoljuk, hogy egy ekkora egyetemi egységnek, mint a TIK csatlakoznia illik az ilyen kezdeményezésekhez, ugyanis mind területe, mind látogatószáma miatt a példamutatás, a jó gyakorlatokkal való elöljárás fontos számunkra” – mondta el lapunknak az estén Erdélyi Evelyn, a Kongresszusi Központ vezetője. „Áram nélkül is mutassuk meg, hogy van bennünk élet” – fogalmazott Majó Zoltán, az SZTE fejlesztési igazgatója. „Ez minden tudós álma, hogy egy ilyen fontos ügy mellé odaálljon” – hangsúlyozta az igazgató, akitől megtudtuk: a TIK áramfogyasztása 2,6 millió kilowattóra évente, ezt egy órára vetítve 312 kilowattórát takarítottak meg a Föld Órájával. Összehasonlításként: egy százwattos égő tíz órát ég egy kilowattal. „Az életünk attől függ, hogy milyen a Föld” – mondta lapunknak az éppen társasjátékozó Bolvári Bea, aki családjával, nagylánya biztatására érkezett a TIK elé. „Ha otthon maradunk, akkor ég a villany, megy az áram, de így, hogy eljöttünk, nem pazaroljuk” – tette hozzá Tóth Bettina. „Ez a kezdeményezés összehozza azokat az embereket, akiket a téma érdekel és felelősséget éreznek iránta. Jó dolog a környezetvédelem, de szerintem nem szabad átesni a ló túlsó oldalára: meg kell őrizni a gazdasági versenyképességet, nem szabad ennek kárára hozni környezetvédelmi korlátozásokat” – véli Kovács Zsolt, elsőéves fizikus hallgató. A városban egyébként az egyetem jogi kara és a Mérnöki Kar már a Föld Órája előtt sem volt kivilágítva. A Móra-múzeumot is díszvilágítás nélkül találta az este. A Dóm fényeit fél 9-kor oltották le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.