Csütörtök: Évfordulós Emlékcsarnok

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évfordulós Emlékcsarnok címmel kiállítás nyílik a TIK-ben, melyet Ortutay Gyula etnográfus születésének 100. évfordulója alkalmából rendeznek. Folytatódik a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny és az Egyetemisták francia nyelvű színházi fesztiválja, továbbra is Internet Fiesta a Somogyiban, és a Közéleti Kávéházban bemutatják Szépírás 2010. áprilisi számát. Lesz könyvbemutató a Grand Caféban, a JUGYU Klubban pedig zenés est Járai Máté színművésszel.

IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán folytatódik a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny. Csütörtökön 10 órakor: I. középdöntő. 14 órakor: II. középdöntő. 20 órakor: A döntőbe jutottak névsorának kifüggesztése, és fogadás a verseny zsűrijének és résztvevőinek részére a SZTE ZMK Kistermében.

XII. Egyetemisták francia nyelvű színházi fesztiválja

Csütörtökön JATE Klubban a következő produkciókat láthatják: 14 órakor: Végzős osztály. 15 órakor: Egy hagyaték története. 16.30-kor: Poivre de Cayenne. A részleteket és a programot a www.francophonie.hu/hu/szeged_hu.html oldalon olvashatják el.

A Somogyi programjai

A Somogyi-könyvtár 1. emeleti folyóirat-olvasójában csütörtökön folytatódik az Internet Fiesta. 15-16 óráig:  „A világ más szemmel – a panorámafotó”Illés Tibor beszél a valós, 3 dimenziós, térhatású panorámaképeiről, melyeknek a helyszínen való megtekintéséhez speciális szemüveget is biztosít. 16-17 óráig: „Hogyan működik?” – Kukkantsunk bele a számítógép, winchester, billentyűzet és egér belsejébe! Előadó: Jenőfi Gábor.

Angol nyelven mesélnek a gyerekek a Somogyi-könyvtárban csütörtökön 14.30 órakor kezdődő versenyen. A már hagyományosnak számító rendezvény szervezője a British Council, Nagy-Britannia kulturális intézete. A Storytelling címmel meghirdetett vetélkedőn általános iskolások vesznek részt.

A Móra utcai fiókkönyvtárban csütörtökön 16 órakor Belső utazás címmel Kneusel H. Leila tart előadást.

Évfordulós Emlékcsarnok és vetélkedő a TIK-ben

Az SZTE TIK – Átriumában csütörtökön 10.30-kor lesz az „Évfordulós Emlékcsarnok” című kiállítás megnyitója, melyet Ortutay Gyula etnográfus születésének 100. évfordulója alkalmából, és a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma tiszteletére rendeztek. A tárlatot Voigt Vilmos egyetemi tanár nyitja meg. A megnyitó után felolvasóülést tartanak.

Az SZTE TIK I. és II. előadójában 11 órakor MNB Monetary Vetélkedő. A rendezvényen középiskolás diákok mérhetik össze tudásukat közgazdasági témakörben.

Közéleti Kávéház

A Zrínyi Ilona Általános Iskolában (Mérey u. 3.) csütörtökön 17 órakor a Szegedi Művészklub Estje. Vendég: Nagy László, a Szegedi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója. Beszélgetőtárs: Polner Zoltán költő. Házigazda: Majzik István, a Bába és Társa ügyvezető igazgatója-könyvkiadó. A Szépírás 2010. áprilisi számának bemutatása.

A Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület székházában (Főfasor 9.) csütörtökön 17 órakor Nemzeti Klub – “Újszögedi Esték” programsorozat: Őseink hagyatéka – A keleti gyógymódok. Előadó: Hegedűs Csaba Attila – spirituális tanító.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emeleti társalgójában (Tisza Lajos krt.54.) csütörtökön 18 órakor “Napáldozattájban” professzorok találkozásaSzarvas Ferenc belgyógyász emeritus professzor izgalmas, tartalmas és idillikus, életútja. Beszélgetőtársa Julesz János emeritus professzor. A beszélgetést vezeti: Bagdi Sándor főiskolai docens. Közreműködik Hesz Ferenc főorvos. Műsorvezető, szervező és közreműködő: Szekeres Kató.

Röpke epizódok a Színházi Világnap alkalmából

A Bálint Sándor Művelődési Házban (Temesvári krt. 42.) csütörtökön 15 órakor Röpke epizódok a Színházi Világnap alkalmából. Vendég: Sándor János színháztörténész, kétszeres Jászai Mari-díjas rendező, Érdemes művész.

A díszlet mögött – zenés est

A JUGYU Klubban csütörtökön 20 órakor A díszlet mögött – zenés est Járai Máté színművésszel. A Szegedi Nemzeti Színház Dömötör díjas művészével Pusztai Virág beszélget, ezt követően pedig a fiatal színész dalokat ad elő legkedvesebb szerepeiből.

Rapid sakkverseny

A Millenniumi Kávéházban csütörtök délután 16 órakor Rapid sakkverseny (2 x 15 percben) Jelentkezni a helyszínen lehet 15.45-ig.

Csütörtöki moziműsorok

A Grand Caféban csütörtökön:

17 órakor: Valahol Európában – magyar film, (1947), rendező: Radványi Géza.

19 órakor: Sándor Iván – Féner Tamás: Hamlet visszanéz – a Tiszatáj Kiadó gondozásában megjelenő könyvet mutatják be. A könyv Sándor Iván író esszéi nyomán Gábor Miklós legendás színészi és rendezői életművét úgy idézi meg. A kötet Féner Tamásnak a művész nagy szerepeiről készített fotóit is tartalmazza. Az est vendége lesz Sándor Iván író. A könyv szerzőjével Forgách András író beszélget.

21 órakor: California Dreamin’ – feliratos román film, rendező: Cristian Nemescu.

A Belvárosi mozi csütörtöki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14, 16, 18 órakor: Alice Csodaországban 3D – színes, szinkronizált amerikai fantasy. Rendező: Tim Burton.

20 órakor: Kilenc – színes, feliratos amerikai musical. Rendező: Rob Marshall.

Balázs Béla terem:

16 órakor és 20.30-kor: Agora – színes, feliratos spanyol történelmi dráma. Rendező: Alejandro Amenábar.

18.15-kor: Milarepa – színes, szinkronizált bhutáni dráma. Rendező: Neten Chokling.

Csőke József terem:

16.15-kor és 20.45-kor: Elveszett személyek körzete – színes, feliratos belga-holland-magyar-német-francia film. Rendező: Caroline Strubbe.

Csütörtök esti bulik

A Millenniumi Kávéházban csütörtök este 19 órakor Stojšić Jovan zongorázik.

Az IH-ban csütörtökön 20 órakor Rock and Roll Dance Party. Házigazda: Horváth Károly, tánctanítás a TánCentrum tanáraival. Élőben zenél a Dollárboys és Berényi Apolló.

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor Medikus Kupa ráhangoló Patkós doktorral / Hubertus Party hostessekkel és ajándékokkal.

A JATE Klubban csütörtökön 22 órakor JATE Progression: Dandy (Truesounds), Mattan (Truesounds), Invoice (Truesounds). Jägermeister akció! TTIK-soknak ingyenes!

A Fészek Klubban csütörtökön 20 órakor Üvöltő Szelek, Dark Cherry koncert.

Az Afrika Cafe-ban csütörtök este Buli az Atissal.

Az Átrium Icon Café & Lounge-ban csütörtök este DJ Edgár.

Előző sztori

Választás: kisorsolták a területi listákat

Következő sztori

Idén megkezdődhet az M43-as Makó és a román határ közötti szakaszának építése