Közélet

Állami segítséget kap a Mórakert Szövetkezet

Állami segítséget kap a Mórakert Szövetkezet

2010. március 3., szerda
Állami segítséget kap a Mórakert Szövetkezet
A Mórakert Szövetkezetnek nyújtott hitelből a gazdákat kell kifizetni Kozma József MSZP-s országgyűlési képviselő szerint. Mint szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, azt sem lehet halogatni, hogy kivizsgálják, miként került nehéz helyzetbe hazánk első elismert TÉSZ-e. Nógrádi Zoltán fideszes honatya erre reagálva portálunknak elmondta, hogy a szövetkezet már tett feljelentéseket, és azt sem érti igazán, hogy miért csak a kampányidőszakban foglalkozik képviselőtársa a gazdákkal. 1 milliárdos forgóeszköz hitelhez jut a Mórakert Szövetkezet, mellyel kapcsolatban Kozma József (alul) MSZP-s országgyűlési képviselő kijelentette, hogy ennek a hírnek van egy rossz oldala is, hiszen „úgy néz ki, hogy már csak egy ilyen újabb hitelfelvétellel lehet a felszínen tartani a Mórakertet”. A honatya szerint ha pénz lesz a szövetkezetben, akkor azt a termelők kifizetésére kell fordítani.
Mint ismeretes, a Mórakert gondokkal küzd, beszállítóinak is tartozik. A helyzet megoldásán régóta dolgoznak a szövetkezet szakemberei, 2009 elején egy konszolidációs tervet is elfogadtak, melynek részeként átszervezéseket hajtottak végre, és háromszintűvé alakították át a szervezeti struktúrát. Több mint egy éve rendszeres tárgyalásokat folytat a Mórakert ügyében a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nógrádi Zoltán (a felső képen) is. „Addig fogok küzdeni, míg valamennyi termelői tartozását ki nem fizeti a szövetkezet” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak, hozzátéve, hogy az eddigi munkájának is köszönhető, hogy hitelhez jutott most a szövetkezet, hiszen hosszú hónapokon át tárgyaltak arról például Gráf József agrárminiszterrel, hogy megoldást találjanak a TÉSZ gondjaira.
Kozma József szerint nem lehet tovább halogatni annak kivizsgálását sem, hogy mi juttatta ebbe a helyzetbe a Mórakertet, és milyen felelősség terheli a gazdálkodó szervezet vezetőit. A szocialista honatya kijelentésére reagálva Nógrádi Zoltán a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy a Mórakert Szövetkezet néhány konkrét ügyben már tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. „Rendkívül érdekesnek tartom, hogy Kozma József képviselőtársamat csak most, a választási kampány időszakában kezdte el érdekelni a gazdák és a Mórakert sorsa” – tette hozzá Nógrádi. Kozma József szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy egy a zöldség- és gyümölcstermelőket kedvezőbb helyzetbe hozó támogatási forma már kormányzati egyeztetés alatt áll. Ennek lényege, hogy az ezen ágazatokban dolgozók kiegészítő területalapú támogatást igényelhetnek, melyhez vállalniuk kell, hogy az élőmunka-ráfordítást 2010 és 2013 között fenntartják. Kozma hangsúlyozta, hogy ennek a támogatásnak a célja, hogy ne vonjanak ki újabb területeket a művelésből. Összességében 9 millió eurós keret van erre a célra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.